Gemeente Pekela


NOTULEN VAN HET VRAGENUUR EN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD OP 5 JULI 2005

Aanwezig: voorzitter: de heer M. Schollema, raadsgriffier: de heer G. Wijers, raadsleden: de dames H. Knevelman-Hulshof, A. Mulder, W.G. Schoonhoven-Hemmes en J. Westers-Borgesius en de heren H.J.G. Beikes, J.J. Buitenhuis, G.J. Freerks, H.H. Hoiting, J.G. Klungel, E. Kootstra, H. Luis, J.J. van Mannekes, G. Volders en C.H. Vredeveld, wethouders: de heren C. Oosterveld en A.B. Lammersma Afwezig: raadsleden: de heer J. Boneschansker

De voorzitter opent het vragenuur en heet de aanwezigen welkom. Hij geeft het woord aan de heer Vredeveld naar aanleiding van de beker die op de tafel in de raadzaal staat.

De heer Vredeveld deelt mee dat de vertegenwoordiging van deze raad de tweede prijs heeft gewonnen bij het jeu de boules in Grossenfehn. Zij moest alleen in het college van Grossenfehn de meerdere erkennen. Het was een mooi toernooi. Het was een schitterende dag en goed georganiseerd.

De voorzitter vult aan dat het team werd aangevoerd door de heer Vredeveld. De heren Buitenhuis en Boneschansker hebben het team gecompleteerd. Zij hebben met deze prestatie wel een applausje verdiend.

De voorzitter deelt mee dat er voor dit vragenuur geen vragen ingediend zijn. Tevens deelt hij mee dat de heer Boneschansker later aanwezig zal zijn.

De heer Buitenhuis komt nogmaals terug op de drempel bij de Brouwer­ straat/Oldenburgerstraat. Hij heeft hier al eerder wat over gezegd, maar er is nog niets gebeurd. Hij verzoekt nogmaals hier iets aan te doen, bijvoorbeeld de drempel iets verlagen en / of een bord te plaatsen.

Wethouder Lammersma geeft aan dat hij niet van plan is hier iets aan te doen. Deze drempel is daar in goed overleg en met goede voorlichting gekomen. De afmetingen van de drempel voldoen aan de verkeersvoorschriften. Er zijn vele van dergelijke drempels in deze gemeente, en als deze drempel aanpast wordt, zullen vele andere drempels ook aangepast moeten worden. Waar moet het geld vandaan komen om al deze drempels eruit te halen? Spreker ziet het plaatsen van een bord hier niet als een oplossing. Wie zich aan de snelheid houdt heeft geen probleem met deze drempel. Spreker komt er zelf regelmatig langs en heeft er nooit problemen mee. Het is de bedoeling dat hier niet sneller dan 20 km per uur wordt gereden. Alleen degene, die er met een noodgang overheen rijdt heeft inderdaad een probleem. Spreker heeft dezelfde opmerkingen gehad over de verkeersremmende maatregelen aan de Scheepvaartstraat. Sinds die verkeersremmende maatregel daar gekomen is, is daar niets meer gebeurd. Een ander voorbeeld is de Thorbeckelaan. Daar waren dezelfde verkeersremmende maatregelen als bij de Ommelanderbrug. De gemeente kreeg daarover aanvankelijk ook klachten. Het waren rotdingen. Ze waren veel te steil. Spreker krijgt nu echter alweer klachten dat er te hard gereden wordt. Er moet een afweging gemaakt worden. Er is bewust voor deze methode gekozen om het verkeer niet door het centrum van Pekela te krijgen. Als de drempel voor de helft verlaagd wordt kan ze net zo goed worden verwijderd. Want door een verlaging heeft ze geen enkel effect meer. Spreker wil dit wel intern overleggen, maar hij weet bij voorbaat welk antwoord hij zal krijgen vanuit de ambtelijke organisatie, vanuit de verkeerscommissie en van de politie. Deze maatregel is er voor de veiligheid van de mensen en van de kinderen en dat moet niet te snel worden losgelaten. Het verkeersgedrag moet aangepast worden.

De heer Buitenhuis zegt dat de drempel in het donker niet te zien is. Het is daarom een gevaarlijke situatie. Er is geen enkele aanduiding dat er een drempel is. Bij andere drempels is dit duidelijker omdat daar de 30-km-borden staan.

Ook de heer Vredeveld heeft deze klacht bij herhaling gehoord van burgers. Hij kan met de wethouder meegaan als deze zegt dat de drempel niet verlaagd moet worden, maar misschien kan de drempel wel beter zichtbaar gemaakt worden. De heer Buitenhuis heeft gelijk als hij zegt dat de drempel niet opvalt, vooral als men komt vanaf de kant van Boven Pekela. Er staan geen borden. De drempel is bijna onzichtbaar in het wegdek. Andere drempels worden aangegeven met witte strepen, zodat ze herkenbaar zijn.

De heer Volders is het met de heer Buitenhuis eens. De zichtbaarheid is erg belangrijk, zeker voor iemand die niet bekend is in Pekela. Iemand uit Pekela die er een keer overheen geknald is zal dat geen tweede keer doen, maar iemand die hier niet bekend is is er niet op bedacht.

Mevrouw Knevelman zegt dat ook vanuit de WVG aangegeven is dat mensen met een scootmobiel erg moeilijk bij deze drempel omhoog kunnen komen. GroenLinks is van mening dat de drempel niet direct lager hoeft, maar een minder steil zou wel gewenst zijn.

Wethouder Lammersma zegt dat men komende vanuit Boven Pekela borden tegenkomt waarop staat welke route moet worden gevolgd. Het verkeer dat vanaf de Ommelanderweg komt heeft voorrang. Omdat er veel klachten kwamen vanuit het centrum van Nieuwe Pekela dat auto's en vrachtwagens met veel snelheid het centrum inreden, is besloten om daar een verkeersremmende maatregel aan te leggen die ook effect heeft. De heren Vredeveld, Volders en Buitenhuis zeiden dat de drempel beter zichtbaar gemaakt zou moeten worden. Spreker heeft daar onlangs over gesproken, maar hij heeft er nog geen antwoord op de vraag of dat volgens de verkeerstechnische regels mag. We kunnen wel maatregelen willen nemen, maar die moeten wel in overeenstemming met de betreffende regels kunnen worden uitgevoerd.
Spreker vindt het niet zinvol om de drempel te verlagen, want dat geeft een precedentwerking naar vergelijkbare situaties. Wel zegt hij toe zo snel mogelijk uit te laten zoeken of het mogelijk is de drempel duidelijker zichtbaar te maken. Indien dat volgens de regels mogelijk is zullen de nodige maatregelen zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.

Mevrouw Knevelman vraagt wat de wethouder gaat doen met de opmerking die vanuit de WVG-commissie is gemaakt.

Wethouder Lammersma antwoordt dat hij de drempel niet gaat verlagen. Als de drempel verlaagd wordt en de glooiing verlengd wordt, is het effect van de drempel weg. Overigens mag een scootmobiel over het trottoir. Die kan er dus om heen.

De voorzitter merkt op dat er dan wel een op- en afritconstructie nodig is. Hij constateert dat dit bekeken wordt en dat de raad erover geïnformeerd zal worden.

De heer Volders vraagt naar jeugdcentrum Finally. Is die nog open?

Wethouder Oosterveld zegt dat Finally een aantal malen open is geweest. Er is een aantal activiteiten geweest die door een groep jeugd georganiseerd zijn. Toen dat redelijk liep zijn er ook andere jongeren bij gekomen. Daarin vonden verschillende ouders vervolgens aanleiding hun kinderen er niet meer naar toe te laten gaan. De activiteit die voor ogen stond kwam daardoor niet tot stand. Dat is met het jongerenwerk besproken. Doorgegaan wordt met pogingen om in Finally een aantal activiteiten te organiseren voor de jeugd tot 16 jaar. Helaas is de activiteit waar men mee bezig was op een bepaald moment afgebroken.

De heer Klungel zegt dat het college in de vergadering op 14 juni 2005 aan heeft gegeven dat de woningen die door Acantus verkocht worden woningen betreffen met een kale huurprijs van meer dan 325,-. Aan de Herman Heijeslaan staan echter ook woningen met een huurprijs van 310,- te koop. Dat komt niet overeen met het antwoord van het college. Heeft het college er geen inzicht in welke huurprijs bij welke woningen hoort? Er moeten in de gemeente Pekela betaalbare huizen beschikbaar blijven voor starters en de mensen met een laag inkomen.

Wethouder Lammersma zegt dat de heer Klungel zich moet realiseren dat Acantus een zelfstandig bedrijf is met een eigen beleid ten aanzien van verhuur en verkoop van woningen. De gegevens die het college de vorige keer verstrekt heeft zijn de gegevens die men heeft gekregen van Acantus. Spreker wil Acantus hier wel naar vragen. Hij weet echter bij voorbaat wat het antwoord zal zijn, namelijk dat het hun eigen verantwoordelijkheid en hun eigen beleid is. De gemeente kan daar wel tegen protesteren, maar zolang Acantus zich houdt aan de verplichting om voldoende betaalbare woningen te behouden voor de burgers van Pekela bepaalt zij zelf welke woningen wel en niet verkocht worden.

De heer Buitenhuis heeft een brief gekregen van de familie Duin van de Verlaatjeswijk inzake het bouwen van een woning. Is het standpunt van het college verandert of is deze gelijk gebleven?

De heer Van Mannekes merkt als punt van orde op dat deze brief ook bij de ingekomen stukken aan de orde komt. Hij vindt het onjuist dat de heer Buitenhuis stukken die nog op de agenda komen via het vragenuurtje binnensluist.

Wethouder Lammersma antwoordt op de vraag van de heer Buitenhuis dat het standpunt van het college niet gewijzigd is. Het college is nog steeds van mening dat er een bouwvergunning afgegeven kan worden, waarvoor wel de nodige wettelijke procedure moet worden gevolgd. Het college ziet op dit moment geen bezwaren voor het afgeven van een bouwvergunning.

De voorzitter zegt dat de opmerking van de heer Van Mannekes terecht is. Hij stelt als richtlijn voor om hetgeen op de agenda komt op dat moment te behandelen.

De heer Klungel reageert op de woorden van wethouder Lammersma. Hij begrijpt dat Acantus haar eigen beleid voert. Maar de gemeente draagt hierin ook een verantwoordelijkheid. Er moet voor worden gezorgd, dat er voldoende betaalbare woningen blijven voor de burgers. De wethouder heeft nog niet geantwoord op zijn vraag of het college inzicht heeft in de huurprijzen die gekoppeld zijn aan de woningen die te koop staan. Daarvan zou hij graag een overzicht ontvangen.

De heer Van Mannekes zegt dat het soms goed kan zijn als een woningstichting woningen in het goedkopere segment verkoopt. Herstructurering is niet alleen slopen en nieuw bouwen. Ook moet soms getracht worden een andere samenstelling in de buurt te realiseren. Hierdoor kan een buurt opgewaardeerd worden door de bewoners zelf.

De voorzitter zegt dat de portefeuillehouder toegezegd heeft dat hij de heer Klungel nader zal informeren en dat hij het overzicht zal ontvangen.

De voorzitter sluit het vragenuur.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Pekela
op 20 september 2005.

voorzitter griffier

Notulen raadsvergadering 05-07-05

pag. 1

Betreft:NOTULEN - openbare vergadering van de raad van de gemeente Pekela

Datum : 5 juli 2005
Aanvang : 20:00 uur
Aanwezig : voorzitter: de heer M. Schollema, raadsgriffier: de heer G. Wijers, raadsleden: de dames H. Knevelman-Hulshof, A. Mulder, W.G. Schoonhoven-Hemmes en J. Westers-Borgesius en de heren H.J.G. Beikes, J. Boneschansker, J.J. Buitenhuis, G.J. Freerks, H.H. Hoiting, J.G. Klungel, E. Kootstra, H. Luis, J.J. van Mannekes, G. Volders en C.H. Vredeveld, wethouders: de heren C. Oosterveld en A.B. Lammersma Afwezig : -


1. Opening

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Hij zegt dat dit de laatste vergadering voor de zomervakantie is. Daarom is er na afloop van de vergadering nog een samenzijn in de hal. Spreker deelt mee dat het Burgerjaarverslag over 2004 vanmiddag van de drukker is gekomen. Hij overhandigt het eerste exemplaar aan de plaatsvervangend raadsvoorzitter. De overige raadsleden zullen na afloop van de vergadering een exemplaar ontvangen.


2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.


3. Spreekrecht burgers over geagendeerde onderwerpen

Er hebben zich geen burgers gemeld die gebruik willen maken van het spreekrecht.


4. Vaststelling notulen van de vergadering van 14 juni 2005

Notulen van het vragenuur van 14 juni 2005

De notulen worden ongewijzigd vastgesteld.

Notulen van de raadsvergadering van 14 juni 2005

De notulen worden ongewijzigd vastgesteld.


