Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 5 juli 2005 Ouders hebben positief beeld bij brede school
Onderzoek naar brede school Culemborg-West
De afgelopen maanden heeft de gemeente Culemborg met scholen en organisaties hard gewerkt aan de ontwikkeling van een brede school in CulemborgWest. Er is onderzoek gedaan onder ouders van drie scholen en kinderopvang in CulemborgWest. Ook de samenwerking van organisaties is verder onderzocht. Het streven is om over ruim twee jaar een brede school in CulemborgWest te hebben.
De gemeente Culemborg werkt nauw samen met schoolbesturen voor het basisonderwijs en een aantal maatschappelijke organisaties om een multifunctioneel gebouw neer te zetten. De kern van het gebouw wordt gevormd door drie basisscholen van roomskatholieke, protestantschristelijke en openbare signatuur. Naar alle verwachting gaan ook organisaties als Astrid Lindgren, SKPC, het Centrum der Kunsten De Plantage, Palet en de bibliotheek activiteiten ontplooien in het gebouw. De tussentijdse uitkomsten in dit proces zijn vastgelegd in een voortgangsrapportage die aan de gemeenteraad wordt gezonden.
Een belangrijke onderlegger voor het concept brede school is het onderzoek dat onder ouders van 4 tot en met 12 jarige kinderen is gehouden. De ouders is onder meer gevraagd wat zij vinden van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk binnen de brede school. Ook zijn hun opvattingen gevraagd over naschoolse activiteiten zoals muziek, theater, tekenen, dans en knutselen. Op de enquête hebben 329 families gereageerd. Een grote meerderheid van de mensen heeft een positief beeld bij de brede school. Maar liefst 65 procent van de ouders vindt dat peuterspeelzaalwerk en kinderopvang een meerwaarde heeft binnen de context van de brede school. Van de ouders geeft 82 procent aan belangstelling te hebben voor naschoolse activiteiten in de brede school. Op de vraag welk beeld de brede school bij mensen oproept ligt de nadruk in de antwoorden op opvang van kinderen. Ook typeringen als een veilige plek voor de kinderen en een relatie met de wijk of een wijkfunctie worden regelmatig genoemd. Er is ook enige zorg. Een aantal mensen geeft aan dat er gewaakt moet worden voor massaliteit en ook verkeersveiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Uit de bijeenkomsten die zijn gehouden met schoolleiders, schoolbesturen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties blijkt dat men het beeld van een multifunctionele accommodatie, die een combinatie van voorzieningen onder één dak biedt, onderschrijft. Na de zomervakantie wordt onder andere verder gewerkt aan het ruimtelijk programma en het vraagstuk van beheer en exploitatie van het gebouw. In vervolg daarop wordt een aanbestedingsprocedure gestart.