Dienst uitvoering en toezicht Energie

Nederlandse, Belgische en Franse toezichthouders starten een consultatie over regionale integratie van de elektriciteitsmarkt

05-x / 05-07-2005

Om de regionale marktintegratie tussen groothandelsmarkten voor elektriciteit van Nederland, België en Frankrijk te bevorderen, hebben de toezichthouders DTe, CREG en CRE een gezamenlijk consultatiedocument uitgegeven.

De integratie van de elektriciteitsmarkten kan leiden tot een verbetering van de liquiditeit, de leveringszekerheid en prijsstabiliteit voor de drie landen. Het doel van regionale marktintegratie is maximale beschikbaarheid van grensoverschrijdende capaciteit en efficiënte grensoverschrijdende handel, ten voordele van de Nederlandse, Belgische en Franse consument.

Het consultatiedocument dekt een brede waaier van onderwerpen, zoals de handel in grensoverschrijdende capaciteit, de transparantie van de markt en de samenwerking tussen toezichthouders. De consultatie houdt rekening met de verschillen in organisatie en regels tussen de drie markten.

DTe, CREG en CRE verzoeken de relevante marktspelers hun antwoorden, vaststellingen, opmerkingen of aanbevelingen over deze belangrijke onderwerpen bij voorkeur in het Engels en uiterlijk maandag 5 september 2005 op te sturen. De bijdragen van de marktspelers zullen de drie toezichthouders helpen een gezamenlijke aanpak voor de geleidelijke regionale intergratie van de drie markten te bepalen.

Deze gezamenlijke aanpak, die gepland is voor oktober 2005, zal resulteren in een gemeenschappelijke synthese van de ontvangen bijdragen en een gezamenlijke "Roadmap" voor het implementeren van de verschillende stappen naar regionale integratie in de drie landen. Voor de implementatie van de eerste stap mikt men op januari 2006. DTe, CREG en CRE hopen dit unieke intiatief in de nabije toekomst te kunnen uitbreiden tot andere buurlanden.
Zie ook
Consultation document regional market integration
Belgian, Dutch and French energy regulators launch a consultation on regional market integration

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Barbara Roest of Harriët Garvelink , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl