Verbond van Verzekeraars

Afwikkeling massaschade eenvoudiger

Het afwikkelen van schadeclaims voor groepen die min of meer dezelfde schade hebben, wordt met ingang van 1 augustus een stuk eenvoudiger. Dan treedt namelijk de Wet collectieve afwikkeling massaschade in werking, waarmee de Eerste Kamer onlangs heeft ingestemd.

Door de wet kan een groep slachtoffers met de schadeveroorzaker(s) afspraken maken hoe de schade wordt afgewikkeld en voor welk bedrag. Die afspraken kunnen vervolgens in een overeenkomst door de rechter bindend worden verklaard, waardoor talrijke langdurige juridische procedures kunnen worden voorkomen. Volgens Herman Mulder, beleidsmedewerker bij het Verbond, zijn alle betrokken partijen, waaronder verzekeraars, gebaat bij de versnelling van het schaderegelingsproces. Dat kan door een standaardisering van procedures en door normering van de schadebedragen, maar voorop staat dat zowel de schadeveroorzaker als de schadelijder sneller duidelijkheid heeft.

DES-dochters
Directe aanleiding voor de nieuwe wet is de problematiek rondom de DES-dochters. In 1986 stapte een groep DES-dochters naar de rechter om de farmaceuten aansprakelijk te stellen. Zestien jaar later, in 2002, oordeelde de Hoge Raad dat de producenten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de fysieke klachten van de vrouwen. Na onderhandelingen tussen het DES-centrum en de farmaceutische industrie (en hun verzekeraars) is voor de DES-dochters 35 miljoen euro in een fonds gestort. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de overeenkomst, die voorziet in de verdeling van dat bedrag onder de DES-dochters, door de rechter bindend wordt verklaard.

Verzekerd!, juli 2005