Gemeente Drimmelen


Gemeenteraad akkoord met Nota Ouderenbeleid Drimmelen

Na een procedure van voorbereiding, overleg en inspraak die meer dan een jaar heeft geduurd, heeft de gemeenteraad van Drimmelen de nota "Ouderenbeleid Drimmelen in beeld 2005-2008" vastgesteld.

De nota is een gevolg van gemaakte afspraken in het coalitieprogramma van het huidig gemeentebestuur, dat zich ten doel heeft gesteld aan te geven hoe de gemeente de komende jaren omgaat met een stijgende vraag naar voorzieningen en een toenemende zorg aan huis. De nota is geen "papieren tijger", maar is voorzien van een plan van uitvoering waarin concrete actiepunten staan vermeld. Wethouder Jan van Meggelen hecht veel waarde aan het feit dat de nota tot stand is gekomen in goede harmonie en constructieve samenwerking met de organisaties uit de gemeente die de belangen van ouderen behartigen.

Plan van uitvoering

De nota is op te delen in vier hoofdmoten:


- Wonen


- Welzijn


- Zorg


- Inkomensondersteuning

Van alle vier de onderwerpen volgen hieronder de voornaamste afspraken en doelen.

Wonen

Er is een flinke achterstand op het gebied van ouderenhuisvesting in de gemeente. Het streven is de komende vier jaar 600 woningen te bouwen, waarbij in de huursector zoveel mogelijk multifunctioneel wordt gebouwd. Dus ook geschikt voor ouderen. Met de woningbouwcorporaties worden hierover jaarlijks prestatieafspraken gemaakt. De gemeente stimuleert het aanpassen van particuliere woningen van oudere inwoners. De gemeente zoekt naar provinciale aansluiting voor subsidies en het project "Blijvend thuis in eigen huis" over advisering van woningaanpassingen. De mogelijkheid van bij- of aanwonen in bestaande bebouwing is inmiddels geregeld. Voor de kernen met een verzorgingstehuis wil de gemeente gaan werken met woonservicezones. Dit wil zeggen: vanuit het verzorgingshuis als centraal punt wordt een 24-uurs service geboden aan de ouderen in een nader te bepalen omgeving van dat tehuis.

Welzijn

Met welzijn wordt de ontwikkeling van het ouderenwerk in de gemeente Drimmelen bedoeld, de rol die ouderen daarbij innemen, de betekenis van de ouderenbonden en de Stichting Welzijn Ouderen en de welzijnsvoorzieningen specifiek voor ouderen. De bevordering van de ouderenparticipatie is in goede handen bij de bonden. De subsidies blijven gehandhaafd en worden mogelijk geïntegreerd met de W- groepen. Het is, gezien de problematiek van de vergrijzing en het belang de taakstelling van de Stichting Welzijn Ouderen daarop af te stemmen, niet wenselijk op de subsidies te bezuinigen. Wel is het gewenst dat de Stichting, onder meer om deze redenen, zich in de toekomst beraadt over het takenpakket bestaande uit een meer beleidsmatig karakter. Zaken als maaltijdvoorziening, personenalarmering en bewegingsactiviteiten zouden mogelijk kunnen worden ondergebracht bij instellingen/verenigingen die daartoe meer zijn geëigend.

Zorg

Veel ouderen zien het als een belemmering om voor controle van hun handicap naar de huisarts te moeten. Ook maken ouderen zich in toenemende mate zorgen over de bereikbaarheid van huisarts en thuiszorg. Angstgevoelens, sociale onveiligheid, depressies en eenzaamheid nemen toe. Samen met de eerstelijnszorg, thuiszorg, vrijwilligersorganisatie en maatschappelijk werk zal gezocht worden naar de oorzaken en geprobeerd worden hierin verbetering te brengen. Mogelijk kunnen terugkerende preventieve bezoeken hierin iets betekenen. Onderzocht zal ook worden of een systeem kan worden opgezet in de vorm van huishoudelijke hulp en klussenhulp. Beroep op zorgvoorzieningen stranden wel op onbekendheid met de voorzieningen en de instanties die men daarop kan aanspreken. De gemeente Drimmelen pleit voor een (bijvoorbeeld) gemeentelijk loket waar al deze vragen en antwoorden samengebracht kunnen worden.

Inkomensondersteuning
Niet alle ouderen die daarvoor in aanmerking komen, maken uit onwetendheid gebruik van regelingen die het inkomen ondersteunen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewegingsactiviteiten en maaltijdvoorzieningen worden gemist door het niet gebruik maken van regelingen als huursubsidie, bijzondere bijstand en kwijtschelding. Het gemeentebestuur wil een regeling waarbij de ouderen op bijstandsniveau toch maatschappelijk kunnen deelnemen aan sociaal-culturele activiteiten. Tenslotte beijvert de gemeente zich voor het mogelijk maken van een bestandskoppeling tussen de Belastingdienst en het AOW-bestand. Hierdoor kan het voor daarvoor in aanmerking komende gevallen mogelijk gemaakt worden gemeentelijke belastingen direct kwijt te schelden.

Het is de praktijk vaak moeilijk ouderen met een minimum inkomen op te sporen. Onderzocht zal worden of bijscholing van huisbezoekers, waaronder ouderenadviseurs, verbetering kan brengen.

informatie
Meer informatie over de Ouderennota kunt u krijgen bij J. Zonneveld, gemeentehuis, tel. 0162- 690171, e-mail: jzonneveld@drimmelen.nl