Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 5 juli 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 juli 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Zuid-Holland en de Wmo, meer dan een verplicht nummer 'Meedoen' aan de samenleving is het doel van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, die in 2006 van kracht wordt. Mensen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen en werken, terwijl vrijwilligerswerk en mantelzorg de onderlinge betrokkenheid versterken. Zo moet de zorg aan mensen met een ernstige hulpvraag gewaarborgd en betaalbaar blijven. De Wmo gaat over lichte vormen van hulp en ondersteuning waarvoor primair de gemeenten verantwoordelijk worden. Gemeenten scheppen de randvoorwaarden voor actief burgerschap, en leveren bepaalde voorzieningen (zoals thuiszorg en huishoudelijke verzorging). Samen met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven wordt een sterk maatschappelijk middenveld - of civil society - gevormd. De rol van de provincie is vooral het ondersteunen van gemeenten, het monitoren van ontwikkelingen en het aanspreken van partijen.

Streekplan Oost in de steigers Gedeputeerde Staten hebben een plan van aanpak vastgesteld voor de reparatie van de bebouwingsgrenzen van het streekplan Zuid-Holland Oost. Het provinciale ruimtelijke beleid blijft onveranderd: restrictief waar nodig, ontwikkelen waar gewenst. De gemeentebesturen kunnen onder voorwaarde tot 15 augustus zelf conceptvoorstellen indienen. Het zogenoemde ontwerp-streekplan ligt naar verwachting in september ter inzage bij de gemeenten in streekplangebied Zuid-Holland Oost en in januari 2006 is vaststelling voorzien in Provinciale Staten.

Beantwoording schriftelijke vragen van de PvdA over verzakkingen N11 (nr. 1949)Onlangs zijn er verzakkingen geweest in de N11. Drie statenleden van de PvdA vragen GS hoe deze verzakkingen zijn ontstaan. GS antwoorden dat de N11 een Rijksweg is, waarbij het wegbeheer van de weg bij de Minister van Verkeer en Waterstaat ligt. GS hebben het ministerie gevraagd enkele korte antwoorden op de vragen van de statenleden te geven. Het ministerie antwoordt dat uitkomsten van de evaluatie van de verzakking nog niet bekend zijn, maar dat de ontwerp- als uitvoeringswerkzaamheden rond de aanleg van de weg en kunstwerken onder kwaliteitsborging zijn uitgevoerd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Groen, water en Milieu 2006-2010Autowegen met minder luchtvervuiling, ruimte voor duurzame bedrijvigheid, flinke gebieden met groen en water en meer energiebesparing zijn de voornaamste elementen van een discussienota over het Beleidsplan Groen Water en Milieu 2006-2010. De nota wordt op 31 augustus besproken in de Statencommissie GWM. Het beleidsplan wordt na de inspraakperiode medio volgend jaar vastgesteld.

Beantwoording vragen statenlid Helder over luchtkwaliteit (nr. 1961)De staatssecretaris van VROM heeft nog niet gereageerd op de brieven van het college (verzonden op 15 en 26 april jl.), waarin aandacht wordt gevraagd voor de consequenties van de normoverschrijding voor 'fijn stof'. Het gaat daarbij vooral om consequenties voor de volksgezondheid, maar ook voor de voortgang voor zestig projecten die van belang zijn voor de economie in Zuid-Holland. GS antwoorden dit op schriftelijke vragen van het statenlid Helder (VVD). Een andere vraag van het statenlid met betrekking tot luchtkwaliteit was, welke maatregelen de provincie heeft genomen om de situatie te verbeteren. GS noemen in hun antwoord een aantal maatregelen, zoals de overeenstemming die recent is bereikt tussen VROM, DCMR, en de VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie). De gezamenlijke raffinaderijen verklaren zich hierin bereid om vanaf 2007 uitsluitend met gas te stoken. Daarnaast is er een plafond afgesproken voor de zwaveldioxide-emissie in 2010. Het resultaat van deze afspraak zal in de vergunningen worden opgenomen. Een andere maatregel is, dat alle nieuwe bussen moeten voldoen aan strengere normen. Bestaande bussen moeten een roetfilter krijgen of op een andere manier voor minder uitstoot zorgen. GS zijn niet van mening, dat Nederland 'op slot zit' en er niet meer gebouwd kan worden door de strengere eisen aan luchtkwaliteit. Uit de uitspraken van de Raad van State blijkt volgens het college vooral, dat verschillende overheden onvoldoende onderzoek aan hun besluiten ten grondslag hadden gelegd, waarna de Raad van State een negatieve uitspraak deed.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Provincie en Stadsregio stemmen in met aanpassen ontwerp RR2020Het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Rotterdam en Gedeputeerde Staten van de provincie hebben ingestemd met de Nota van Beantwoording en Wijziging van het Ontwerp RR2020, het ruimtelijke plan voor de regio Rotterdam.

Meer informatie over RR2020 en de Nota van Beantwoording en Wijziging is te vinden op www.rr2020.nl.

