Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Breed Platform lanceert Kennispunt Keuringen voor Werk en Verzekeringen

Onlangs heeft het Breed Platform Verzekerden & Werk een nieuw initiatief gelanceerd: het Kennispunt Keuringen voor Werk en Verzekeringen.

Het Kennispunt richt zich op mensen die een gezondheidsbeperking hebben - of hebben gehad - en die een keuring moeten ondergaan voor een baan of een verzekering. Zij kunnen bij het Kennispunt informatie en advies krijgen. Als ze goed geïnformeerd zijn over hun rechten, plichten en mogelijkheden staan ze sterker tegenover werkgevers, keuringsartsen en verzekeraars.

Het Kennispunt biedt informatie via de helpdesk, brochures en een uitgebreide website. Deze nieuwe website www.bpv.nl/keuringen biedt antwoorden op veelgestelde vragen, praktische tips, voorbeeldbrieven, klachtmogelijkheden, uitleg van wet- en regelgeving en een database met rechterlijke uitspraken, weergegeven in heldere taal. Aan de helpdeskmedewerkers kunnen mensen hun persoonlijke situatie voorleggen. Bij het Kennispunt Keuringen voor Werk en Verzekeringen staat het perspectief van de cliënt centraal.

'Er zijn veel wetten, regels en protocollen om de positie van mensen met een gezondheidsprobleem te verstevigen', zegt Margit Wewer, beleidscoördinator bij het Breed Platform, 'maar niet alle partijen houden zich daar altijd aan. Wij kunnen mensen vertellen welke rechten ze kunnen ontlenen aan al die afspraken, en in welke situaties. Zo weet bijvoorbeeld bijna niemand dat verzekeraars niet mogen keuren bij werkgerelateerde verzekeringen die via de werkgever worden afgesloten.'

Behalve informatie over rechten en plichten voorziet het Kennispunt Keuringen voor Werk en Verzekeringen ook in praktische tips. 'De werkgever mag in een sollicitatiegesprek geen vragen stellen over iemands gezondheid. Maar vaak vrezen sollicitanten dat het de sfeer van het gesprek bederft als ze botweg een antwoord weigeren. Wanneer mag je zeggen dat je helemaal geen gezondheidsprobleem hebt? Kun je je gezondheidssituatie wellicht op een positieve manier presenteren? Wij kunnen mensen helpen zich voor te bereiden op dit soort situaties.' Het Kennispunt beschikt over handige checklists zoals 'Een keuring voor deze baan, mag dat?' en '10 tips voor solliciteren met een gezondheidsprobleem'.

Het Kennispunt Keuringen voor Werk en Verzekeringen is er ook voor patiënten- en cliëntenorganisaties. Aan de hand van rechterlijke uitspraken kunnen organisaties bijvoorbeeld beoordelen hoe de rechter in diverse keuringssituaties heeft geoordeeld. Dit kan nuttige informatie zijn bij het adviseren van de eigen achterban.

Bron: Breed Platform Verzekerden en Werk
05 juli 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400