5. Ingekomen stukken en mededelingen

Ingekomen stukken week 20 (19 mei 2005):

Ingekomen stuk nr. II-1: brief dhr. Jansen inzake ligplaats voor woonschip

De heer Volders zegt dat de brief van de heer Jansen vergezeld gaat van een uitspraak van de rechtbank in Alkmaar om zijn verzoek kracht bij te zetten. Heeft het college zich erin verdiept wat de consequenties kunnen zijn als deze man een besluit probeert af te dwingen? Geen beleid is ook beleid. De wethouder heeft de vorige keer gezegd dat hier nog geen beleid voor is, maar daar kan de gemeente natuurlijk ook op aangesproken worden. Bovendien vraagt de heer Jansen om een ligplaats voor een BV. Dat zou een hele kwalijke zaak zijn, want dat betekent dat die de exploitatie bij iemand anders in handen legt.

Wethouder Lammersma zegt dat het college nog druk doende is dit af te handelen. De raad krijgt hier op korte termijn antwoord op.

Ingekomen stukken week 22 (1 juni 2005):

Ingekomen stuk nr. VII-3: UMTS-masten

De heer Volders vraagt of er in de gemeente Pekela UMTS-masten zijn en welk beleid er is ten aanzien van deze masten.

Wethouder Lammersma zegt dat er in de gemeente Pekela op verschillende locaties zendmasten staan van KPN en Vodafone. Hiervoor moet gewoon een bouwvergunning aangevraagd worden.

De heer Volders vraagt of er beperkingen zijn ten aanzien van bijvoorbeeld de afstand.

Wethouder Lammersma zegt dat de telecombedrijven de locaties uitzoeken. Dat heeft te maken met de afstanden. Men vraagt meestal een bouwvergunning aan voor een zendmast voor de plekken waar de ontvangst slecht is. Er is in deze gemeente maar één grote zendmast die zichtbaar is, namelijk bij de boerderij van de familie Van Schot. Daarnaast zijn ze geplaatst op locaties zoals de Molenhof en aan de pijpen van de steenfabriek en de oude kartonfabrieken. Daar is beleid voor en het moet conform de bouwvergunning.


6. Bestemmingsplan Koertsmeulen

Mevrouw Westers zegt dat de VVD-fractie hier planologisch geen bezwaren tegen heeft. Ze vraagt of hiervoor ook ISV-gelden ontvangen kunnen worden, of dat deze alleen beschikbaar zijn voor de herstructurering.

De heer Van Mannekes zegt dat de PvdA-fractie positief is over dit plan. Hij heeft de indruk dat de voorbereiding grondig is geweest. Er is regelmatig overleg geweest met de omwonenden. Ook de gemeente is er tijdens de voorbereiding bij betrokken. Spreker hoopt dat dit plan uiteindelijk gerealiseerd kan worden.

Mevrouw Schoonhoven zegt dat ook GroenLinks in kan stemmen met dit voorstel. Wel wil zij benadrukken dat de zorgvuldigheid niet in het gedrang mag komen door de snelheid.

De heer Klungel kan instemmen met de projectprocedure. Hij hoopt dat het beoogde tempo ook gehaald kan worden.

Ook de heer Volders stemt in met het voorstel. Het is een particulier initiatief en het draagt bij aan het aanzicht van Pekela. De gemeente moet dergelijke initiatieven zeker ondersteunen. Zij moet ondernemers de mogelijkheid geven dergelijke plannen te realiseren en het niet onnodig ophouden door allerlei regelgeving.

Wethouder Lammersma is blij dat de raad unaniem zeer positief is over dit voorstel.
GroenLinks zei dat de zorgvuldigheid niet in het gedrang mag komen. Het college kan alleen maar zorgvuldig zijn, want als het dat niet zou doen zou het bepaalde procedures niet goed doen en dat betekent alleen maar vertraging. De procedures krijgen dus de zorgvuldigheid die nodig is.
Mevrouw Westers vroeg naar de ISV-gelden. Het college is bezig te bekijken of er mogelijkheden zijn voor ISV-subsidie. ISV gelden zijn er niet alleen voor herstructurering. De gemeente Pekela heeft bijvoorbeeld ook gelden gekregen voor de verbetering van wegen. ISV ziet op meer dan alleen herstructurering, maar of het lukt om ook voor dit project ISV-gelden binnen te halen is op dit moment nog niet te zeggen.

Mevrouw Westers zegt dat een gemeente een bepaald bedrag aan ISV-gelden kan krijgen. Dat is niet onbeperkt. Stel dat de gemeente Pekela voor dit project wel ISV-subsidie krijgt maar minder voor de herstructurering, wat zijn daarvan dan de consequenties?

Wethouder Lammersma zegt dat de ISV-gelden voor de herstructurering al toegekend zijn. Dat is een bedrag van 3,3 miljoen. De provincie heeft toegezegd dat daar niet meer aan getornd zal worden. Dit wordt projectmatig aangevraagd. Als het ene project wordt toegekend betekent dit niet dat dit een reden kan zijn om een ander project af te wijzen.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in hoofdlijnen in te stemmen met het voorontwerpbestemmingsplan teneinde een aangewezen projectprocedure ex art. 19 lid 2 WRO te kunnen starten.


7. Kredieten tot en met dienstjaar 2004 en wijziging begroting 2005

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad de kredieten tot en met het dienstjaar 2004 te sluiten en begroting 2005 te wijzigen.


8. Wijziging verordening leerlingenvervoer

Het spreekt de heer Vredeveld zeer aan dat in de verordening staat dat de in te schakelen deskundigen ook andere deskundigen mogen zijn, bijvoorbeeld verbonden aan de gemeente. Dat is dichter bij huis en ook goedkoper.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad:

· in te stemmen met de voorliggende wijzigingen/aanpassingen in de Verordening leerlingenvervoer gemeente Pekela;

· de gewijzigde/aangepaste verordening een dag na bekendmaking in het Pekelder Streekblad van toepassing te verklaren op het leerlingenvervoer in de gemeente Pekela.


9. Regionaal Educatief Plan 2005

De heer Buitenhuis zegt dat dit een duidelijk plan is. Op pagina 12 staat iets over het gemiddeld aantal deelnemers. De gemeente Pekela komt daar met gemiddeld 15 % niet erg hoog uit. Het thema 'werk' is erg belangrijk, maar we moeten het thema 'leren' niet vergeten. De VVD-fractie zou graag zien dat meer mensen van deze mogelijkheden gebruik kunnen gaan maken. Mensen krijgen daardoor een bredere ontwikkeling en zijn daardoor misschien ook beter inzetbaar.

De heer Vredeveld zegt dat de CDA-fractie al jaren vragen stelt over de gegevens die het Noorderpoortcollege aanreikt. De vraag is ook nu weer hoe het zit met de controle op het aantal uren dat begroot is en het aantal uren dat daadwerkelijk afgenomen wordt. Er wordt steeds uitgegaan van 38 weken, maar iemand die ervaring heeft in het onderwijs weet dat het maar zeer de vraag is of men die 38 weken wel haalt. De uren worden echter wel steeds geclaimd. De controle op het wel of niet aanwezig zijn van kandidaten wordt van rijkswege steeds strenger. Die is bedoeld om na te gaan of de subsidies die verstrekt worden wel ingezet worden, waarvoor ze bedoeld zijn. Spreker vraagt zich af hoe de eindcontrole is op de prestatie die geleverd wordt. De gemeente staat garant voor het tekort op basis van het aantal NT-2-deelnemers. Goed nagegaan moeten worden of de middelen wel op de juiste manier op het juiste aantal deelnemers worden ingezet.

Wethouder Oosterveld zegt richting de heer Buitenhuis dat het totaal aantal deelnemers voor de gemeente Pekela 115 is. Een deel van de cursisten gaat naar Veendam en een deel naar Winschoten. De gemeente heeft daardoor te maken met twee plannen. De heer Buitenhuis merkte op dat meer mensen zo geschoold moeten worden dat ze ook richting werk geschoold worden. Dat is ook een van de opmerkingen die door het college gemaakt is. Er moet nog nauwer overleg zijn met de sociale dienst, zodat cursussen die speciaal op die doelgroep gericht zijn nog meer aan bod komen. Dat is ook afgesproken.
De heer Vredeveld vroeg naar de controle op het aantal deelnemers. Het Noorderpoortcollege moet een registratie bijhouden van het aantal deelnemers en ook van het aantal weken dat de cursus plaatsvindt. De controle vindt uiteindelijk door de accountant plaats. De gemeente voert geen eigen controle uit. Het Noorderpoortcollege moet verantwoording afleggen aan de gemeente onder overlegging van een accountantsverklaring. De deelnemersregistratie is daar een heel belangrijk onderdeel van. Er vindt dus achteraf controle plaats of de gelden goed besteed zijn.

De heer Vredeveld merkt op dat het budget misschien beter anders ingezet kan worden. Als er voor bepaalde cursussen weinig belangstellenden zijn, kan het geld beter besteden worden voor andere doelgroepen. Bij voorbeeld voor het aan het werk helpen van mensen.

Wethouder Oosterveld zegt dat dit een van de punten is die heel nadrukkelijk met het Noorderpoortcollege afgesproken is. De gemeente Pekela koopt een bepaald aantal plaatsen in. Als bepaalde cursussen niet vol zitten of als er ruimte over blijft zal in een vroeg stadium met de sociale dienst overlegd moeten worden of bepaalde cursussen gegeven kunnen worden voor de klantengroep van de sociale dienst. Het college zal er het komende jaar extra aandacht aan besteden dat dat ook gebeurt.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad:

· in te stemmen met het Regionaal Educatief Plan Oost Groningen 2005, subregio's Winschoten en Veendam;

· de kosten van uitvoering door het ROC Noorderpoortcollege ad. 236.823,- te dekken uit de rijksbijdrage "basis- en beroepseducatie" ( 214.958,-), de rijksbijdrage "inburgering" ( 18.000,-) en uit de voorziening inburgering ( 3.865,-);

· de baten en lasten voor de basis- en beroepseducatie en inburgering verwerken in de begroting.


10. Milieujaarverslag 2004

De heer Volders stemt in grote lijnen in met het Milieujaarverslag. Hij heeft echter wel een aantal vragen.
In het verslag staat dat er in 2004 door de beschikbare personele capaciteit ten aanzien van de gemeentelijke gebouwen geen activiteiten zijn uitgevoerd in het kader van de gemeentelijke interne milieuzorg. In de praktijk bleken voor dit onderwerp geen uren beschikbaar te zijn. Wil het college hier nog wel iets aan doen of wordt deze doelstelling geschrapt?
In het verslag staat dat één LPG-station niet kan voldoen aan de veiligheidseisen. Dat moet gesaneerd worden, omdat de milieuvergunning voor de LPG-installatie wordt ingetrokken. De ondernemer kan hiervoor schadevergoeding aanvragen. Wie betaalt deze schadevergoeding: het rijk, de provincie of de gemeente?

De heer Klungel spreekt zijn waardering uit over de samenstelling van dit Milieujaarverslag: uitgebreid en toch goed leesbaar. Er zou ook een jaarverslag komen van de algemene handhaver. Wanneer kan de raad dat tegemoet zien?
Er is een hoorzitting geweest voor de bewoners rond Hemp Flax in verband met klachten of stof en lawaai. Welke maatregelen zijn genomen naar aanleiding van deze klachten? Zijn de bewoners daar naderhand ook nog weer over geïnformeerd? Zijn er op dit moment nog steeds klachten?

Er wordt op dit moment gewerkt aan de afvalvoorlichting. Het CDA is daar erg blij mee. Het heeft daar ook altijd voor gepleit. Het CDA pleit er echter ook voor om de inwoners meer kostenbewust te maken. De bevolking moet weten wat het kost als zij iets doet of niet doet. Dat zou een aanvulling kunnen zijn op de voorlichting. Spreker constateert dat het houtafval en puinafval toeneemt. Het college beraadt zich op het nemen van eventuele aanvullende maatregelen. Is er al enig zicht op waaruit die maatregelen zullen bestaan?

Mevrouw Knevelman is teleurgesteld dat het milieubeleid niet intensief ontwikkeld wordt. Zo dient de gemeente nog steeds niet als voorbeeld met een gemeentelijke interne milieuzorg. Ook de toegezegde voorlichting is naar de mening van GroenLinks nog steeds niet goed van de grond gekomen, ondanks de afspraak van aansluiting bij de landelijke voorlichtingscampagne.
In bijlage 2 wordt gesproken over beraad op aanvullende maatregelen om puin- en houtafval in te dammen. Weet het college inmiddels wat deze maatregelen zullen zijn? De aangeboden hoeveelheden liggen echter onder de richtlijnen van de landelijke normen. De andere afvalstromen geven een beeld te zien dat de afvalstromen in Pekela op zich wel goed geregeld zijn, maar dat de bewustwording van afvalscheiding door de inwoners nog ver te zoeken is. Daardoor blijft de fractie van GroenLinks van mening dat alleen financiële prikkels dit gedrag kunnen veranderen. Wordt oud papier nog door een andere organisatie ingezameld dan welke in het verslag zijn vermeld? Er is sprake van geweest om duurzaam bouwen te gaan stimuleren. Wordt inmiddels een informatiepakket uitgedeeld bij het aanvragen van een bouwvergunning?

De heer Freerks zegt dat de PvdA het Milieujaarverslag een goed stuk vindt. In tegenstelling tot de fractie van GroenLinks vindt de PvdA-fractie dat de voorlichting inmiddels goed op gang is gekomen. Zij is daar zeer verheugd over. Er kunnen altijd dingen beter, maar daar wordt aan gewerkt. Wat ook positief is is dat een enquête is gehouden onder 1.000 huishoudens en dat hier een subsidie aan verbonden is.
Wat zorgelijk is, is als er bijvoorbeeld glas of ander afval in de groene container terecht komt. De partij wordt dan afgekeurd. Als een partij afgekeurd wordt moet de gemeente voor de kosten opdraaien. Misschien kan hier nog meer nadruk op gelegd worden in de voorlichting.
De PvdA stelt voor om de voorlichting jaarlijks in het Streekblad te zetten, zodat de mensen steeds een goed besef kunnen krijgen van wat het kost. De mensen zijn er wel mee bezig, maar mensen in één jaar veranderen lukt niet.
GroenLinks had het over een financiële prikkel. Zij doelt daarmee vast op Diftar, maar de PvdA ziet dat anders. Zij ziet meer in het geven van voorlichting.

Mevrouw Westers zegt dat de VVD-fractie van mening is dat het milieu goed op schema ligt.
De Nederlandse Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela wordt niet genoemd bij de inzameling van oud papier. Toch zamelt zij jaarlijks 100 ton oud papier in.

De heer Vredeveld beaamt dit, maar zegt dat het er onder een andere naam in staat (Van der Hende).

Wethouder Lammersma proeft dat de meerderheid van de raad van mening is dat het college goed bezig is met het milieubeleid. De fractie van GroenLinks denkt daar iets anders over. De provincie heeft aangegeven dat de gemeente Pekela 98% scoort ten aanzien van de milieuhandhaving. Ook de VROM-inspectie is zeer positief over de gemeente Pekela. De gemeente Pekela doet het dus niet slecht met de huidige personele capaciteit. Als zij nog meer wil doen, zal er fors geïnvesteerd moeten worden. De afspraak is gemaakt dat er een stop gezet zou worden op nieuwe investeringen.
Vorig jaar heeft de gemeente geprobeerd om SAM-subsidie te krijgen voor het houden van een enquête onder huishoudens in de gemeente Pekela. Dat is toen niet gelukt, maar dit jaar heeft zij deze subsidie wel gekregen. Er is voortvarend aan de slag gegaan om te inventariseren hoe de burger vindt dat de afvalstromen in elkaar zitten. Daarnaast heeft spreker er behoefte aan om te kijken hoe het zit met de groene container. Spreker is het roerend eens met de opmerkingen van de PvdA hierover. Er zitten jaarlijks duizenden aardappelschilmesjes bij het groenafval, maar ook schroevendraaiers, scharen, etc. Dat moet er allemaal uitgehaald worden en dat kost veel geld. Die kosten worden doorberekend naar de burger. Spreker is het eens met de opmerking van GroenLinks dat geprobeerd moet worden de burger bewuster te maken. Het college heeft geprobeerd met een voorlichtingscampagne te beginnen om inzichtelijk te maken hoe het allemaal in elkaar zit en wat de consequenties daarvan zijn. Dat is redelijk vaak wekelijks herhaald. Dit is een aanzet. Het beleid is om dit te herhalen. Het is de bedoeling dat deze campagne in het najaar nog een keer overgedaan wordt. Er is maar een beperkte ruimte in het Pekelder Streekblad. Spreker zegt toe zijn best te zullen doen om toch weer een herhaling van deze voorlichtingscampagne te realiseren. In aansluiting op het landelijke beleid zal geprobeerd worden de voorlichting volgend jaar nog wat duidelijker naar de burger toe te brengen. Als GroenLinks zegt dat dat dit jaar niet gelukt is, betekent dit een verschil van mening. Spreker meent dat het wel redelijk gelukt is. Hij heeft positieve berichten gehoord vanuit de bevolking.
Ingehaakt is op de opmerkingen in het verslag over de interne gemeentelijke milieuzorg ten aanzien van de gemeentelijke gebouwen. Die hebben te maken met de personele bezetting. De drie milieumedewerkers zijn continu bezig allerlei verschillende zaken te regelen. Daarbij moeten dan keuzes gemaakt worden. Dit is een van de dingen die dit jaar niet gebeurd is. Of het volgend jaar wel gebeurt kan spreker niet toezeggen. Er zijn veel lopende zaken die moeten gebeuren, nl. zaken die opgelegd worden door de VROM-inspectie en afspraken die gemaakt zijn met de provincie over professionalisering van de milieuhandhaving. Die dingen moeten nu eenmaal gebeuren. De raad krijgt op korte termijn een voorbeeld hoe milieu betrokken is bij bouwaanvragen.
Er is in de gemeente Pekela één LPG-station. De minister heeft gezegd dat alle LPG-stations die binnen een bepaalde afstand van de bebouwde kom staan moeten verdwijnen. De gemeente Pekela is niet de enige gemeente die dit probleem heeft. Spreker heeft er geen zicht op wie voor deze schade opdraait. Dit is wel opgelegd door de landelijke overheid.
Het CDA vroeg naar het jaarverslag van de algemene handhaver. Als dat toegezegd is neemt spreker aan dat die komt. Dit is echter een gedeelde verantwoordelijkheid van twee portefeuillehouders. Er is vorig jaar een hoorzitting geweest in verband met de revisieaanvragen van Hemp Flax. Die was nodig omdat er een nieuwe vergunning moest komen. Die moest eerst afgehandeld worden. Dat is gebeurd, zodat er nu gehandhaafd kan worden. Er heeft recent in de krant gestaan dat er problemen zijn geweest. Het college heeft intensief contact gehad met de omwonende die de klacht heeft ingediend. Die oorzaak van de klacht lag niet bij Hemp Flax, maar bij de bomen. Dit is ook door de klager erkend. Hemp Flax was verbaasd over de klacht, omdat zij op dit moment niet draait. Alleen daardoor al kon zij geen problemen veroorzaken. Overige heeft Hemp Flax toegezegd dat zij haar werkzaamheden zal verrichten binnen de vergunning.
Het college vermoedt dat de prijzen van de bedrijven die puin ontvangen van bouwbedrijven en klussenbedrijven, omhoog gegaan zijn. Er zal bekeken moeten worden of de gemeente de prijs ook moet verhogen. Want het is niet de bedoeling dat alle puin nu weer naar het brengstation wordt gebracht. Overigens geldt nog steeds de afspraak dat alleen particulieren puin naar het brengstation mogen brengen. Die afspraak wordt ook intensief nageleefd. Het is in de praktijk echter niet altijd gemakkelijk te controleren, maar busjes van aannemers- en klussenbedrijven met puin- en bouwafval worden niet op het brengstation toegelaten. Het is echter niet gemakkelijk om deze afvalstroom weer terug te dringen.
De fractie van GroenLinks had het over nieuw beleid. Het college is continu bezig met aanpassingen. Het moet zich nu eenmaal houden aan de regelgeving die door de VROM-inspectie wordt opgelegd. Mevrouw Knevelman had het ook over het beter regelen van de afvalstromen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk is het de burger die dit bepaalt. Het enige wat de gemeente kan doen is de burgers wijzen op hun verantwoordelijkheid en op de kosten die daarbij spelen. Wellicht dat de burgers zich meer bewust zullen worden van de noodzaak van afvalscheiding als de kosten stijgen. Overigens is geen automatisme dat het goedkoper wordt als alles wordt geschieden. Het kan ook kostenverhogend werken. Een voorbeeld is glas. Dat kost ieder jaar veel geld.
Het college is, binnen de mogelijkheden die er zijn, bezig met het stimuleren van Duurzaam Bouwen. Als er geen informatiepakket wordt gegeven zal spreker in ieder geval vragen dat dit alsnog gebeurt. De PvdA merkte op dat de grijze container nog steeds moeilijk te controleren is. De grijze container is nog steeds bedoeld voor het restafval. Een uitzondering zijn uiteraard de batterijen, maar die kunnen gratis ingeleverd worden bij diverse winkels en bedrijven. Spreker is het eens met de opmerking over betere voorlichting over GFT. Daarover moet inderdaad betere voorlichting komen. Het college zal proberen de voorlichting die nu gegeven is te verbeteren. Oude papier wordt nog steeds voor het grootste deel ingezameld door Van der Hende. Dat kan geplaatst worden bij de groene container. Daarnaast is er gelukkig ook nog een aantal instellingen en verenigingen die oud papier ophalen. Zij weet alleen hoeveel ton oud papier Van der Hende ophaalt, maar niet hoeveel ton de verschillende verenigingen samen ophalen. Het is wel duidelijk dat het veel is.

De heer Vredeveld zegt dat het oud papier van de Gereformeerde Kerk niet naar Van der Hende gaat maar naar een bedrijf in Winschoten. De Nederlands Hervormde Kerk stort het oud papier echter wel bij Van der Hende. Spreker dacht daarom dat dit in de genoemde hoeveelheid zou zitten.

Wethouder Lammersma zegt dat alleen de hoeveelheden bij de groene container geregistreerd worden.

De voorzitter constateert dat het getal in werkelijkheid dus nog veel gunstiger is.

Wethouder Lammersma zegt dat er ook instellingen zijn die het via Virol doen, en voor zover hem bekend is krijgt de gemeente deze gegevens niet. Hij zal dit nog navragen en hierop terugkomen.

De voorzitter zegt dat de subsidieregeling voor sanering van LPG-tanks een landelijke regeling is. Hoe eerder men gaat saneren hoe hoger het saneringsbedrag is die men krijgt. Als men tot het laatste moment wacht is het bedrag lager. Dat is ook logisch, want bij wachten tot het laatste moment kan de pomp nog een aantal jaren worden geëxploiteerd.
De wethouder gaf aan dat hij nog met de voorlichter zou moeten overleggen over de beschikbare middelen voor milieuvoorlichting. Hij zal daarbij ook te maken krijgen met de portefeuillehouder Voorlichting en Financiën. Er is namelijk niet afgesproken dat deze voorlichting ten laste zou gaan van Milieu. De ruimte die nu gebruikt wordt in de voorlichtingsrubriek gaat ten laste van het budget van Voorlichting. Er zullen dus voor de begroting 2006 nadere afspraken gemaakt moeten worden tussen de beide portefeuillehouders.

De heer Van Mannekes merkt op dat in de voorjaarsnota staat dat er meer geld via de afvalstoffenheffing binnenkomt dan er voor het afval wordt betaald. Het zou dus geen probleem moeten zijn om de voorlichtingskosten uit dit potje te betalen.

De voorzitter zegt dat hierover goede afspraken zijn gemaakt met de bevolking en met deze raad. Het is bekend dat er op dit moment sprake is van een positief saldo. Het is echter ook bekend dat de nieuwe aanbesteding waarschijnlijk iets duurder uit zal vallen. Op het moment dat de nieuwe aanbesteding voor de komende jaren geregeld is, zal de gemeente gaan egaliseren. Het geld komt dan dus gewoon weer ten goede aan de burger. Dat is zo afgesproken. Het geld is even geparkeerd om geen zigzagbeweging in het tarief te krijgen.

De heer Van Mannekes zegt dat de voorzitter zelf aangeeft dat de kosten voor voorlichting voor dit onderwerp kosten zijn voor Milieu. De voorlichtingskosten hebben in dit geval te maken met het afvalgedrag van de burger. Als de burger netjes oppast kunnen de kosten omlaag. Informatie is een onlosmakelijk onderdeel van dit onderwerp.

De voorzitter zegt dat hier nog geen afspraken over gemaakt zijn. Alle kosten voor advertenties worden op dit moment ten laste gebracht van het algemene budget voor voorlichting. Spreker is persoonlijk echter van mening dat dergelijke acties ten laste zouden moeten komen van Milieu. Dat is dus precies wat de heer Van Mannekes aangeeft, maar het moet in de praktijk nog geregeld worden.

Mevrouw Knevelman gaat in op een aantal opmerkingen die door verschillende fracties zijn gemaakt. De PvdA noemde de voorlichting in het Streekblad. Dat is op zich een goed begin, maar er zal toch sterker op ingezet moeten worden. Het CDA pleitte ervoor om het financieel zichtbaar te maken. De fractie van GroenLinks is hier ook voorstander van. Men zou eigenlijk in een aparte folder of op de achterzijde van de afvalkalender een hele duidelijke omschrijving moeten plaatsen. Als de wethouder zegt dat het een verantwoordelijkheid is van de burger is GroenLinks het daar helemaal mee eens. De bewustwording is heel belangrijk. Er was sprake van dat Pekela zich aan zou sluiten bij de landelijke campagne. Daar moet meer body aan gegeven worden. De PvdA had het over de hoeveelheid GFT-afval. Het is de bedoeling dat er in een gebied met stedelijkheidsklasse 5 (landelijk gebied) veel meer zelf gecomposteerd wordt. Dat zou de aangeleverde hoeveelheid drastisch naar beneden kunnen brengen. Door de grote groene containers zijn mensen echter juist geneigd om hier veel in te doen. De discussie over Diftar hoeft niet gevoerd te worden, want daar heeft de meerderheid zich al tegen uitgesproken. Dat bij bouwaanvragen ook de afdeling Milieu betrokken wordt is uiteraard een goede zaak. Het is niet zo dat de fractie van GroenLinks een negatief oordeel geeft over de afdeling Milieu, maar de inzet ten aanzien van de punten die GroenLinks belangrijk vindt zou zij graag een tandje bijgezet willen zien.

De heer Van Mannekes vraagt een toelichting op de laatste regels van het rapport. Er staat dat de deelstromen papier en glas nog steeds behoorlijk achterblijven bij de landelijke cijfers. Er komt een onderzoek naar het scheidingsgedrag. Daaruit zal moeten blijken in hoeverre deze componenten meer dan gemiddeld in het restafval worden aangetroffen. Een aantal sorteeranalyses zal hierover uitsluitsel moeten geven. Hier is uitgebreid over gediscussieerd. Toen werd 25.000,- gevraagd voor het uitvoeren van een sorteeranalyse van het grijze afval. De meerderheid van de raad was hier tegen en wilde die 25.000,- liever uitgeven aan voorlichting. De wethouder had het nu over een analyse van het groenafval. In het rapport wordt echter gesproken over een analyse van het restafval. De PvdA heeft de vorige keer al aangegeven dat men daarmee zoekt naar de bekende weg. Het is bekend dat de hoeveelheid restafval in Pekela boven het landelijke gemiddelde ligt. Op andere afvalsoorten scoort Pekela beter en heeft zij juist minder afval. Als de wethouder alsnog besluit deze sorteeranalyse uit te laten voeren - waar kennelijk een subsidie tegenover staat - zal hij hoogstwaarschijnlijk alleen een bevestiging vinden van hetgeen al bekend is. Geldt deze subsidie voor dit laatste verhaal?

Wethouder Lammersma zegt richting mevrouw Knevelman - die vroeg om meer inzet - dat uitbreiding van inspanning betekent dat er fte's bij zouden moeten. Daar is op dit moment geen ruimte voor. De SAM-subsidie dient om een enquête te houden onder 1.000 huishoudens in Pekela. Wat met het laatste deel van het rapport bedoeld wordt, is dat als men een goed zicht wil krijgen op de afvalstromen papier en glas, men moet weten waar die nu blijven. Omdat er meer instanties zijn die oud papier ophalen is het niet goed duidelijk waar dat nu allemaal blijft. Wat betreft het glas is inderdaad bekend dat er nog veel te veel glas in de grijze container wordt gegooid. Een aantal sorteeranalyses zal hierover uitsluitsel moeten geven. Spreker is van mening dat voor het verkrijgen van een goed inzicht in de afvalstromen er op enig moment een keer een sorteeranalyse plaats zal moeten vinden. Dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten. De raad heeft aangegeven hier geen 25.000,- aan te willen besteden, maar spreker wil binnen de budgetten een keer kijken of inzichtelijk gemaakt kan worden hoe de afvalstromen in de grijze container verlopen. Het gaat dan met name om glas en papier en daarnaast ook om kleding en blikjes. Overigens haalt het Leger des Heils hier heel veel kleding op. We zien daar dus wel een beweging dat mensen steeds meer afval gaan scheiden. Als we willen weten waar de rest blijft zal een keer in de grijze container moeten worden gekeken. Er staat nergens dat daar geld voor uitgetrokken wordt, maar spreker denkt dat het toch verstandig is om een keer een poging te doen om het gewenste inzicht te krijgen.

De heer Van Mannekes vraagt waar de wethouder het geld voor de sorteeranalyse dan vandaan wil halen en wat het zal gaan kosten. Komt daar dan een apart voorstel voor?

De voorzitter zegt dat een dergelijk onderzoek aan de raad zal worden voorgelegd.

De heer Freerks stelt voor eerst de aanbesteding af te wachten. Er is al een nieuw systeem op de markt waarbij alles in de grijze container kan, zelfs het glas. Hij wijst in dit verband op ontwikkeling bij Bollegraf. Misschien heeft de nieuwe afvalinzamelaar ook wel een systeem, waarbij we misschien niets meer behoeven te doen. De grootste zorg van de PvdA is de groene container.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad kennis te nemen van het Milieujaarverslag Pekela 2004.


11. Jaarrekening 2004 Sportstichting Pekela

De heer Van Mannekes zegt dat de PvdA voor dit voorstel zal stemmen. Een aantal jaren geleden, toen het bedrag nog vele malen lager was, zei spreker "tot zo ver en niet verder". Helaas moet hij constateren dat het jaarlijks een stapje verder gaat, hoewel het tekort toch lager uitvalt dan aanvankelijk door de Sportstichting was begroot. Volgens het stuk wordt het in de jaarrekening 2004 vertaald en is het dus ook betaald.
De managementtaken worden nu door een medewerker van de gemeente ingevuld. Welke consequenties heeft dit voor de normale werkzaamheden van deze medewerker?
De energielasten zijn tegengevallen. Daar wordt onderzoek naar verricht. Het lijkt spreker juist dat daar onderzoek naar wordt verricht.

Mevrouw Westers zegt dat de VVD-fractie zich in het voorjaar positief heeft uitgesproken over de visie. Dit is een bedrag wat nog beschikbaar gesteld moet worden voor 2004. De VVD-fractie gaat hiermee akkoord en hoopt dat 2005 eventueel een ander beeld kan geven.

Mevrouw Knevelman zegt dat ook de fractie van GroenLinks dit voorstel zal steunen. Wel heeft zij nog een aantal vragen. Wanneer komt er duidelijkheid over de meest gewenste exploitatievorm? Sinds de laatste voorlichting zijn inmiddels vijf maanden verstreken. Het toezicht, onderhoud en schoonmaken van de accommodaties mag niet ondergeschikt worden aan de financiële consequenties. In de voorjaarsnota wordt gesproken over het afrekenen van de subsidie conform de jaarrekening 2004. Hierbij staat een bedrag van 19.951,-. Is dit bedrag in de afrekening van 78.000,- meegenomen?

De heer Beikes zegt dat dergelijke accommodaties nooit kostendekkend kunnen draaien. Dat kan niet in deze gemeente en ook niet in andere gemeenten. Deze voorzieningen voorzien echter wel in een behoefte voor de inwoners van deze gemeente. Uit eerdere vergaderingen is gebleken dat een grote meerderheid van deze raad er net zo over denkt. Binnen Atlantis is al met vele vormen geëxperimenteerd. De CDA-fractie kan zich er wel in vinden dat nu gekozen is voor meer uitvoering in eigen beheer door de gemeente.
De baten van de zwemlessen waren in 2004 30.000,- lager dan begroot. Is er niet te hoog begroot? Was dit niet te voorzien? Er werd gesproken over minder lange wachtlijsten voor de zwemlessen. De CDA-fractie is er voorstandster van dat kinderen die van de basisschool afkomen zo veel mogelijk in het bezit zijn van een zwemdiploma.
De CDA-fractie gaat akkoord met het vaststellen van deze jaarrekening 2004.

De heer Volders merkt op dat er wederom een tegenvaller is voor de sportstichting van ruim 78.000,-. Meevallers kan men zich haast niet meer voorstellen na de afgelopen jaren. Desondanks zal de ChristenUnie niet tegen dit voorstel stemmen.
Spreker wil graag weten waar het hogere energieverbruik door veroorzaakt wordt. Het energieverbruik is erg hoog, terwijl er geen extreem koude winter is geweest.
De baten zijn tegengevallen als gevolg van minder lange wachtlijsten voor zwemlessen. Er staan nog steeds mensen op de wachtlijst voor zwemles. Er kunnen dan eigenlijk geen tegenvallende resultaten zijn. Zolang er nog mensen op de wachtlijst staan voor zwemles kan continu worden gedraaid.

Wethouder Lammersma zegt dat een behoorlijk gevecht geleverd wordt met de energieleverancier, ook over de WKK. De heer Volders zei dat de winter niet zo streng was, maar het was er één met een staartje. Op dit moment zij we bezig met een totaalonderzoek voor energie en onderhoud. Er is geconstateerd dat behoorlijk geïnvesteerd moet worden om deze zaken adequaat op te lossen. Op dit moment worden bepaalde onderdelen van de installatie geïsoleerd. Gehoopt wordt, dat dit een positief effect zal hebben op het energieverbruik. Spreker is blij met de zienswijze zoals die weergegeven is door het CDA. We weten dat, als we dergelijke voorzieningen in de gemeente hebben deze geld kosten. Het vorige bestuur heeft de Visie 2004 gegeven. Er is in ieder geval een positiever resultaat geboekt ten opzichte van hetgeen verwacht was. Op dit moment is het nieuwe bestuur bezig alle zaken op een rijtje te zetten. Dat is een behoorlijke klus. Het nieuwe bestuur gaat er vanuit dat de resultaten nog beter zullen worden. Conform het advies van de raad worden veel onderhoudswerkzaamheden nu in eigen beheer gedaan. Er is een keuze gemaakt voor Sportfondsen Nederland. Het nieuwe bestuur heeft de financiële administratie en de personeelsadministratie overgedragen aan Sportfondsen Nederland. Het was de bedoeling dat het zwembadpersoneel met ingang van 1 juli ook over zou gaan. Tot de conclusie is gekomen, dat dit zorgvuldig moet gebeuren en daarom is in overleg met het zwembadpersoneel besloten de komende maanden nog te gebruiken voor die overdracht. In het afgelopen jaar heeft de beleidsmedewerker van de buitendienst als interim-manager gefungeerd. Besloten is om de eerste beleidsmedewerker van BORG voor 100% weer terug te nemen voor de gemeente, omdat zij ook opdrachten heeft gekregen om andere zaken te doen. Daarom is voor een periode van maximaal zes maanden nu een interim-manager ingehuurd die zich specifiek zal richten op het zwembad.
Er blijken eigenlijk geen wachtlijsten te zijn voor zwemlessen. De aanvragen die binnenkomen kunnen gewoon worden verwerkt. Niettemin heeft de organisatie daaraan de handen wel vol. De heer Volders noemde het bedrag van 78.000,- een tegenvaller. We moeten echter gewoon zeggen dat zo'n voorziening nu eenmaal geld kosten. Het bedrag dat daarmee op jaarbasis gemoeid is, moet in de begroting beschikbaar gesteld worden als we de voorziening in stand willen houden. Dan ontstaan discussies, zoals we die hier hebben, ook niet. Natuurlijk moet niet achter over geleund worden, omdat het geld er toch wel komt. Het nieuwe bestuur moet ervoor zorgen dat het de touwtjes strak in handen houdt en dat de financiële consequenties voor de burgers van deze gemeente draaglijk blijven. Het ingezette beleid van het oude bestuur is voor een belangrijk deel overgenomen door het nieuwe bestuur. Spreker hoopt dat het jaar 2005 een beter resultaat zal hebben dan de afgelopen jaren. Dat het altijd geld zal kosten is echter voor iedereen duidelijk.

Mevrouw Knevelman vraagt naar de afrekening van de subsidie conform de jaarrekening.

Wethouder Lammersma zegt dat hij hier op dit moment niet adequaat antwoord op kan geven. Hij zegt toe dit antwoord op een later moment te zullen verstrekken.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad de Sportstichting Pekela een aanvullende subsidie te verstrekken van 78.736,- in het nadelige exploitatiesaldo over 2004.


12. Jaarstukken/jaarrekening 2004

De heer Hoiting zegt dat de jaarrekening 2004 een belangrijk ijkmoment is. Hij complimenteert het college met het feit dat de jaarrekening al op dit moment beschikbaar is.
In deze jaarrekening is goed te zien wat het uiteindelijke resultaat is. Wellicht kan het in de toekomst nog iets scherper neergezet worden. Op pagina 45 wordt bijvoorbeeld gesproken over het belangrijke onderdeel "werk". Er moet een forse inspanning gepleegd worden. De doelstelling was 20% reductie, maar door de economische omstandigheden is dat helaas niet haalbaar. Het moet dan echter wel duidelijk zijn wat de percentages dan wel zijn.
Het viel de fractie van de PvdA op dat het leerlingenaantal van het openbaar basisonderwijs daalt en van het bijzonder onderwijs stijgt. Zal deze trend zich ook in 2005 doorzetten? Wat doet het college met dergelijke cijfers? Ook op pagina 10 wordt gesproken over het openbaar onderwijs. De PvdA wil graag duidelijkheid over de extra personele lasten van 113.000,- en de extra kosten voor huisvesting van 51.000,-.

