Arriva


Provincie corrigeert uitslag: ook Oost-Brabant naar Arriva Op 5 juli jl. informeerde de opdrachtgever Provincie Noord-Brabant Arriva dat ze één van de vijf in aanbesteding gegeven openbaar vervoerpercelen, te weten het perceel Brede-Oosterhout-Utrecht, had gewonnen. Vandaag liet de Provincie weten dat ook het perceel Oost-Brabant aan Arriva zal worden gegund. In eerste instantie was Hermes als beste inschrijver beoordeeld. Naar nu blijkt heeft toch Arriva de beste aanbieding gedaan.

Na Waterland ( 180 mln) en het Brabantse perceel Breda-Oosterhout-Utrecht (21mln) behoort nu ook het gebied Oost-Brabant de komende jaren tot het vervoergebied van Arriva. Uiteraard is Arriva verheugd alsnog aan te slag te kunnen met de implementatie van dit perceel. De concessie gaat in per 1 januari 2006. De totale contractwaarde over de vijfjarige looptijd is ongeveer 35 miljoen euro. In korte tijd is dat de 3^e grote busconcessie die door Arriva wordt gewonnen.

De aanbieding van Arriva is weer een voorbeeld van het succes van marktwerking in het openbaar vervoer (OV). De reiziger wordt er beter van en dat is waar het om gaat. Zo wil Arriva het in het Gelderse Rivierenland ontwikkelde 3B-concept ook graag in Brabant introduceren.

3B-concept
In het 3B-concept wordt uitgegaan van een grofmazig opgezet lijnennet voor het OV. De reguliere bussen verzorgen het vervoer op de zwaardere verbindingen met een goed aanbod. Naast eventuele doelritten (vooral voor scholieren) wordt dit systeem aangevuld met buurtbussen op de minder zware ontsluitende lijnen en het CVV (in Oost-Brabant de Taxihopper). De buurtbussen en de Taxihopper verzorgen het vervoer op de korte afstand en zorgen voor aanvoer van de reizigers op de reguliere lijnen. In de uitvoering is vooral de overstap kritisch. Arriva wil met het GPS-plaatsbepalingsysteem dat in al haar voertuigen aanwezig is de overstap gaan faciliteren. Deze overstappen kunnen plaatsvinden bij elke halte in het gebied. Wanneer de actuele plaats van het voertuig bekend is kunnen garanties worden gegeven over de aansluiting.

Verbeterde reisinformatie
Door alle voertuigen uit te rusten met een GPS-systeem wordt het ook mogelijk real time reisinformatie aan de reiziger te bieden. Arriva doet dit zowel in de bus als via haar Internetsite; www.arriva.nl. In alle bussen, dus ook in de buurtbussen, komen displays die aangeven waar de bus heen gaat en wat de eerstvolgende halte is. Via haar website, die ook voor mobiele toepassingen geschikt wordt gemaakt, stelt Arriva ook steeds de actuele reisinformatie beschikbaar.

Reisinformatie wordt dus verbeterd door gebruik te maken van de modernste technieken, maar ook aan de reizigers die voorkeur geven aan persoonlijk contact heeft Arriva gedacht. Naast de uitstekend bereikbare centrale klantenservice opent Arriva daarom een servicepunt in Uden. Hier kan de klant persoonlijke informatie krijgen en een kaartje kopen.

Overige extras
Net als in de concessie Breda-Oosterhout-Utrecht geeft Arriva de bussen in Oost-Brabant ook de naam van een bekende Brabander. Dat wil zeggen reizigers worden in de gelegenheid gesteld namen voor te stellen van bijvoorbeeld regionale sporthelden, politici of artiesten.

Het Noordoosten van de provincie Noord-Brabant is een schitterend gebied om per fiets te verkennen. Arriva maakt deze recreatieve bezigheid nog aantrekkelijker door de bussen geschikt te maken voor fietsen. Reizigers kunnen zich moe fietsen en daarna de bus terug nemen of zich met de bus naar een mooi fietsgebied laten brengen en daar in het zadel springen.