Gemeente Haarlem


5 juli 2005

198/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


ACTIEPLAN CULTUURBEREIK: SUBSIDIES 3DE TRANCHE CULTUURSTIMULERINGSFONDS HAARLEM

Het college van B&W van Haarlem heeft op 5 juli 2005 besluiten genomen over 15 ingediende subsidieaanvragen voor de 3de tranche 2005 voor het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Voor 7 aanvragen is een positief advies met honorering van een bepaald bedrag uitgebracht. Dit gaat naar:
- St. Topp voor een te ontwikkelen pilot in Haarlem met het project 'Lastige lijven in beeld'
- de St. Tur Uni voor een steel band-vervolgproject op Haarlemse scholen
- de 2de editie van de Haarlemse Erfgoednacht (zaterdagavond 10 september) tijdens de Open Monumentendagen
- de eveneens 2de editie van het Haarlemse kinderboekenfeest op 9 oktober in de Toneelschuur
- de Federatie van Haarlemse Zang- en Oratoriumverenigingen voor de Korendag op 9 oktober in de Philharmonie
- 2 additionele projecten van de St. Kunstlijn, te weten 'Beelden tussen hemel en aarde' en 'That doggie in the window'


Bij 8 aanvragen is negatief geadviseerd of heeft de commissie besloten de aanvragen nader uit te laten werken of doorverwezen naar andere fondsen.
In totaal heeft de adviescommissie voor deze tranche voorgesteld een subsidiebedrag van E 17.100 toe te kennen. Voor het door de St. VVV Zuid-Kennemerland te organiseren festival Catalunya i Haarlem (APLEC) wordt het negatieve advies van de commissie niet opgevolgd vanwege het te verwachten publieksbereik van dit festival in Haarlem. Het college stelt een stimuleringssubsidie ad E 2.500 beschikbaar t.b.v. de culturele randactiviteiten en vanuit de cultuurbegroting wordt voor dit voor Haarlem unieke festival bovendien een extra bijdrage ad E 5.000 aan de VVV verleend.
Voor de laatste aanvraagronde in 2005 resteert daarmee in totaal E 52.900, voor het Cultuurstimuleringsfonds.

Doelstellingen Actieplan Cultuurbereik
Het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem maakt deel uit van het landelijke Actieplan Cultuurbereik. De doelstelling is het versterken van het cultureel bewustzijn en daarnaast het vergroten van de actieve participatie aan kunst en cultuur. De gemeente Haarlem heeft met het Rijk afspraken gemaakt over:
- Stimulering van cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs, met name op de versterking van het aanbod van de culturele instellingen;
- Stimuleren van het gebruik van cultureel erfgoed als instrument voor cultuureducatie en bereik van nieuwe doelgroepen;
- Stimulering van het productieklimaat, met aandacht voor bereik van nieuwe doelgroepen.
Daarnaast staat het Cultuurstimuleringsfonds ook open voor andere projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Aan de projectvoorstellen voor het gebruik van cultureel erfgoed en erfgoededucatie zal in de 4de tranche voorrang worden gegeven, om te kunnen voldoen aan de genoemde prestatieafspraken met het Rijk. Ook is in het kader van 'Haarlem Pronto: Italiaanse weken in Haarlem' de oproep gedaan voor een culturele randprogrammering en speciale activiteiten in de periode van de Michelangelo-tentoonstelling in Teylers Museum (van 6 oktober 2005 t/m 8 januari 2006). Daarbij is een budget van maximaal E 25.000,= gelabeld in het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Het doel van deze randprogrammering is kwaliteit en zoveel als mogelijk aansluiting op het thema van de expositie in Teylers Museum: de tekeningen/voorstudies van Michelangelo voor onder andere de Sixtijnse Kapel. Overal in de stad zullen kleine en grote Italiaanse accenten komen.

Aanvragen voor projecten met uitvoering in de periode 1 oktober 2005 - 1 april 2006 kunnen nog vóór 1 september (4de tranche) ingediend worden bij de afdeling Cultuur, waarna de aanvragen ter beoordeling worden voorgelegd aan de onafhankelijke adviescommissie.
Het aanvraagformulier is op te halen via www.haarlem.nl > leven & wonen > cultuurbeleid > subsidies > format Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.

MO/communicatie
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-5115594

---- --