De PvdA had vragen gesteld over de afhandeling van brieven van burgers. Onlangs bleek dat het postregistratiesysteem nog niet is aangeschaft. Wat is nu de stand van zaken?
Op pagina 21 wordt gesproken over de cursus "Opvoeden zo". Deze cursus is gevolgd door 45 ouders van basisschoolkinderen. Een collega van spreker heeft in een krantenartikel voorgesteld om een verplichte opvoedcursus voor ouders in te voeren. Wat vindt de wethouder van zo'n verplichte cursus voor ouders? Voldoet deze cursus "Opvoeden zo" aan de verwachtingen in relatie tot dat krantenartikel van afgelopen zaterdag? Wat gaat de wethouder daarmee doen?
Er wordt gesproken over uitbreiding van lokalen. Dat is een hele goede zaak. Echter, ook de onderwijsinhoudelijke kwaliteit van scholen is heel belangrijk. Hoe gaat het college om met de aansturing van de onderwijsinhoudelijke kwaliteit van de scholen? De registeraccountant heeft een aantal aanbevelingen gedaan. Onderschrijft het college deze aanbevelingen?
De PvdA kan zich goed vinden in het jaarverslag 2004. Mevrouw Schoonhoven stemt in met het voorstel dat het positieve saldo toegevoegd zal worden aan de algemene reserve. Op pagina 12 van het jaarverslag blijkt echter dat er in 2004 een structureel tekort was van 710.000,-. Dit is uiteraard zeer zorgelijk, temeer omdat het tekort in de komende jaren fors op zal lopen tenzij er pijnlijke financiële ingrepen gaan plaatsvinden.
Op pagina 61 wordt gesproken over de bouwgrondexploitaties. Voor Pekelborg wordt een positief resultaat geraamd per 31 december 2006. Op dit moment gebeurt daar nog niets. Wat is de stand van zaken van Pekelborg?
Op pagina 79 gaat het over de kosten voor afvalstoffen. De werkelijke kosten zijn 222.000,- lager uitgevallen. Een deel hiervan - 50.000,- - was omdat er minder afval was aangeleverd. Hieruit blijkt dat de kosten behoorlijk kunnen dalen als de afvalstromen naar beneden gebracht worden.
Op pagina 80 gaat het over de legeskosten. Veel leges zijn lang niet kostendekkend. Als dat in één keer gedaan zou worden zouden de kosten heel sterk moeten stijgen. Per onderdeel wordt bekeken wat de verhoging kan zijn. GroenLinks vindt dat een goede aanpak. Op pagina 91 bij het gemeentefonds wordt gesproken over "vanwege de goede economische omstandigheden zijn tot nu toe ombuigingen van de rijksuitgaven niet nodig geweest". Verder op staat "door de slechte economische omstandigheden lijkt het risico dat de gemeente loopt veel groter". Dat lijkt met elkaar in strijd te zijn. Er is minder geld besteed aan acquisitie (pagina 157). Wat is daar de reden van? Het aantal banen loopt terug en het aantal banen stijgt. Acquisitie is naar de mening van GroenLinks erg belangrijk.

De heer Vredeveld zegt dat de jaarrekening inzicht geeft in een periode die reeds afgesloten is. Daar kunnen conclusies uit getrokken worden, ook richting het college, als we van mening zijn dat bepaalde zaken niet zo uitgevoerd zijn als was bedacht. Dat er incidentele mee- en tegenvallers zijn komt bij de voorjaarsnota terug, en ook bij de Algemene Beschouwingen. Dit is een mooi onderliggend stuk om commentaar op te baseren.
Het CDA is blij dat het jaar 2004 positief afgesloten is. Als we echter kijken naar de positieve saldo's van de jaren 2002 tot en met 2004 springen daar opmerkelijke verschillen uit. In 2003 was het een incident waaraan de meevaller te danken was. Als we 2002 en 2004 naast elkaar zetten is het verschil al veel geringer geworden. We moeten ons dus niet verkijken op die ene uitschieter die er tussen zit. Het weerstandsvermogen baart het CDA zorgen. Hoe staat het daarmee in relatie tot het totale financiële situatie, zoals die nu is? Spreker mist een visie in dit verband.
De CDA-fractie kan instemmen met deze jaarrekening. Het is een zeer inzichtelijk stuk dat erbij gevoegd is. Daardoor kunnen de vertegenwoordigers in deze raad heel goed inzicht krijgen in hoe het ervoor staat. Spreker bedankt een ieder die daaraan meegewerkt heeft.

Mevrouw Westers zegt dat het rapport zo duidelijk is dat er weinig vragen over blijven. Alleen bij de Volkskredietbank Appingedam zijn de cijfers opvallend. Spreekster hoorde van de gemeente Veendam vorige week iets over veel jeugd. Wordt de jeugd ook de doelgroep van de gemeente Pekela? Als leningen verstrekt moeten worden voor mobieltjes en scooters dan moet deze raad daar eerst eens een goede discussie over voeren. Als het over de eerste levensbehoeften gaat is niets aan de hand, maar voor luxe artikelen is het een ander verhaal. Heeft de gemeente de bevoegdheid om daar anders mee om te gaan? De VVD-fractie is van mening dat Acantus in de gemeente Pekela moet blijven en dat weelkaars belangen meer moeten gaan respecteren.

De heer Volders is blij dat het jaarverslag inmiddels beschikbaar is. De ChristenUnie kan ook instemmen met het jaarverslag en de jaarrekening 2004, en met het voorstel om het voordelige saldo toe te voegen aan de algemene reserve.

De voorzitter zegt dat deze cijfers een duidelijke indicatie geven over de richting waarin deze gemeente zich financieel ontwikkelt. Wat al een paar keer is uitgesproken komt ook in de jaarrekening tot uitdrukking. Dit zet zich voort in de voorjaarsnota en zal zich uiteindelijk vertalen in de begroting 2006. Het wordt er financieel niet beter op, en dus moeten de piketpalen worden verzet. Dat is de hoofdlijn in dit verhaal.
Spreker kan meegaan met de opmerking van de heer Hoiting. Als we doelen stellen, die gehaald worden, dan zullen we moeten analyseren en zonodig moeten overgaan tot aanpassen. Spreker wil daar wel bij opmerken dat hij erg blij is dat de jaarrekening er op dit moment ligt. Vanuit Den Haag is gezegd dat er minder regels, meer vrijheid en meer zelfbeschikking zullen komen. De praktijk is hiermee echter in tegenspraak. De mensen van Financiën hebben de afgelopen maanden grijze haren gekregen van het pakket van regels waaraan moet worden voldaan. Dit is ook nog maar een deel; de rest moet volgend jaar ingevuld worden. Een aantal jaren geleden was de opvatting bij de rijksoverheid dat op een meer bedrijfsmatige manier met de financiën omgegaan zou moeten worden. De voorschriften en voorwaarden zetten de gemeenten op dit moment op een grote afstand van een normale, zakelijke bedrijfsvoering. Het wordt een gekneuter achter de komma en er moet veel moeite gedaan worden om de laatste cijfertjes op een rijtje te krijgen. Dat is sterk in tegenspraak met hetgeen de gemeenten is voor gehouden.
Het college onderschrijft in hoofdlijnen de rapportage van de accountant. Het wil zich echter richten op de nieuwe accountant. De lijnen zullen uitgezet worden met de nieuwe accountant en de spelregels zullen met de raad bepaald worden. Het is netjes afgesloten en daarbij is aangegeven, dat er de afgelopen jaren een prettige, zakelijke samenwerking is geweest. Mede door de nieuwe regelgeving zijn de verhouding tussen gemeenten en hun accountant nogal veranderd. De consequenties daarvan zijn voor de accountants erg voelbaar geweest en ze zullen in de komende jaren wel weer terugvechten om hun marktpositie weer op peil te krijgen. Als iemand 80% van de markt in handen heeft en er begeven zich anderen op die markt, dan kan het ook bijna niet anders dan dat een deel van die markt wordt verloren. Ten aanzien van de klachtenafhandeling heeft spreker een aanzet gegeven in het Burgerjaarsverslag. Deze wordt na afloop van deze vergadering uitgereikt. De raad kan daar uiteraard de volgende keer op terugkomen.
Mevrouw Schoonhoven maakte een opmerking over de kosten van afvalstoffen. Spreker heeft al aangegeven, dat het om de totalen gaat. Met de raad zijn heldere afspraken gemaakt. Er is ruim 200.000,- teveel binnengekomen. Dat wordt weer verrekend via het toekomstige tarief. Dat betekent dat er in de komende periode een extra gat in de begroting zit van ruim 200.000,-. Financieel-technisch is dit de consequentie van het daadwerkelijk volgen van de gemaakte afspraak. De opmerking over acquisitie heeft ook deels te maken met ziekte. Daarin wordt op dit moment een inhaalslag gemaakt. Spreker hoopt over een aantal maanden samen met de ondernemers in Pekela iets te kunnen presenteren, waarmee Pekela zich met EZ en bedrijfsactiviteiten op een zeer professionele wijze aan de buitenwereld kan verkopen.

Wethouder Lammersma zegt ten aanzien van Pekelborg dat het college twee weken geleden een indringend gesprek heeft gehad met Bouwfonds. Bouwfonds zou daar 14 woningen bouwen en ze waren al zover dat ze opties hadden op een drietal woningen. Bouwfonds durft de stap op dit moment niet aan om hier activiteiten te ontplooien. Gevraagd is of het bespreekbaar is om met een andere partij in zee te gaan als Bouwfonds het niet aandurft. Het voordeel van 60.000,- op de exploitatie is verkregen door de verkoop van de grond aan Bouwfonds, met de afspraak dat ook de bovengrondse infrastructuur door Bouwfonds gerealiseerd zou worden. Ook als er een andere partij in beeld komt blijft Bouwfonds dus wel een partij in het geheel.
Spreker had meer verwacht van de bijeenkomst met Acantus vorige week in Veendam. Hij onderschrijft dat Acantus nog steeds een volwaardige partij is. Acantus is op dit moment de grootste investeerder op het gebied van woningbouw. Voor de gemeente blijft Acantus dan ook een heel belangrijke partij. Daarover bestaat geen enkel verschil van mening.

De voorzitter reageert op de vraag van mevrouw Schoonhoven over de economische ontwikkelingen. De economische ontwikkelingen blijven achter. De relatie van de gemeenten tot het gemeentefonds is "samen de trap op, samen de trap af". Als de rijksoverheid geen overbesteding heeft - en die heeft op dit moment een redelijke begrotingsdiscipline
- dan is het trapaf. Die lijn zet zich voorlopig nog door.

Wethouder Oosterveld gaat in op de gewenste reductie van 20% die niet gehaald is. Er is al terecht aangegeven dat dan ook aangegeven had moeten worden waar het dan wel op uit zal komen. Het collegeprogramma en het raadsprogramma zijn begonnen in 2002. Dat was een periode waarin er nog sprake was van een redelijke hoogconjunctuur. De percentages die toen op papier gezet zijn, zijn gebaseerd op de ontwikkelingen in de daaraan voorafgaande jaren. Het was op dat moment een reële schatting, maar er zijn in de afgelopen jaren wel zaken veranderd. Daarbij is niet alleen te denken aan de economische ontwikkeling die ook de gemeente Pekela parten heeft gespeeld, maar ook een aantal maatregelen die de regering heeft genomen ten aanzien van de gesubsidieerde arbeid en ten aanzien van de WWB-budgetten die fors dalen terwijl de werkloosheid stijgt. De gemeente moet meer doen, terwijl ze er minder geld voor krijgt. Ook het werkdeel wordt daarbij niet gespaard. Zoals het er nu uitziet zal de gemeente Pekela volgend jaar 60.000,- minder krijgen voor het werkdeel. Het college probeert dat bij te spijkeren door zo goed mogelijk gebruik te maken van de ESF-subsidies, zodat lopende trajecten voortgezet kunnen worden. Het is een zeer zorgelijke situatie waar de gemeenten in Oost-Groningen op dit moment in terecht zijn gekomen. Zij moeten meer budgetten krijgen om te voldoen aan de toegenomen vraag van uitkeringsgerechtigden. Het is goed om zich te realiseren in welke positie deze regio zich op dit moment bevindt.
Geconstateerd werd dat het leerlingenaantal in het openbaar onderwijs daalt en in het bijzonder onderwijs stijgt. Het college heeft dit ook geconstateerd en heeft gekeken wat hieraan gedaan zou kunnen worden: goed onderwijs, bekendheid van het openbaar onderwijs, deskundigheidsbevordering van directeuren en verzelfstandiging van het openbaar onderwijs op korte termijn. Dat punt zal in de komende periode zeer nadrukkelijk op de agenda staan. Hiermee kan het beeld van het openbaar onderwijs worden veranderd.
Er werd gevraagd wat de portefeuillehouder vindt van "Opvoeden zo". Spreker heeft daarover onlangs nog gesproken met directeuren in het openbaar onderwijs. Nu wordt bekeken wat het GOA-beleid en het VVE-beleid bijdragen aan de ontwikkeling van de kwaliteit van de scholen en het onderwijs. Dat is geëvalueerd. We zijn nu bezig alle scholen - zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs - te bezoeken om te praten over hun ervaringen en de knelpunten. De kwaliteit van het onderwijs is erg belangrijk. De initiatieven in het kader van Weer Samen Naar School moeten nu hun beslag krijgen binnen de scholen, teneinde leerlingen te ondersteunen bij hun schoolloopbaan. Spreker heeft het idee dat dit resultaten oplevert. Aan de andere kant worden de problemen op scholen ook groter en moeten kinderen die in het verleden naar het speciaal onderwijs gingen nu op normale scholen opgevangen worden. Dat zijn ontwikkelingen die daar dwars op staan. We zijn echter op de goede weg. Geconstateerd is dat cursussen zoals "Opvoeden zo" niet altijd een succes is. Het is de bedoeling de ouders te bereiken die er het meeste van op kunnen steken en die er het meeste behoefte aan hebben. Dit zijn niet altijd de ouders die komen. Het is moeilijk om die mensen te bereiken. Een logische gedachte zou dan kunnen zijn om het te verplichten. Het is de vraag of ouders überhaupt verplicht kunnen worden om aan dergelijke dingen mee te doen. Eigenlijk zouden al vanaf het consultatiebureau middelen aan de ouders aangeboden moeten worden om hen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Hoe eerder daarmee begonnen wordt, hoe beter de ouders daarin meegenomen kunnen worden om hen het belang daarvan te kunnen laten inzien. Spreker is er niet direct voor om het te verplichten. Dan zijn er nog wel andere dingen die verplicht worden. Er zou ook nog wel het een en ander kunnen gebeuren aan de scheiding tussen de peuterspeelzaal en het basisonderwijs. Kinderen gaan nu twee keer per week naar de peuterspeelzaal. Eigenlijk zou dat vier keer moeten zijn. Daarmee kan de ontwikkeling van kinderen meer gestimuleerd worden. Daar zit echter een plaatje aan vast dat niet financieel gedekt is. Het is goed om te blijven inzetten op de ouders, maar dan wel op die momenten dat men de ouders daar ook voor kan interesseren. Zo'n moment kan zijn het moment waarop het kind naar de basisschool gaat. De ouders kunnen op dat moment betrokken worden bij het onderwijs van hun kinderen.
Spreker zegt richting mevrouw Westers dat de grootste doelgroep van de Volkskredietbank niet de jeugd is. Het gaat hoofdzakelijk om gezinnen en ook om oudere alleenstaanden. Er zitten uiteraard wel jongeren bij, onder andere jongeren die in de problemen zijn geraakt en die begeleid worden door Neon. Het is moeilijk om aan te geven in welke situaties wel en in welke niet moet worden geholpen. Ook ouderen geven wel geld uit aan dingen waar ze het eigenlijk niet aan uit zouden moeten geven. Mensen worden echter ook door de banken gestimuleerd om geld te lenen voor het kopen van luxe artikelen. De Volkskredietbank kijkt in het intakegesprek wel of mensen gemotiveerd zijn om aan het traject deel te nemen. Als het niet lukt om goede afspraken te maken met de mensen of als afspraken niet nagekomen worden, dan gaan de betrokkenen ook weer uit het traject. De jeugd is een apart probleem. Neon zorgt ook voor een stukje begeleiding van de jeugd als ze in financiële problemen komen. Als het niet anders kan zal ook iets gedaan moeten worden in de vorm van schuldsanering. Daaraan is niet te ontkomen, maar er zal wel bekeken moeten worden op welk moment dit reëel is. Het gaat dan niet alleen om een mobieltje. Er is in het algemeen veel meer aan de hand dan alleen het gedaan hebben van een verkeerde uitgave.