Dertienhonderd hectare nieuwe natuur en recreatieterrein in twee jaarGedeputeerde Leen van der Sar tekent namens Gedeputeerde Staten dinsdagavond een overeenkomst met minister Veerman van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) In de overeenkomst staat de afspraak voor de realisatie van 1300 hectare nieuwe natuur en recreatiegebieden in de komende twee jaar. Dat is een volgende stap in verbetering van het investeringsklimaat van de Zuidvleugel.De overeenkomst loopt vooruit op de invoering van een nieuwe regeling voor alle provincies: het zogenaamde Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Vanaf 2007 wordt de nieuwe ILG-wet van kracht. Het rijk sluit dan voor een periode van zeven jaar een convenant af met elke afzonderlijke provincie. De provincie gaat dan de regie voeren over de uitvoering en integrale, gebiedsgerichte programma's voor o.a. milieu, water, natuur, landbouw, landinrichting, recreatie en toerisme.

Vijftien miljoen euro voor Drechtsteden krijgt invulling De provincie draagt de komende periode met een meerjarige subsidie van in ieder geval 11,2 miljoen euro bij aan de uitvoering van programma's en projecten in de Drechtsteden. Afhankelijk van de voortgang van het uitvoeringsprogramma kan er in 2006 nog een bedrag van 3,8 miljoen beschikbaar komen. Begin 2004 is de provincie een nieuwe vorm van samenwerking gestart met de Drechtsteden. Gekozen is voor meerjaren investeringsafspraken, gericht op economie, vrije tijd, wonen, bereikbaarheid, sociale ontwikkeling en kennisinfrastructuur. De Drechtsteden hebben voor deze afspraken een uitvoeringsprogramma vastgesteld, waarin zij ook de realisering van provinciale doelen en opgaven voor hun rekening nemen.

Zuid-Holland: Doe er alles aan om jongeren uit de bak te houden!Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2006 voorgelegd aan betrokken partijen Voor 2006 zet de provincie Zuid-Holland in op actuele vraagstukken in de jeugdzorg: opvoedingsondersteuning, hulp aan thuisloze jongeren en de slachtoffers van loverboys en het voorkomen en bestrijden van kindermishandeling, jeugdcriminaliteit en schooluitval. De provincie werkt eraan om voor alle jeugdigen met ernstige gedragsproblemen optimaal zorgaanbod te organiseren, ook als jongeren door een kinderrechter in een justitiële jeugdinrichting dreigen te worden geplaatst. Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2006 vastgesteld. In totaal wordt in 2006 ruim 100 miljoen euro ingezet.

Grensverlegging langs de TwaalfmorgenDe provincie Zuid-Holland gaat een convenant aan met de vereniging van eigenaren van percelen langs de weg 'Twaalfmorgen' (gemeente Reeuwijk) die het landinrichtingsplan Driebruggen begrenst. Het convenant voorziet in een zodanige grensverlegging dat de eigenaar van de slootkant straks bevoegd is om op te treden tegen vreemden die vaartuigen willen aanmeren langs zijn erf.

Overeenkomst Zuid-Holland en NS Reizigers BV over voortzetting light-railexploitatie Gouda-Alphen Eind november 2004 hebben GS besloten om in 2005 en 2006 de in maart 2003 gestarte light-rail proef tussen Gouda en Alphen voort te zetten. Na onderhandeling is met de NS overeenstemming bereikt over de overeenkomst. Volgens deze overeenkomst betaalt de provincie aan de NS voor 2005 en 2006 een vergoeding van ¤ 1 miljoen per jaar.

Tussenevaluatie windenergie in Zuid-HollandZuid-Holland gaat de doelstelling van tenminste 250 megawatt aan windenergie in 2010 waarschijnlijk halen. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het windenergiebeleid. Het gaat hier om de eigen doelstelling van Zuid-Holland. Landelijk is een bestuursovereenkomst gesloten voor 205 megawatt. De provincie heeft de 205 megawatt zelf aangescherpt tot 250 in 2010 en ambieert in 2015 uit te komen op 350 megawatt In nieuwe glastuinbouwgebieden en op bedrijventerreinen worden waar mogelijk meer windturbines geplaatst.

Veranderingen in wetgeving luchtkwaliteitDe provincie gaat gemeenten informeren over de veranderingen in wetgeving over luchtkwaliteit en de invloed ervan op ruimtelijke ordeningsplannen. Vanwege de wetgeving dreigen steeds vaker bouwplannen niet door te gaan. In een brief die binnenkort wordt verstuurd, gaat het provinciebestuur gemeenten aanduiden welke mogelijkheden zij ziet bij de voorbereiding en totstandkoming van bestemmingsplannen. Gedeputeerde Staten hoopt op deze wijze minder vaak bestemmingsplannen te hoeven afkeuren.

