Waterschap Vallei & Eem

Waterschap gaat duikers in Wakkerendijk en Meentweg in Eemnes aanpakken

Waterschap Vallei & Eem gaat 19 duikers in de Wakkerensteeg/Meentweg aanpakken om de veiligheid van het gebied ten westen van deze dijk beter te beschermen tegen hoogwater. Een duiker is een buis onder een weg door die de sloot aan de ene kant van de weg verbindt met de andere kant. Zeven duikers die geen functie meer hebben worden dichtgemaakt. Op twaalf andere plaatsen worden nieuwe afsluitmiddelen gemaakt of de bestaande opgeknapt.

Dat hebben Dijkgraaf en Heemraden, het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei & Eem vorige week besloten. De maatregelen staan los van de studie naar een betere veiligheid van het gebied langs de randmeren. Bij alle scenario's moeten de duikers in deze waterkeringen worden aangepakt.

Voorzorgsmaatregel

Het gebied ten oosten van de Wakkerendijk en de Meentweg ligt buitendijks. Als de Eem buiten zijn oever treedt, bestaat de kans dat water via de duikers ook naar het gebied ten westen van beide dijken kan stromen. Dat zal overigens zeer zelden voorkomen. Maar om goed voorbereid te zijn als die situatie zich voordoet, neemt het waterschap deze voorzorgsmaatregel.

Als het Algemeen Bestuur van het waterschap in september het geld beschikbaar stelt wil het waterschap nog dit najaar starten met het dichtmaken van de overbodige duikers. De werkzaamheden moeten zoveel mogelijk voor 1 november en na 1 april worden uitgevoerd, omdat dan de kans op hoog water het geringst is. Volgend jaar worden de afsluiters in de Meentweg (voorjaar) en de Wakkerendijk (najaar) geplaatst.

Persbericht 2005/10 d.d. 4 juli 2005