Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 05 juli 2005

Hilvarenbeek On Ice'
De stichting i.o. Hilvarenbeek On Ice heeft verzocht om de komende drie jaar op de Vrijthof een mobiele overdekte kunstijsbaan te mogen plaatsen en exploiteren gedurende een drietal weken rondom de jaarwisseling.
Het college is bereid om vergunning te verlenen voor één jaar en wil na evaluatie bezien of het evenement een vervolg kan krijgen. In de vergunning zal een aantal voorwaarden worden opgenomen met betrekking tot beperking van overlast en beperking van schade aan de grasmat en bomen. Nevenactviteiten in de avonduren worden niet toegestaan. Om onderhoudskosten te dekken dient een vaste vergoeding bepaald te worden.

Kapvergunning
Aan de provincie wordt kapvergunning verleend voor het kappen van 54 bomen (voornamelijk zomereiken). Tevens wordt een herplantplicht opgelegd voor eenzelfde aantal bomen. Daarnaast dient 1 beuk - ter hoogte van de Rabobank - verplaatst te worden. De kap (en verplaatsing) is nodig in verband met de reconstructie van de provinciale weg in de kom van Diessen.

Onderhoudssubsidie gemeentelijke monumenten Een drietal verzoeken om subsidie voor onderhoud aan een gemeentelijk monument wordt gehonoreerd. Voor het herstellen van de woonhuizen Diessenseweg 27, Paardenstraat 2 en de Jozefkapel in de buurtschap Westrik zijn voorlopige subsidiebijdragen vastgesteld. De definitieve bijdrage wordt vastgesteld nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd en declaratieoverzichten zijn ingediend.

Ontwikkeling windenergie De afgelopen jaren heeft de gemeente Hilvarenbeek deelgenomen aan regionaal overleg over windenergie. Het doel van dit overleg is bepalen welke windenergielocaties in Midden-Brabant het meest kansrijk zijn, zodat deze verder ontwikkeld kunnen worden. Het resultaat daarvan - evenals het nog te volgen proces - is beschreven in de notitie Windenergie in Midden-Brabant, april 2005'. In de notitie zijn twee locaties opgenomen op Hilvarenbeeks grondgebied; namelijk de Baars (op de grens van Hilvarenbeek, Tilburg en Oisterwijk) en de Toekomstweg. Het college wenst alleen mee te werken aan ontwikkelingen op de locatie de Baars'. Er is geen bestuurlijk draagvlak voor ontwikkelingen op de locatie Toekomstweg.

Voorstellen aan de raad

Premieverordening Wet Werk en Bijstand (WWB) Het verstrekken van premies is één van de middelen die de Wet Werk en Bijstand biedt om de deelname van uitkeringsgerechtigden aan het arbeidsproces te bevorderen. Daarmee kan worden gerealiseerd dat werken lonend' is voor uitkeringsgerechtigden, die om medische of sociale redenen zijn aangewezen op deeltijdwerk. Aan de raad wordt voorgesteld de Premieverordening Wet Werk en Bijstand' vast te stellen.

Ontvankelijkheid planschadeverzoeken Recent werd een drietal verzoeken om planschadevergoeding ingediend. De verzoeken hebben betrekking op drie verschillende bouwplannen. Voordat de raad inhoudelijk een besluit neemt op een verzoek wordt advies ingewonnen bij een extern adviesbureau. Dat gebeurt nadat is vastgesteld of de verzoekers ontvankelijk zijn. Een voorstel daarover wordt voorgelegd aan de raad.