Waterschap Vallei & Eem

Waterschap start na zomervakantie met herstel beken rond Oosterbeek

Waterschap Vallei & Eem start na de zomervakantie met het herstel van vier beken rond Oosterbeek. Het gaat om de Dunobeek, Oorsprongbeek, de Spreng op de Hemelse Berg en de Gielenbeek. Dat zijn zogeheten sprengenbeken. Ze worden gevoed met grondwater dat aan de oppervlakte komt op plaatsen die zijn uitgegraven: sprengenkoppen. Het waterschap maakt de beken schoon, laat ze weer helder stromen en brengt ze terug in hun oorspronkelijke staat. Daarbij blijven de rijke flora en fauna en de cultuurhistorie bewaard. De werkzaamheden duren naar verwachting tot het broedseizoen begint in mei 2006.

De omwonenden en betrokkenen hebben inmiddels een nieuwsbrief ontvangen over de herstelwerkzaamheden. Deze nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de bibliotheken van Renkum, Oosterbeek, Renkum, Bennekom, Wageningen en Doorwerth en op de gemeentehuizen van Renkum en Wageningen. Belangstellenden kunnen de nieuwsbrief ook aanvragen bij het waterschap, via www.wve.nl of 033 - 43 46 324.

Oorsprongbeek

De Oorsprongbeek wordt vanaf het begin via stuwtjes, watervallen en vijvers tot aan de uiterwaarden hersteld. In het gebied komen veel verschillende planten en dieren voor. Het waterschap gaat daarom extra voorzichtig te werk. Het bos wordt gesnoeid, de vijvers gebaggerd en de watervallen hersteld. Sommige watervallen moeten verdwijnen om de stroming in het water te houden. Ook de kwelzones krijgen een schoonmaakbeurt. Kwelzones zijn plekken waar het grondwater omhoog komt. Verder knapt het waterschap de wandelpaden op.

Dunobeek

De vijvers in de Dunobeek worden schoongemaakt. Ook hier krijgen de kwelzones een opknapbeurt. De waterafvoer wordt verbeterd, zodat wandelaars droge voeten houden. Vanuit de beek gaat een nieuw klein stroompje de grachten rond Kasteel Doorwerth van schoon water voorzien.

Spreng op Hemelse Berg en Gielenbeek

De Spreng op de Hemelse Berg is goed zichtbaar in het landschap en dat zal zo blijven. Het waterschap herstelt de sprengenkop en maakt een verbinding tussen de boven- en benedenloop (Gielenbeek) door het aanleggen van kwel-plas-dras-zones. Het bos wordt opgeschoond en gesnoeid, de vijver gebaggerd. De `Eendenvijver' krijgt natuurvriendelijke oevers met behoud van de moerasvegetatie. De beschoeiing verdwijnt. De Gielenbeek krijgt een opknapbeurt. Het waterschap gaat snoeien en baggeren. Bruggen en onderdoorgangen worden nagekeken en zo nodig vervangen.

Werkzaamheden

Het waterschap verwacht geen grote overlast voor omwonenden. Wandelen langs en in de buurt van de beken blijft ook gewoon mogelijk. Het waterschap werkt bij de herstelwerkzaamheden nauw samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Renkum, Stichting Het Geldersch Landschap, Dienst Landelijk Gebied Gelderland, Provincie Gelderland, de IVN afdeling Zuidwest Veluwezoom, Stichting tot Behoud van de Veluwse Beken en Sprengen en de Vereniging Vijf Dorpen in het Groen.

Alle Zuid-Veluwse beken opgeknapt

De afgelopen jaren heeft het waterschap de beken in het Renkumse beekdal en het Heelsumse beekdal al in hun oorspronkelijke staat hersteld. Als de beken rond Oosterbeek zijn opgeknapt, zien alle Zuid-Veluwse beken er weer mooi uit.

Persbericht 2005/10 d.d. 4 juli 2005