De heer Hoiting onderschrijft de woorden van het college ten aanzien van de financiële afwikkeling in de toekomst en het pakket dat de gemeenten in Nederland voor hun kiezen krijgen. De WWB en de WMO zijn zeer ingrijpende wetgevingen die veel van het ambtenarenapparaat vragen.
Spreker is blij dat Pekela de kwijtschelding en het participatiefonds nog kan behouden. Ook is hij blij dat het burgerjaarverslag zojuist is verschenen, zodat nagegaan kan worden hoe omgegaan wordt met de afhandeling van brieven. Spreker vraagt of het college of het de aanbevelingen van de accountant ook onderschrijft. De wethouder is uitgebreid ingegaan op de vraag over "Opvoeden zo". Spreker kan onderschrijven wat de wethouder gezegd heeft. Wat hij zelf erg belangrijk vindt is dat gekeken wordt wat nog meer gedaan kan worden met de groep ouders die aan de cursus deel heeft genomen. Deze ouders kan men goed bereiken en daar is winst in te behalen. Beke zal daarover in het kader van het brede jeugdbeleid in Pekela vast wel een aantal aanbevelingen hebben.

De heer Vredeveld zegt dat het gaat over financiële zaken, maar dat nu een heel debat ontstaat over onderwijs. Spreker voelt zich op zijn tenen getrapt door de wethouder als deze zegt dat het feit dat er meer kinderen naar het bijzonder onderwijs gaan dan naar het onderwijs, met als oorzaak beter of slechter onderwijs. Het kan ook gewoon een golfbeweging zijn dat bepaalde doelgroepen meer of minder kinderen krijgen. Is dat onderzocht? Om zonder meer aan te nemen dat dit verschil veroorzaakt wordt door het onderwijs is een zeer vergaande conclusie.
Het is logisch dat de doelgroep van cursussen zoals "Opvoeden zo" niet op komt dagen. Als de kinderen zich in de schoolsituatie onvoldoende kunnen manifesteren heeft dat te maken met het thuisfront. Die feiten horen bij elkaar.
Spreker heeft ervoor gekozen om sociale pedagogie te gaan studeren. Hij pleit ervoor om orthopedagogen van de scholen te verwijderen en daarvoor sociaalpedagogen terug te nemen. Het gedrag van een kind kan niet alleen door het onderwijs verbeterd worden. Het kind leeft in een bepaalde sociale context. Het onderwijs is maar een klein deel van de sociale wereld van het kind en dus ook maar een klein deel van de opvoeding. Men moet meer relaties leggen in de diepte. Daarvoor zijn sociaal-pedagogen nodig.

Wethouder Oosterveld zegt ten aanzien van de verschillen in leerlingenaantallen dat altijd goed gekeken moet worden naar de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast moeten ouders ervan overtuigd worden dat de vorm van onderwijs ook aanspreekt. Daar is niets mis mee.
Het aantal asielzoekerscentra is in de afgelopen periode gedaald en daarmee ook het aantal van hun schoolbezoekende kinderen. Een groot deel van die kinderen is in het openbaar onderwijs terechtgekomen. Spreker zegt richting de heer Vredeveld dat het college er niet van staat te kijken dat er maar 45 ouders op komen dagen voor de cursus. Spreker heeft niet gezegd dat "de school het wel even zal doen". In het kader van de voor- en vroegschoolse educatie is afgesproken dat de ouders daar zo veel mogelijk bij betrokken worden. Die lijn wil het college voortzetten, maar dat betekent wel dat continu bekeken moet worden hoe de ouders het best kunnen worden bereikt. Het is niet een kwestie van alleen maar een foldertje drukken. Er zal veel meer moeten gebeuren.
Orthopedagogen zijn ook nodig voor de ontwikkeling van een kind, maar zij zijn niet de enigen. Spreker denkt dat het goed is om te blijven kijken hoe ouders het beste betrokken kunnen worden bij de opvoeding van hun kinderen vanaf het consultatiebureau tot en met het voortgezet onderwijs. Ook wordt geprobeerd ouders te betrekken bij de schoolloopbaan van hun kinderen, bijvoorbeeld middels huiswerkklassen en cursussen voor ouders met kinderen in de puberleeftijd. Overigens komen op die cursussen wel veel ouders af. Veel ouders zitten namelijk met hun handen in hun haar over hoe ze daarmee om moeten gaan. Het voorziet dus wel in een behoefte.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad het jaarverslag en de jaarrekening 2004 vast te stellen.

De voorzitter schorst de vergadering voor een korte pauze.


13. Voorjaarsnota 2005

Na heropening van de vergadering geeft de voorzitter het woord aan de heer Van Mannekes.

De heer Van Mannekes zegt dat het huidige kabinet bij monde van minister Zalm de bevolking eerst het zuur en dan het zoet belooft. Voor het jaar 2006 wordt de individuele burger in Nederland het zoet in het vooruitzicht gesteld. Voor de gemeenten ligt dit anders. De lastenverlichting die in het vooruitzicht is gesteld wordt onder andere afgewenteld op de burgers en de gemeenten. De gemeenten mogen de gaten die in de begroting geschoten worden door de mogelijke kortingen op het gemeentefonds, de wijziging op de WWB, de komende WMO en het afschaffen van het gebruikersdeel van de OZB weer dichten. Dit is een bijna onmogelijke opgave.
De werkloosheid neemt toe en daarmee het aantal bijstandsgerechtigden ook. Voor de gemeente Pekela betekent dit een financiële aderlating. Het is dus van het allergrootste belang om te investeren in concrete projecten die werk opleveren. Om die reden wil de fractie van de PvdA in de komende jaren sterk inzetten op onderhoud en vernieuwing. De bevolking in Oost-Groningen is relatief laag geschoold en daarom zijn veel mensen in dit gebied afhankelijk van handarbeid. Projecten zoals Werk Eerst die voorkomen dat mensen langdurig in de kaartenbak terecht komen zijn noodzakelijk.
Veel mensen hebben het financieel moeilijk. Het aantal mensen dat gebruik maakt van schuldhulpverlening neemt toe. Handhaven van het kwijtscheldingsbeleid en het participatiefonds hebben de onvoorwaardelijke steun van de PvdA. Wel vraagt de PvdA zich af hoe het komt dat mensen hun uitgavenpatroon niet in de pas kunnen houden met hun inkomsten. De toenemende vraag naar hulp moet tot staan gebracht worden. Niet door mensen aan hun lot over te laten, maar door hen om te leren gaan met hun financiën. Onlangs is besloten dat mensen met een financieel probleem een cursus kunnen krijgen. Die cursus kunnen ze echter pas krijgen als het probleem er al is. Er zouden initiatieven genomen moeten worden om dat vooraf te doen. Het afgelopen jaar is er veel geld beschikbaar gesteld voor het opmaken van beheersplannen. De plannen zijn deels gereed en met de uitvoering hiervan kan worden begonnen. De PvdA-fractie verwacht dat er jaarlijks het nodige aan onderhoud kan worden uitgevoerd. DE onderhoudsplannen zijn opgesteld om de komen tot een strak gepland onderhoud. De PvdA-fractie verwacht dat het college straks met hetzelfde geld meer werk kan verrichten.
Vandalisme kost onnodig veel geld en ergernis. Sinds jaar en dag is de jeugd hier voor een groot deel voor verantwoordelijk. Jongeren in de pubertijd vertonen vaak een gedrag dat ontoelaatbaar is. Ouders weten vaak niet waar hun kinderen uithangen en geloven vaak niet dat hun kinderen bij vandalisme betrokken zijn. De overheid wordt geconfronteerd met de financiële consequenties. De PvdA denkt aan de volgende oplossingen: sociale controle terug in de straat, burgers moeten op hun gedrag worden aangesproken, de overheid moet een burger die melding maakt van vandalisme steunen, tijdig ingrijpen om mensen te corrigeren. De PvdA wil dat het jeugd- en jongerenwerk nieuw leven ingeblazen wordt. Een aanzet daartoe is al gegeven. Het jongerencentrum moet weer open. Speciale projecten om de jeugd weer naar school of aan het werk te krijgen hebben de hoogste prioriteit. De algemene handhaver, de politie en de gemeente moeten zichtbaar op straat zijn. Gaten in de weg moeten snel gerepareerd worden. Rommel in de buurt moet snel opgeruimd worden. Buurtbewoners die overlast veroorzaken moeten op hun gedrag aangesproken worden. De gemeenschapszin moet terug: niet ieder voor zich en god voor ons allen, maar een samenleving gebaseerd op solidariteit en nabuurschap. Wat zijn de resultaten van de tot nu toe genomen stappen om vandalisme tegen te gaan? Welke stappen kunnen verder nog ondernomen worden? Hoe zijn de resultaten vanuit het onderzoek Beke? Hoe staat het college tegenover het openen van het jongerencentrum?
De PvdA ziet veel in het Brede School-concept. Het college heeft initiatieven ondernomen om een aantal instellingen bij elkaar te brengen zodat de mogelijkheden besproken kunnen worden. Spreker ziet nadere voorstellen graag tegemoet.
Het college schrijft in de voorjaarsnota dat de privatisering van de energiemarkt onoverzichtelijke rekeningen met zich meebrengt. Dat is voor de PvdA een onbegrijpelijk verhaal. We kennen de meterstanden en de energieprijs. Het moet dan toch eenvoudig te controleren zijn of deze in overeenstemming met elkaar zijn. Als dat niet het geval is roept de PvdA het college op om tegen de opgelegde rekeningen te protesteren.
De PvdA is blij dat het college een besluit heeft genomen over de skatebaan.
De herstructurering krijgt steeds meer gestalte. Hoewel het woningbouwprogramma achterloopt bij de verwachtingen zijn de resultaten duidelijk zichtbaar. Met betrekking tot de herstructurering nabij de Hugo de Grootstraat ligt de boel totaal stil. Enkele huizen zijn nog steeds bewoond. Er liggen nog steeds hopen puin. Wat is de stand van zaken van het onderzoek naar de grondvervuiling nabij de Hugo de Grootstraat? De PvdA-fractie is van mening dat er een discussie moet komen over het bestaande beleid ten aanzien van uitgifte van gronden. Een voorbeeld is Pekelborg. Dat is succesvol verkocht, maar er staan nog geen huizen. Een discussie moet gevoerd worden over de vraag of dit wel de juiste wijze is: wel geld maar geen woningen.
Het college heeft een onderzoek uit laten voeren naar de financiële positie van deze gemeente ten opzichte van andere gemeenten. De PvdA-fractie is van mening dat het college onderzoek heeft gedaan naar de bekende weg. Alle raadsleden weten waar de kneep zit. Daarnaast is het de vraag welk referentiekader gehanteerd is. Een vergelijking ten opzichte van een Oost-Groninger gemeente zal een ander beeld geven dan een vergelijking ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Het is terecht dat het college af heeft gezien van een vervolgonderzoek en eerst intern gaat kijken welke oplossingen denkbaar zijn. Het lijkt overigens wel of we tegenwoordig niets meer kunnen beslissen zonder een extern onderzoek.
De financiële positie van deze gemeente ziet er niet rooskleurig uit. We zullen de tering naar de nering moeten zetten. De PvdA benadrukt nogmaals dat niet alleen gekeken moet worden naar de uitgavenkant maar ook naar de inkomstenkant: meer mensen aan het werk, begrafenisrechten, marktgelden, diverse leges, opbrengsten uit grondexploitaties, meer OZB-opbrengsten door bouw van nieuwe woningen, etc.
Er zijn in de afgelopen jaren grote bedragen aan de algemene reserve toegevoegd. De PvdA is van mening dat daaruit in krappe tijden moet kunnen worden geput.