Betere wegen en grotere veiligheid in Boskoop-Reeuwijk Gedeputeerde Staten hebben het Ontwerp Infrastructuurplan voor de regio Boskoop-Reeuwijk vastgesteld als zogenaamd raamplan. Het plan voorziet in het verbeteren van de infrastructuur in het gebied. Er komen nieuwe wegen en een aantal wegen wordt verbreed en voorzien van een fietspad.Het Raamplan is tot stand gekomen op basis van het Landinrichtingsplan dat de provincie in 1998 vaststelde. In dat plan was voor de verbetering van de ontsluiting in Boskoop-Oost het zogenaamde consensustracé opgenomen. De gebiedscommissie heeft dit tracé verder uitgewerkt en eveneens een oplossing voor de ontsluiting van Reeuwijk-Dorp aangedragen. Hierover zijn in de afgelopen jaren verschillende voorlichtingsbijeenkomsten voor belanghebbenden gehouden. Het Rijk heeft een bedrag toegezegd van ¤ 3 miljoen. De provincie investeert ¤ 1,137 miljoen. Deze is bedoeld voor de aansluiting van de nieuwe en verbeterde wegen op de N 207. Het bedrijfsleven investeert ¤ 4 miljoen en de gemeenten Boskoop en Reeuwijk hebben bijna ¤ 4 miljoen respectievelijk ¤ 2,5 miljoen toegezegd. De financiering van de aanleg van de infrastructuur is daarmee nog niet 100 % rond. Het totale plan kost bijna ¤ 34 miljoen. Op basis van het Raamplan zien de betrokken lokale overheden en het bedrijfsleven echter goede mogelijkheden om de financiering in de komende jaren rond te krijgen. Daarvoor denken zij gebruik te maken van verschillende subsidies maar ook van bijdragen van het bedrijfsleven en ontwikkelingsplanologie.

Jeugdbeleid en jeugdzorg in de Hoeksche Waard en in Goeree-OverflakkeeDe provincie Zuid-Holland en de subregio's Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee maken - in de vorm van een convenant - afspraken over de aansluiting tussen jeugdbeleid en jeugdzorg. Drie belangrijke onderwerpen zijn opvoedingsondersteuning, het voorkómen van schooluitval en de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het gemeentelijk jeugdbeleid voorziet erin dat problemen bij jeugdigen zo veel mogelijk worden voorkomen en tijdig worden gesignaleerd. De provincie is verantwoordelijk voor de instellingen die jeugdzorg uitvoeren, Bureau Jeugdzorg en de ondersteuning van het lokale jeugdbeleid.Het convenant Goeree-Overflakkee wordt op 30 augustus a.s. ondertekend; voor de ondertekening van het convenant Hoeksche Waard is op dit moment nog geen datum bekend.

Oppervlakte glastuinbouw neemt af Uit de Monitor Glastuinbouw Zuid-Holland 2005 blijkt dat de oppervlakte van glastuinbouw verder afneemt. Vanaf 2000 is er een dalende trend met circa 75 hectare per jaar. Het aantal bedrijven vermindert eveneens, echter in een sterker dalende lijn. De schaalvergroting van de glastuinbouwbedrijven zet zich dus voort. In Zuid-Holland is nu 5618 hectare glastuinbouw. In het jaar 2000 was dit 5900,4.De monitor Glastuinbouw Zuid-Holland is een jaarlijkse rapportage op basis van de cijfers van de landbouwtellingen van het CBS. Met de monitor wil de provincie Zuid-Holland zicht houden op het ruimtebeslag door de glastuinbouw. Het monitorsysteem houdt bij waar het glas afneemt, waar nieuw glas wordt gerealiseerd en hoeveel. Ook geeft het inzicht in de verhoudingen tussen verspreid- en geconcentreerd glas en de verhouding tussen gespecialiseerd- en ondersteunend glas. De monitor geeft geen inzicht in hoe de verplaatsingsstromen lopen. Daarvoor zou kennis van individuele bedrijven nodig zijn.

Provincie neemt deel aan samenwerkingsverband NEXUSDe provincie Zuid-Holland gaat deelnemen in het samenwerkingsverband Nexus, waarin ook de Stadsregio Rotterdam en de directie Zuid-Holland van Rijkswaterstaat vertegenwoordigd zijn. Het kostenaandeel van de provincie voor Nexus is eenderde van de totale kosten van het samenwerkingsverband, namelijk ¤ 777,600,-. Nexus werkt aan het verbeteren aan de bereikbaarheid van de regio Rotterdam, waarbij een directe betrokkenheid wordt gevraagd van het bedrijfsleven en de consument. Nexus is de opvolger van het al tien jaar bestaande Fileplan Regio Rotterdam.

Overeenkomst provincie en de gemeente Zoetermeer over de N469De gemeente Zoetermeer en de provincie zijn een overeenkomst aangegaan over het beheer en onderhoud van de N469 Zoetermeer-Leidschendam. Omdat het stuk (provinciale) weg ingeklemd ligt tussen twee gemeentelijke wegvlakken, is besloten om het eigendom en het beheer en onderhoud van het wegvlak aan de gemeente Zoetermeer over te dragen.

Bestuursovereenkomst OV - taxi leidse regioOm het collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV) in de leidse regio te continueren, zijn de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland een bestuursovereenkomst aangegaan. Voorgesteld wordt om deze bestuursovereenkomst zowel voor 2005 als voor 2006 af te sluiten, zodat bij continuering in 2007 voldoende tijd is om de aanbesteding voor te breiden.