Kamer van Koophandel

Startende ondernemer steeds vaker vrouw

In 2004 was bijna één op de drie startende ondernemers (31%) vrouw. In 2000 was dit nog één op de vier (25%) startende ondernemers. Van alle vrouwelijke starters in 2004 is ruim 15% buiten Nederland geboren. De vrouwelijke starter is gemiddeld 36 jaar. Dit blijkt uit het rapport 'Startersprofiel 2004' op basis van van cijfers uit het handelsregiste van de kamer van koophandel.

De groei van het percentage vrouwen doet zich voor onder starters uit alle landen. Het percentage vrouwen onder startende ondernemers die geboren zijn in Marokko is met de helft toegenomen van 10% in 2000 tot 15% in 2004. Ook bij ondernemers geboren op de Nederlandse Antillen is het aandeel vrouwen binnen vijf jaar met de helft toegenomen van 22% naar 33% en ligt daarmee boven het gemiddelde (31%). Onder starters geboren in Turkije is het percentage vrouwen toegenomen van 12% naar 15%.

Schoonheidsverzorging populair onder vrouwelijke starters Het grootste aandeel vrouwen is te vinden in de dienstverlening. Zo is de overgrote meerderheid van de starters in de branches voetverzorging (99%), schoonheidsverzorging (98%) en haarverzorging (89%) vrouw. Deze branches staan bovendien in de top 5 van branches met de hoogste aantallen vrouwelijk starters. In de bouwsector is het percentage vrouwen het laagst (3%).

Deze cijfers zijn afkomstig uit 'Startersprofiel 2004'. Dit onderzoek naar achtergrondkenmerken van startende ondernemers houdt de kamer van koophandel jaarlijks op basis van de cijfers uit het handelsregister.