Mevrouw Schoonhoven zegt dat de financiële ontwikkelingen voor deze gemeente zeer zorgelijk zijn. De verlaging van de WWB-vergoeding en de toename van het aantal uitkeringsontvangers zijn de belangrijkste oorzaken van dit negatieve saldo. De fractie van GroenLinks wil weten in hoeverre optimaal gebruik wordt gemaakt van ESF-subsidies. De wethouder heeft hier bij het vorige agendapunt al iets over gezegd. De GroenLinks-fractie kan instemmen met het voornemen van het college om het negatieve resultaat van de WWB te dekken uit een te vormen bestemmingsreserve WWB-inkomstendeel. Zorgelijk is dat het positieve saldo van deze nieuwe bestemmingsreserve WWB-inkomstendeel na bijstelling nog maar 312.000,- bevat, terwijl er nog geen rekening is gehouden met de apparaatskosten.
De fractie van GroenLinks wil graag periodiek een overzicht in het Streekblad van de kosten van vandalisme.
Op pagina 11 wordt gesproken over overname van abri's. Een aantal is nog in eigendom bij de busmaatschappij. Hier wordt al een hele tijd over gepraat. Ondertussen gebeurt er niets met deze abri's en ze zien er niet uit. Waneer komt daar een oplossing voor? Op pagina 13 wordt gesproken over een verhoging van de energiekosten. Die zou vooral veroorzaakt worden door onduidelijke en onverklaarbare nota's. Ook in 2004 moesten er hogere bedragen worden betaald voor energie. Welke stappen onderneemt het college om een einde te maken aan deze onduidelijkheid?
Op pagina 15 wordt gesproken over de evaluatie van de Nota Vrijwilligerswerk. Er is 11.500,- beschikbaar voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van het vrijwilligerswerk. Er zijn offertes gevraagd aan De Badde en het Huis voor de Sport. Wanneer wordt duidelijk op welke manier en door wie het vrijwilligerswerk wordt ontwikkeld en uitgevoerd? Er staat tevens dat de Pekelder Boys de skatebaan mede zouden ontwikkelen. Dat moet zijn de Pekelder Sharks, de basketbalvereniging.
Op pagina 17 wordt gesproken over de schuldhulpverlening. Er staat dat de VKB contact op zal nemen met de gemeente als het bedrag voor schuldhulpverlening het budget zoals beschikbaar is in de begroting voor 2005 met meer dan 10% overschrijdt. De gemeente heeft dan het heft in handen wat de overschrijdingen betreft. Welke afspraken zijn er gemaakt over de wijze waarop de gemeente dan zal gaan opereren? Het is goed dat er een groter beroep wordt gedaan op het participatiefonds door vereenvoudiging van de aanvraagprocedure en het verhogen van het percentage van 110% naar 115%. Wel wordt er minder gebruik gemaakt van de bijzondere bijstand. Is bekend waarom daar minder gebruik van wordt gemaakt?
Ten aanzien van Vulpes Vulpes wordt gezegd dat de afvoer van de ten onrechte aangebrachte grond in fase 3 zit. Is al bekend wanneer deze grond daadwerkelijk wordt afgevoerd?
Hoe staat het met de afhandeling van de WOZ-bezwaren? Het is de fractie van GroenLinks ter ore gekomen dat bezwaren schriftelijk zijn afgewezen zonder dat er een taxateur langs is geweest. Hoe wordt de afhandeling van bezwaren gedaan: komt er dan wel een taxateur langs of wordt het net als de eerste taxatie schriftelijk afgedaan. Spreekster vraagt zich af of de zorgvuldigheid dan wel voldoende is.

De heer Vredeveld vraagt naar het weerstandsvermogen. De algemene tendens van de begroting 2005 is een voortzetting van hetgeen de jaarrekening 2004 laat zien. Het is bekend dat we er goed op moeten letten waar het geld aan uitgegeven wordt. Er zijn l punten die steeds weer naar voren komen: waar kan nog op bezuinigd worden, waar kan intern bekeken worden of dingen nog efficiënter gedaan kunnen worden en zijn er inkomsten die verhoogd kunnen worden (bijvoorbeeld leges)? De gemeente moet zich zo veel mogelijk beperken tot de zaken die des gemeentes zijn. Dat wil niet zeggen dat men geen hand-en-span diensten meer zou mogen verlenen aan groepen van burgers die daarom vragen, maar in het algemeen kan het verstandig zijn dergelijke handelingen eens tegen het licht te houden. In het algemeen is de teneur wel gezet. Het CDA heeft niet de behoefte om uitgebreide algemene beschouwingen te houden. Dat heeft zij al geprobeerd te doen in de informatieve raadsvergadering. Dat is ook vastgelegd in de notulen.

Mevrouw Westers zegt dat voor de VVD-fractie de voorjaarsnota ook een vervolg is van lopende zaken. De raad heeft onlangs tijdens de informatieve raadsvergadering al heel nadrukkelijk over de financiële aspecten gesproken. Anderzijds is er iedere zes weken een raadsvergadering. We worden altijd heel direct op de hoogte gehouden. Er is daarom bij de VVD-fractie geen behoefte om verder op deze voorjaarsnota in te gaan.
Er is een bedrag opgenomen van 44.750,- voor de literatuurroute voor de Veenkoloniën. Spreekster kan dit niet plaatsen en wil hierop graag een toelichting van het college.
De VVD-fractie spreekt een waarschuwing uit ten aanzien van de grondexploitaties en specifiek het Bedrijventerrein West. Dat moet gefaseerd gebeuren, want het economische tij zit niet mee en er worden daar behoorlijke investeringen gedaan.

De heer Volders bewaart zijn uitgebreide algemene beschouwingen voor de begrotingsvergadering. Er zijn al veel dingen gezegd. In voorgaande vergaderingen zijn de zaken ook al goed doorgesproken. In de begrotingsvergadering heeft de meerderheid van de raad besloten structureel een bedrag van 11.500,- beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling en uitvoering van het vrijwilligerswerk. Het blijkt dat dit initiatief geen enkel doel dient. Spreker krijgt zelfs de indruk dat het college met het geld moet leuren om het kwijt te raken. Er worden allerlei offertes gevraagd om het geld kwijt te raken. Wat is de bedoeling van deze offertes? Dit is geen verwijt aan het college, maar aan de partijen die dit destijds naar voren hebben gebracht. Gezien de economische situatie lijkt het spreker zinvol om hierover een keer een nieuw besluit te nemen en deze post te schrappen. Een tweede punt waar spreker op in wil gaan is de skatevoorziening. Aanvankelijk zou er een skatevoorziening komen in de buurt van de A100 op de grens van Oude en Nieuwe Pekela. Het argument daarvoor was dat het dan centraal lag. Dat was een goed argument. Nu wordt de skatevoorziening echter verplaatst naar de Wedderklap, dus het centrum van Oude Pekela. Vanwaar deze ommezwaai? Spreker is er voor dat zowel Nieuwe Pekela als Oude Pekela er gebruik van kunnen maken. Er is zo lang gewacht met de aanleg van een skatevoorziening dat de hype al over het hoogtepunt heen is. Heeft het nog wel zin om een skatevoorziening aan te leggen?

De voorzitter reageert op de woorden van de heer Van Mannekes over het zuur en het zoet. Spreker zelf is meer een liefhebber van zoetzuur. Dat levert minder smaakuitersten op.

Wethouder Lammersma reageert op de heer Van Mannekes die er vanuit gaat dat met hetzelfde geld meer werkzaamheden verricht kunnen worden nu de beheersplannen gereed zijn. Zo eenvoudig zit het echter niet in elkaar. In het kader van de voorbereiding van de implementatie van de plannen zal aangegeven kunnen en moeten worden wat de uitwerking kost.. Als door dergelijke beheersplannen met hetzelfde geld meer werkzaamheden verricht kunnen worden zou spreker daar heel blij mee zijn.
Er is een vraag gesteld over de energienota's. Spreker vindt deze vraag vreemd. Zelf voor gewone burgers is het heel moeilijk is om fouten ongedaan gemaakt te krijgen. Het is niet zo eenvoudig als sommige fracties doen voorkomen. Er moet veel moeite gedaan worden om met de energiebedrijven tot het maken de nodige en goede afspraken te komen. Als voorbeeld daarvan noemt spreker de energienota's voor de sportvereniging PJC-Damacota. Hij heeft hier binnenkort als het derde of vierde gesprek over om deze nota's terug te brengen naar de juiste proporties. Het is dus niet zo eenvoudig om energienota's aangepast te krijgen, maar het college is er wel continu mee bezig om het goed te krijgen.
Er is een vraag gesteld door GroenLinks naar aanleiding van Pekelborg. De gemeente mag blij zijn dat het op deze manier geregeld is. Als het niet op deze manier geregeld was had ze geen woningen én geen geld gehad. Op deze manier heeft ze in ieder geval nog iets. Spreker is het met de heer Van Mannekes eens dat de markten afgeschaft zouden moeten worden als het alleen maar geld kost en geen meerwaarde oplevert. Het college is momenteel in gesprek met de marktkooplieden uit Nieuwe Pekela over het verplaatsen van de markt. Afgelopen week heeft het een tweede gesprek gehad met de omwonenden om een andere oplossing te vinden. Het vinden van een goede oplossing blijkt tot nu toe moeilijk. De twee oplossingen die het college aangedragen heeft zijn door de omgeving als "onaanvaardbaar" beoordeeld. Een argument daarvoor is inkomstenderving. Een van de mogelijke plaatsen zou zijn de parkeerplaats bij de C1000. Omdat dit geen haalbare kaart bleek te zijn, is als alternatief voorgesteld om dan verder richting de bejaardenwoningen te gaan. Daar bleek het te smal te zijn. Er zijn twee grote problemen. In de eerste plaats zijn er bezwaren van omwonenden. Daarnaast betekent een verplaatsing van de markt dat behoorlijk in de omgeving geïnvesteerd zou moeten worden, terwijl juist een investeringsstop is afgekondigd. Het is dus nog steeds een probleem.
GroenLinks heeft een vraag gesteld over overname van de abri's. Daar is het college nog druk mee bezig. Op dit moment is er een patstelling. Er lag een voorstel voor overname van de abri's die nog van de provincie zijn. Er was daarvoor een constructie bedacht waarbij een bedrijf zou zorgen voor het plaatsen van reclame in deze abri's. De gemeente zou dan echter alsnog voor vrijwel alle kosten opdraaien. Dat ging spreker te ver. Dat is de oorzaak van de patstelling. Als de gemeente ze overneemt en de vernielingen blijven doorgaan, dan heeft zij een groot probleem. Misschien moet de gemeente heroverwegen of zij op al deze locaties nog wel abri's wil hebben. De kosten en de baten moeten op een rij gezet worden. Daaraan wordt thans druk gewerkt. Er is een tweetal vragen gesteld over de skatevoorziening. De opmerking van de heer Volders verbaast spreker. Deze raad heeft zelf besloten het besluit om de skatevoorziening op de grens van Oude en Nieuwe Pekela te plaatsen terug te draaien. Dit enerzijds omdat de kosten daar zeer hoog bleken te zijn en anderzijds omdat er geen draagvlak in de buurt was om daar structureel toezicht te houden. Dit besluit is door deze raad genomen en de opmerking van de heer Volders is derhalve achterhaald. Het college heeft een voorkeur uitgesproken voor de locatie bij de Wedderklap. Een tweede goed alternatief is het parkeerterrein bij De Helling. Het probleem daarvan wordt veroorzaakt door de financiën. De raad is akkoord gegaan met een bedrag van 15.000,-. Het college heeft goed overleg gehad met de basketbalvereniging en de ondernemersvereniging Oude Pekela. Een goede skatevoorziening overstijgt de beschikbare 15.000,- echter ruimschoots. In overleg met de basketbalvereniging en de ondernemersvereniging Oude Pekela is toen gezocht naar externe financiers, onder andere de Rabobank en Acantus. Er zijn echter nog geen toezeggingen gedaan. Wat het college betreft kan gewoon begonnen worden met de aanleg. Dit betekent dat de procedure opgestart moet worden. Het is niet bekend of er bezwaren binnen zullen komen. Als er geen bezwaren komen kan het heel snel gerealiseerd worden. Er zal in eerste instantie een heel bescheiden invulling aan worden gegeven. Als er meer gelden binnenkomen zal het aangevuld kunnen worden tot een voorziening op het niveau, zoals de jeugd dat graag wil. Richting de heer Volders zegt spreker dat het hem gezien de ervaringen met de kosten van zo'n skatebaan niet verstandig lijkt nog een tweede skatebaan aan te leggen. Dat heeft met name te maken met toezicht en onderhoud. Er zal eerst bekeken moeten worden wat de consequenties van deze zijn.
Er is gevraagd wat de stand van zaken is ten aanzien van Vulpes Vulpes. Spreker verwijst naar hetgeen in de voorjaarsnota staat. Dat is exact de stand van zaken. Het ligt nu bij Vulpes Vulpes zelf. De provincie is bevoegd gezag en heeft gezegd dat er een plan van aanpak moet komen. De provincie heeft daarbij duidelijke richtlijnen neergelegd richting Vulpes Vulpes.
De PvdA heeft gevraagd naar de stand van zaken en de consequenties van de vervuilde grond nabij de Hugo de Grootstraat. Spreker is op dit moment niet blij met de situatie en er ook niet gerust over. Ook hier is de provincie bevoegd gezag en heeft duidelijke richtlijnen aangegeven. Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de provincie, de gemeente en Acantus. Tijdens de stuurgroepvergadering werd medegedeeld dat het minimaal 30 weken zou duren voordat dit probleem aangepakt zou kunnen worden. Dat heeft alles te maken met de wet- en regelgeving. Er moet zelfs bekeken worden of er wel gemaaid mag worden. Acantus is op dit moment bezig ervoor te zorgen dat de grote hopen zand die er nog liggen geëgaliseerd kunnen worden en dat de grote gaten dichtgemaakt kunnen worden. Het zand mag daarvoor gebruikt worden. Er moet echter nog wel een opdracht verstrekt worden voor een onderzoek om te kijken hoe ver de vervuiling bepaalde gebieden ingaat. Als dat meevalt kan men op korte termijn de terreinen egaliseren en het andere afval afvoeren. Het was voor het college een forse teleurstelling dat het hele traject, door alles wat daarbij aan zorgvuldigheid volgens de wettelijke regels in acht genomen moet worden, 30 weken in beslag zal nemen. In de notitie staat dat de daadwerkelijke start van de saneringswerkzaamheden in het voorjaar van 2006 zal zijn.

