A&F Agrotechnology & Food Innovations


Automatische detectie mastitis in het verschiet

5-7-2005

Uierontsteking bij koeien vormt in Nederland een jaarlijkse kostenpost van meer dan ⬠100 miljoen. Automatische signalering van deze aandoening kan een groot deel van de kosten voorkomen. Door bestaande technologieën slim te koppelen verwachten CR Delta, Nedap en Agrotechnology & Food Innovations samen met enkele Drentse dierenartsenpraktijken en veehouders binnen een jaar een automatisch detectiesysteem te hebben ontwikkeld. De organisaties kunnen aan de ontwikkeling werken dankzij een subsidie in het kader van de ICT tender van de provincie Drenthe.

De toenemende schaalgrootte van melkveebedrijven en de afnemende beschikbaarheid van arbeidskrachten maken een rechtstreekse bewaking van de diergezondheid steeds moeilijker. Automatisering van dit toezicht is een oplossing. Voor de detectie van uierontsteking zijn in de afgelopen jaren verschillende systemen ontwikkeld. In de praktijk blijven de resultaten tot nu toe echter achter bij de verwachtingen.

Â

De bottleneck bij de huidige systemen ligt in de inpassing van de systemen in de bedrijfsvoering en in de moeilijk te interpreteren gegevens. In het nieuwe project wordt veel aandacht besteed aan het juiste gebruik van de techniek en aan het beter toegankelijk maken van de gegevens. Daardoor wordt het systeem beter inpasbaar in de bedrijfsvoering en effectiever. Naast automatische mastitisdetectie wordt ook detectie van dracht in het project meegenomen.

Â

De verwachting is dat in augustus 2006 een aantal pilots met Drentse veehouders afgerond zijn.

Â

#