FNV

Unaniem besluit over openen stakingkas bij Philips Middelburg

Bij Philips Lighting Vitrite in Middelburg is een staking op komst om ruim honderd banen te redden. De werknemers kwamen dinsdag massaal naar buiten voor een werkonderbreking om in een zogenoemde driekwartsvergadering de stakingskas te openen. "Niet leden stemden over vrolijk mee. Maar de uitkomst van de stemming was toch unaniem", vertelt vakbondsbestuurder Joke Hubert.

De directie verbood de werknemers aanvankelijk mee te doen aan de werkonderbreking. Op de prikborden hing dinsdagochtend een mededeling dat dit als werkweigering zou worden opgevat. "Na een gesprek met de directie is die kou uit de lucht gehaald", vertelt Hubert. "En toen de hele fabriek dan ook helemaal leeg."

Woensdag stuurt de ondernemingsraad een verzoekschrift naar de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om het besluit van de directie te laten vernietigen. De staking begint wat Hubert betreft op de eerste dag van de zitting.

Philips wil bijna de helft van 226 banen in Middelburg schrappen. Het gaat om de sluiting van twee van de drie afdelingen. Alleen de afdeling Automotive, die autolampen maakt, blijft over. De productie van de te verdwijnen afdelingen wordt in Polen en China voortgezet.

"Dit is een non-investering", vindt Hubert. "Je kunt zo'n fabriek niet als een apparaat in een Pools stopcontact duwen. Er gaan investeringen verloren èn arbeidsplaatsen. Bovendien, als je de Middelburgse locatie leeg trekt, zal de goedlopende autolampenafdeling eronder lijden. Je verliest kritische massa op een forse locatie en je ondergraaft zo de toekomst van deze organisatie."

De vakbondsbestuurder vreest dat dit niet de laatste in een reeks reorganisaties is. " Philips laat bedrijven door het ijs zakken. De Middelburgse vestiging is de kop van jut, en de ontslagen de eerste donderwolk aan een bedrieglijke hemel."

Medio februari kondigde Philips de ingreep in Middelburg aan. De fabriek in Middelburg is in november 2003 al fors gereorganiseerd, met het vooruitzicht dat het hierbij zou blijven.

"Maar Philips Nederland is zo langzamerhand onbetrouwbaar als het gaat om het aankondigen van reorganisaties", stelde Hubert in februari. "Het concern straalt steeds weer uit dat het verlies aan werkgelegenheid nodig is, maar dan is de pijn ook geleden. Keer op keer breekt Philips die belofte."

Hubert noemt het opvallend dat de redenen om te reorganiseren altijd buiten het bedrijf liggen, zoals de lage dollarkoers of het opengaan van de Aziatische markt. Voor het oplossen van het probleem wordt meteen naar het instrument van de reorganisatie gegrepen.

"Voor werknemers is dit uitermate frustrerend", zei Hubert. "Het geeft veel onrust en onzekerheid. En voor ons als bonden is het steeds moeilijker om vertrouwen te hebben in nut en noodzaak van een reorganisatie. We zullen deze voor Middelburg zeer kritisch bekijken. De geschetste positieve vooruitzichten hebben onze speciale aandacht."

FNV Bondgenoten vindt dat het tijd is dat Philips met echte garanties komt. In de cao-onderhandelingen is werkzekerheid speerpunt, als onderdeel van de schijf van vijf voor een gezonde cao.