Waterschap Zuiderzeeland

05-10

Lelystad, 1 juli 2005

Waterschap Zuiderzeeland viert eerste lustrum

Dinsdag 5 juli a.s. viert het waterschap Zuiderzeeland het eerste lustrum. Tijdens een bijeenkomst op het waterschapshuis te Lelystad zal dijkgraaf Henk Tiesinga satellietbeelden van het beheersgebied via de website www.zuiderzeeland.nl introduceren. Het waterschap gebruikt deze beelden om inzicht te krijgen in het watersysteem.

Waterschap Zuiderzeeland is 1 januari 2000 ontstaan uit een fusie van het heemraadschap Fleverwaard, het waterschap Noordoostpolder en een deel van het waterschap Groot Salland. In vijf jaar tijd heeft het waterschap gebouwd aan een transparant en toekomstgericht waterschap. Een van de innovatieve zaken die het waterschap heeft opgepakt is het gebruik van satellietbeelden. De analyse die het waterschap Zuiderzeeland heeft laten maken van het gebied Noordoostpolder geeft een duidelijk en objectief beeld van de relatie tussen grondgebruik en waterbeheer. Knelpunten van te droge of juist te natte gebieden komen in beeld tot op kavelniveau. Het waterschap is enthousiast over deze techniek en brengt op dit moment ook het overige deel van het beheersgebied in kaart. Waterschap Zuiderzeeland is daarmee het eerste waterschap in Nederland dat gebruik maakt van satellietbeelden om de werking van het watersysteem in beeld te brengen.

Omdat de gegevens tot op kavelniveau zichtbaar zijn gemaakt, vormen de uitkomsten een goede basis om met de eigenaren van de gronden door te spreken over de waterhuishouding van hun eigen land. Door de satellietbeelden zijn de uitkomsten objectief en worden ze zowel door de waterbeheerder als de agrariër onderschreven.

Transparant
Het waterschap heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een meer transparanter organisatie. Internet, een waterloket voor burgers, heldere en duidelijkere verantwoording van de financiële situatie zijn daar voorbeelden van. Ook is het waterschap steeds meer betrokken bij de plannen die provincie en gemeenten maken. Zo heeft het waterschap inbreng in het Provinciaal Omgevingsplan en stelt het samen met de gemeenten gemeentelijke waterplannen op.

Ook probeert het waterschap landelijk beleid een gebiedseigen invulling en uitwerking te geven. Te denken valt aan het leggen van IBA´s in het buitengebied. Mede door initiatief van het waterschap is het nu mogelijk om in gebieden met kwetsbaar water een dergelijke IBA aan te leggen.




Waterschap Zuiderzeeland