LEI

Promotie Martijn van der Heide: 'An Economic Analysis of Nature Policy'

Datum :5-7-2005
Tijd :13.45
Plaats

:Aula van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Contactpersoon :Martijn van der Heide
telefoon :070-3358218
email : martijn.vanderheide@wur.nl
Contactpersoon :Leo Douw
telefoon :070-3358338
email : leo.douw@wur.nl

Toelichting:

Natuur wordt vaak beschouwd als een vrij goed, gekenmerkt door vrije en ongelimiteerde toegang. Het gevolg is veelal overconsumptie. Hierdoor staan veel ecosystemen onder permanente druk van menselijke activiteiten en invloeden, en worden veel soorten met uitsterven bedreigd.

In zijn proefschrift onderzoekt Martijn van der Heide met behulp van een aantal modellen hoe natuurbeleidsmaatregelen doorwerken op zowel ecologische als economische systemen. Daarnaast richt hij zich in twee casestudies op het ontsnipperen van de Veluwe. Hij heeft daarvoor een aantal beleidsmaatregelen onderzocht, zoals het weghalen van wildkerende rasters en het aanleggen van ecoducten over snelwegen.

In de eerste casestudie gaat hij aan de hand van kosteneffectiviteits- en multicriteria-analyses na welke vorm van ontsnippering aan te bevelen is. Een combinatie van drie maatregelen lijkt daarbij het best te scoren: wildkerende rasters weghalen, landbouw extensiveren en verkeerssnelheid en -intensiteit op lokale wegen omlaagbrengen.

De tweede casestudie gaat in op de bereidheid van huishoudens om te betalen voor verschillende mogelijke maatregelen om de Veluwe te ontsnipperen. Hiervoor zijn interviews in het gebied gehouden, maar ook is via internet het oordeel van niet-gebruikers gevraagd.

De onderzoeker concludeert dat volgens een conservatieve schatting huishoudens bereid zijn om eenmalig een gemiddeld bedrag van 60,- bij te dragen aan het herstel van de landschappelijke eenheid van het gebied.

terug