Ingezonden persbericht


PERSBERICHT over de zeilwedstrijden in de 35e deltaweek

Wisselende winden in de zeilrace van sint Annaland naar Yerseke

Yerseke 5 juli 2005:
De zeilers in de deltaweek voeren vandaag een wedstrijd van Sint Annaland naar Yerseke. De windkracht varieerde daarbij enorm van windstil tot windkracht 5. Een van de schippers meldde dat de bemanning in totaal 9 zeilwisselingen had moeten uitvoeren. "eerst van het kleine voorzeil via een midden voorzeil naar de grote Genua, daarna omgekeerd weer terug naar het kleinste voorzeil en tenslotte voor de derde keer nog een keer naar de grote Genua". Ondanks de aanvankelijke regen was het een mooie zeildag. De korte baan van gisteren werd vandaag goedgemaakt door een mooie wedstrijd baan naar de uithoek aan de oostkant van de Oosterschelde, het Lodijkse gat.
Vanavond gaan de zeilers in merendeel genieten van de culinaire kwaliteiten van de Oosterschelde. Yerseke is beroemd om zijn mosselen, oesters en kreeften en de restaurants waar die specialiteiten worden geserveerd.

Morgen worden er weer wedstrijden gevaren in de klassen ORC-Club, Rond & Platbodems en de ongemeten schepen. Dan gaat het parcours in de Onrust race van Yerseke naar Colijnsplaat.

Winnaars in de verschillende klassen op dinsdag:
ORC-1:

1e Eclectic van schipper Koen Lockefeer uit Breda;
2e t.t. Soeticheyt van schipper Aat de Ruijter uit Steenbergen; ORC-2:

1e Spirit Lady van schipper J.Dijkstra uit Arnemuiden;
2e Twee Gezusters van schipper Hans Zuiderbaan uit Terneuzen; ORC-3:

1e Wild at Heart part Two van schipper C Buise uit de Heiligelandstichting;
2e Luchtvogel van schipper den Dikken uit Veere ORC-4

1e Impulse van schipper C.Baas uit Weteringsbrug;
2e Drammer van schipper Rietdijk uit Eindhoven

Ongemeten schepen:

1e Bloeb 2 van schipper Koener uit Veghel

2e Taraka van Geert de Jager uit Yerseke
Rond- en Platbodems B:

1e Nieuwe Maen van schipper van Ede van der Dussen;
2e De Markiezin van Veere van schipper de Visser uit Veere Rond- en Platbodems C:

1e de Schuimer van de familie Overwater uit Mijnsheerenland
2e de Platte Muyl van schipper van Dooremalen uit Kinderdijk

Programma voor de Deltaweek 2005.
Woensdag 6 juli: Onrustrace van Yerseke naar Colijnsplaat; Donderdag 7juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat; Vrijdag 8juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse-, Hollandse- en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat; Zaterdag 9 uli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor ORC-Club deelnemers en rond- & platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat;
Zondag 10 juli: Finale IMS; finale ORC-CLUB kampioenschap; finale First 31.7 kampioenschap; afsluiting en prijsuitreiking in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2005 gezeild op 2 en 3 juli vanuit Zierikzee en op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat. Voor het eerst wordt tijdens de Deltaweek 2005 ook het kampioenschap First 31.7 gevaren op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

*************

Over de Deltaweek
De Deltaweek is een zeilrace voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 150 zeiljachten en meer dan 800 zeilers aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS (racekajuitsjachten), ORC-Club (wedstrijdvarende toerschepen), First 31.7 en rond- & platbodemschepen (de traditionele schepen met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door sportboten en J-22, J-24, Max Fun eenheidsklassen. In 2005 wordt de Deltaweek gevaren van 1 tot en met 10 juli.



Ingezonden persbericht