Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij het afscheidsdiner van mevrouw Dian van Leeuwen-Schut als voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR

Beste Dian, beste Luigi, dames en heren,

In 1989 zag de wereld er heel anders uit dan nu. De Berlijnse muur viel uiteindelijk om, Lubbers begon aan zijn derde ambtstermijn als premier, ik ging naar het Europees Parlement en Dian van Leeuwen werd voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR. Inmiddels is dat alweer 16 jaar geleden, 16 jaar waarin er veel veranderde, ook binnen het CBR.

Dian, bij jouw aantreden als voorzitter was het CBR een ouderwetse, ambtelijke organisatie. Oud-militairen en politiemannen namen op een autoritaire manier examens af. Van dit CBR is weinig meer over. In de nadagen van het vorige millennium is het CBR uitgegroeid tot een publieksgerichte organisatie en hèt kenniscentrum op het gebied van verkeersveiligheid. Bovendien neemt het CBR in Europa als exameninstituut een absolute toppositie in.

Als voorzitter heb je hard gewerkt aan de modernisering van CBR. Ik doe even een greep uit de belangrijke veranderingen die plaatsvonden onder jouw leiding. Een grootscheepse decentralisatie bracht het CBR dichter bij de burger. Zo kwamen er kantoren in plaatsen als Assen en Arnhem. Ook onderging het CBR wat karakterwijzigingen: van een stichting met publieke taken naar een publiek-private organisatie en uiteindelijk weer naar 100% publiek. De statuten werden aangepast, op zo'n manier dat leden van de Raad maximaal 8 jaar bij het CBR mogen blijven. Dat is natuurlijk goed, voor de nodige doorstroom, maar stiekem ben ik blij dat die regeling in 1989 nog niet bestond, Dian. Anders hadden we veel minder profijt gehad van je inspanningen. Want dat we van jouw energie en dadendrang geprofiteerd hebben, dat staat wel vast. Je laat een CBR achter dat staat als een huis!

Wat ik bij al die organisatieveranderingen vooral heel belangrijk vind, is dat het jou er steeds om ging om een beter product af te leveren. Het examenlandschap ging onder jouw voorzitterschap behoorlijk op de schop. Zo kwam er een theorie-examen voor brommerrijders en binnenkort ook nog een praktijktoets. Ook steeg het niveau van de theorie-examens voor automobilisten in spe naar een historische hoogte. Sinds 1995 kunnen automobilisten in de dop via een tussentijdse toets oefenen voor het grote examenmoment. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat jongeren beter voorbereid de weg op gaan. Ik ben daar heel blij mee, want zoals je weet is verkeersveiligheid een van mijn speerpunten. Daarom is de Rijopleiding in Stappen ook zo'n goede ontwikkeling. Stap voor stap leren mensen nu eenmaal beter rijden en zo voorkomen we ongelukken. en met een nieuw examen waarin ook specifieke aandacht is voor het inschatten van risico's hoop ik samen met het CBR het aantal ongelukken nog verder terug te dringen.

Dian, het is duidelijk, het CBR heeft de laatste 16 jaar behoorlijk aan de weg getimmerd en doet dat nog steeds. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan jou,. Als een ware mater familias zwaaide jij met de scepter. Mijn complimenten. Ik bewonder je om je vasthoudendheid en je vernieuwingsdrang! En dat je daarbij ook veeleisend bent, is misschien voor de mensen om je heen niet altijd makkelijk, maar wel logisch en goed voor het eindresultaat.

Dian, als politieke en bestuurlijke vakvrouw weet jij wat het is om een toppositie te bereiken in een mannenwereld. Jij hebt het glazen plafond deskundig gesloopt en net als ik vind je dat vrouwen elkaar moeten helpen om dat in hun eigen omgeving ook te doen. Je hebt in dat opzicht alleen al door je persoonlijke carrière het goede voorbeeld gegeven. Maar ik denk hierbij natuurlijk vooral aan je voorzitterschap van de Emancipatieraad en je bestuurslidmaatschap van de Nederlandse Vrouwenraad. Bovendien ben je - net als ik - jurylid geweest van de Prix Veuve Clicquot voor de Zakenvrouw van het Jaar. Een aangename, maar ook een zeer noodzakelijk prijs . Deze activiteiten hebben misschien weinig met het CBR te maken. Maar ze tekenen je wel als iemand die- als ze iets vindt - zich daar ook meteen met een enorme betrokkenheid voor inzet. En ik denk dat je CBR-collega's dat wel weer herkennen.

Dian, Het CBR en ik zijn je veel dank verschuldigd. Je kwam, je zag en je boekte resultaat. Ik wens je alle goeds voor de toekomst! Dit geldt natuurlijk ook voor Luigi, die vast blij is je straks wat vaker te zien.

Dank u wel.