Provincie Noord-Holland

5-7-2005

Onderwerp

Wijziging ondersteuning minderheden in ROA-gebied

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn van plan de subsidieverlening aan de Amsterdamse Federatie Steunfuncties Minderheden (FSM) met ingang van 1 januari 2006 te stoppen. De enige twee organisaties die onder de paraplu van de Federatie vallen - Amsterdams Centrum voor Buitenlanders (ACB) en SSA: Partner voor interculturele vraagstukken (SSA) - krijgen in beginsel de kans om hun werk voort te zetten. Zij moeten dan wel komen met goed doortimmerde prestatieplannen voor 2006 én de resultaten moeten bekend zijn van een onderzoek dat nu wordt ingesteld naar de huidige financiële en bedrijfsmatige positie van ACB en SSA.

Uit verschillende onderzoeken vorig jaar bleek dat de financiële situatie en de bedrijfsvoering van FSM zorgwekkend waren. Voor gedeputeerde Rinske Kruisinga aanleiding om in te grijpen. De Federatie kreeg van haar in augustus 2004 de kans om voor 1 juli 2005 verbeteringen door te voeren.
Dat gebeurde echter onvoldoende. GS stelden vast dat het niet gelukt is om FSM financieel en bedrijfsmatig voldoende te verbeteren. In de praktijk bleek dat ACB en SSA niet bereid waren de samenwerking in FSM-verband inhoud te geven en dat de Federatie dus eigenlijk een lege huls was. Het subsidiegeld kwam daar wel binnen maar ging rechtstreeks naar de twee kleine en onafhankelijk van elkaar opererende partners. Van efficiënte samenwerking was dus geen sprake. FSM bleek niet in staat als overkoepelende organisatie verantwoording af te leggen over de bestede middelen. Er was en is geen volwaardig FSM-bestuur en een kwart van de voorgenomen activiteiten van de onder de FSM-vlag opererende organisaties werd in 2004 niet uitgevoerd. Voor gedeputeerde Kruisinga aanleiding om haar medebestuurders het besluit tot stopzetting van de subsidie aan FSM voor te leggen.

Op dit moment stelt de provincie een onderzoek in naar de behoefte aan ondersteuning op het terrein van emancipatie en integratie. Na de zomer zijn de resultaten daarvan bekend. De prestatieplannen van ACB en SSA en de organisaties zelf, zullen in de nieuwe structuur moeten passen. Bovendien zal er duidelijkheid moeten zijn over de bedrijfsmatige en financiële positie van ACB en SSA.