Waterschap Vallei & Eem

Algemeen Bestuur waterschap stemt in met plannen de Schammer (Leusden)

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft afgelopen donderdag ingestemd met de plannen die de provincie Utrecht, de gemeenten Leusden en Amersfoort en het waterschap hebben ontwikkeld voor het gebied De Schammer aan de noordkant van Leusden. Het gebied ligt tussen het Valleikanaal en de Barneveldse Beek ten oosten van de A28. Dit gebied dat 47 hectare groot is, zal worden heringericht.

Het gebied krijgt een natuur en recreatiefunctie. Voor het waterschap is het van belang dat het tevens wordt ingericht als waterbergingsgebied. Bij hevige neerslag kan water uit de Gelderse Vallei tijdelijk in een deel van het gebied worden opgeslagen om geleidelijk via het Valleikanaal en de Barneveldse Beek af te voeren naar de Eem en de randmeren. De totale kosten voor de herinrichting bedragen EUR 9,5 miljoen euro.

Daarnaast kost de fietstunnel onder de A28 ruim 2,7 miljoen euro. Waterschap Vallei & Eem draagt daaraan overigens niet bij.

Het waterschap draagt aan het herinrichtingsplan EUR 680.000 bij. De andere kosten moeten worden gefinancierd uit diverse subsidies en bijdragen van de provincie Utrecht, gemeente Leusden, gemeente Amersfoort en het Utrechts Landschap.

Persbericht 2005/10 d.d. 4 juli 2005