Wethouder Oosterveld gaat in op de vraag van de PvdA, die zich afvroeg hoe het kon dat mensen hun uitgaven niet aan kunnen passen aan gewijzigde omstandigheden en hoe dit in de hand gehouden zou kunnen worden. De PvdA heeft gerefereerd aan cursussen die daarvoor in het leven geroepen zijn en heeft gezegd dat dit eigenlijk vooraf gedaan zou moeten worden. In het kader van preventie van schulden heeft het college ook aangegeven een dergelijke cursus aan te willen bieden. Tegelijkertijd heeft is ook aangegeven dat er een groot aantal mensen in de schuldhulpverlening zit. Met de VKB is afgesproken dat bekeken zal worden hoe mensen sneller uit de schuldhulpverlening kunnen gaan. Dat moet wel begeleid gebeuren, zodat men niet binnen een paar maanden weer terug is bij de schuldhulpverlening. Er wordt dus op twee manieren aan gewerkt: in de preventieve sfeer, maar ook om te kijken hoe de mensen die er nu in zitten er versneld weer uit kunnen. Het aantal mensen dat een beroep doet op de schuldhulpverlening en met name de budgetregeling moet hierdoor teruglopen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de VKB. Dit is tevens een antwoord op de vraag wat gedaan wordt als het budget wat in de begroting staat overschreden wordt. Dit is een van de dingen die gedaan wordt om een beleid in gang te zetten waardoor het beroep op de schuldhulpverlening af kan nemen. Spreker heeft op dit moment niet de gedachte dat men al bezig is dit terug te brengen. De directeur van de VKB hoopt dat op dit moment op de top bereikt is, maar hij kan hier geen garantie geven. Het is dus de vraag of dit jaar al het aantal budgetbeheerregelingen omlaag zal gaan. Daarnaast wordt er met de VKB gesproken over andere mogelijkheden om actief op te treden. Het blijft echter een lastige kwestie, zeker omdat we te maken hebben met een open-einde-financiering.
Er werd gevraagd naar het jeugd- en jongerenwerk. Spreker heeft daar al iets over gezegd. Het jeugd- en jongerenwerk heeft inzichtelijk gemaakt hoe het bezig is met de verschillende groepen in Pekela. Ze leggen heel gericht contact met die groepen en proberen samen met die groepen activiteiten te ontwikkelen. Die activiteiten vinden niet altijd plaats in het jongerencentrum, maar vaak ook daarbuiten. Dat is een goede lijn, omdat jongeren zich niet alleen in het jongerencentrum laten zien maar ook andere plekken bezoeken. Daar moet men als jongerenwerker dan ook zijn.
Mevrouw Schoonhoven en de heer Volders spraken over het vrijwilligerswerk. Indertijd is afgesproken dat het vrijwilligerswerk als onderdeel van het werk van De Badde verder ingericht zou moeten worden. Daarnaast heeft de raad aangegeven het vrijwilligerswerk dermate belangrijk te vinden dat het geld, dat er was in het kader van de stimuleringsregeling zou moeten blijven. Spreker is van mening dat de raad daar gelijk in heeft. Kijkend naar de ontwikkelingen rond de WMO, begeleiding van de jeugd, sport en onderwijs zijn extra middelen nodig om vrijwilligers daarin te betrekken. Verschillende verenigingen hebben aangegeven dat het vrijwilligerswerk terugloopt. Dat dreigt een groot probleem te worden voor organisaties zoals De Zonnebloem. Daarom denkt spreker dat het van groot belang is om dit te blijven stimuleren. Van zowel De Badde als het Huis van de Sport wordt gevraagd aan te geven hoe zij dat het beste kunnen organiseren. We kunnen dan vervolgens heel gericht met de raad verdere afspraken maken hoe dat de komende jaren ingericht moet worden. Spreker hoopt hier in het najaar concrete resultaten over te hebben.
Gevraagd werd naar de oorzaken van het verminderde gebruik van de bijzondere bijstand. De categorale bijstand is afgeschaft. Daarnaast is een collectieve ziektekostenverzekering ingevoerd. Een deel van de kosten die nu via de bijzondere bijstand vergoed worden, worden dan vergoed door deze ziektekostenverzekering. Dat zijn dus factoren die ertoe leiden dat de post bijzondere bijstand lager is. Overigens baart de ontwikkeling rond de ziekenfondswet en de nieuwe basisverzekering het college grote zorgen. Daardoor kunnen mensen met lage inkomens in de problemen komen, bijvoorbeeld door uit te gaan van een hoger eigen risico. Daardoor worden grotere risico's gelopen. De gemeente en de sociale dienst moeten zich erop beraden wat in dat geval het beleid zal zijn.
Mevrouw Westers vroeg naar de literatuurroute. In het kader van het Cultuurplan Oost-Groningen is afgesproken dat ook een literatuurroute ontwikkeld zou worden. Die literatuurroute is een onderdeel van het totale plan. De gemeente Pekela legt daarvoor jaarlijks een bedrag van ongeveer 5.600,- bij. Het bedrag van 44.000,- heeft betrekking op de totale kosten van het project en niet op het bedrag dat de gemeente Pekela daarbij moet leggen. De provincie draagt ook bij. De gemeente Pekela betaalt jaarlijks 5.600,- voor het totale plan.

De voorzitter beaamt richting mevrouw Schoonhoven dat de kosten van vandalisme één of twee keer gepubliceerd zijn. Er zal bekeken moeten worden of alle kosten wat regelmatiger in beeld gebracht kunnen worden. De gegevens moeten echter van verschillende kanten aangeleverd worden en dat is toch redelijk gecompliceerd. Het college blijft zijn best daarvoor doen.
Spreker heeft een aantal mensen bij zich gehad met concrete voorbeelden met betrekking tot de hertaxaties. Die zijn heel snel gecorrigeerd. Uitgangspunt is ook, dat fouten zo snel mogelijk worden hersteld. Het is absoluut geen a;gemeen beeld, dat hier grote gaten vallen. Het tegendeel is waar: er wordt snel en alert gereageerd. De heer Vredeveld vroeg naar het weerstandsvermogen. Het weerstandsvermogen voor deze gemeente is op dit moment op peil. Richting de PvdA merkt spreker op dat in goede tijden reserves gevormd behoren te worden, ook om die in mindere tijden te kunnen aanspreken. Het geld is er niet om het in eeuwigheid in de reserve te hebben. Wel moet er daarna weer voor gezorgd worden, dat deze zo snel mogelijk weer op en verantwoorde wijze op peil worden gebracht. Als Pekela in deze lijn ten opzichte van de financiële positie doorgaat kan gewoon uitrekenen dat de gemeente in drie tot vier jaar door de reserve heen is en een artikel 12-gemeente wordt. Dat is niet de bedoeling. De heer Van Mannekes heeft een cultuuromslag in het vooruitzicht gesteld waarmee de gemeente zich bezig zou moeten houden. Het is een proces waar spreker vertrouwen in heeft en dat stap voor stap resultaten oplevert. Dat proces moet ertoe leiden dat mensen er weer vertrouwen in krijgen dat ze gewoon melding kunnen doen van de zaken die ze zien zonder daarop afgerekend te worden. Spreker ziet in de politierapporten dat daar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. De stap om elkaar op dingen aan te spreken is een stap die daarop volgt. Spreker heeft zelf de ervaring dat het aanspreken van jeugdigen die de basisschoolleeftijd nog niet ontgroeid zijn op vernielingen heftige discussie kan opleveren. Een medewerker van dit gemeentehuis sprak iemand aan op fietsen waar dat absoluut niet kan. Deze persoon moest vervolgens bijna in een gevechtshouding om de mensen van zich af te houden. Spreker is het ermee eens dat we weer naar de situatie moeten waarin men elkaar in evenwicht houdt. Veel mensen melden dingen maar willen anoniem blijven, omdat ze anders geen leven meer hebben. De insteek is om samen wat aan het bevorderen van de gemeenschapszin te doen. We moeten proberen het vertrouwen van de burger stapje voor stapje terug te winnen. Daarin heeft men wel eens steken laten vallen.

Spreker onderschrijft de opvattingen over de positie van de gemeente Pekela ten opzichte van andere gemeenten. Dat is ook de lijn die nu is ingezet.
Mevrouw Westers maakte een opmerking over grondexploitaties en in het bijzonder over de voortgang in relatie tot de economische ontwikkelingen ten aanzien van industrieterrein West. Er is heel nadrukkelijk eerst alleen voor de eerste fase gekozen. Deze eerste fase moet eerst uitgegeven en terugverdiend worden. Daar zit echter wel een stukje spanning in. Want in de tweede fase zit een aantal woningen. Met de raad is afgesproken dat met deze mensen gesproken zou worden. Dat is gebeurd. Ook is een voorlopige taxatie uitgebracht op die woningen. Sommige mensen hebben gevraagd of zij die taxatie mochten hebben, zodat zij zichzelf op de markt zouden kunnen oriënteren en zouden weten waar ze ongeveer op zouden kunnen rekenen. In alle eerlijkheid is tegen deze mensen gezegd dat de gemeente in principe voor 2006 nog geen belangstelling heeft voor aankoop van deze woningen. Er is met de raad afgesproken om de mensen niet langer in onzekerheid te laten dan strikt noodzakelijk is. Er is echter wel steeds het signaal uitgezonden dat betrokkenen wat de gemeente betreft nog alle tijd hebben, omdat de gemeente voor eind 2006 nog geen behoefte heeft aan aankoop. Dergelijke dingen moeten wel afgewogen worden, maar de insteek is om eerst opbrengsten te genereren uit de eerste fase. Het is een exploitatie en dat betekent dat daar altijd een risico mee wordt gelopen. Dat risico proberen we zo goed mogelijk in beeld te brengen. We willen op een verantwoorde manier doorgaan. Dat houdt ook in het niet verder op te laten lopen van risico's dan strikt noodzakelijk is.

De heer Van Mannekes merkt richting de heer Volders op dat het geld voor vrijwilligerswerk geen weggegooid geld is. Het geld is nog niet uitgegeven en staat nog steeds in de begroting, zodat hier bij gelegenheid uit geput kan worden. Het is dus geen nutteloos geld. Wethouder Oosterveld heeft daar al een aantal opmerkingen over gemaakt. Als in 2006 blijkt dat het geld niet meer nodig is omdat hier op een andere manier in voorzien kan worden hoeft het niet meer in de begroting, maar het is geen nutteloos geld. De heer Volders suggereert met zijn opmerking dat het geld weggegooid is en dus ook niet meer beschikbaar is.
Met zijn opmerking over "wel geld maar geen woningen" naar aanleiding van Pekelborg wilde spreker dit onderwerp ter discussie stellen. Die discussie hoeft vanavond niet afgerond te worden, maar er moet wel over nagedacht worden. In het geval van Pekelborg heeft de gemeente de grond wel verkocht, maar er zijn nog geen woningen gebouwd. Stel dat Koertsmeulen snel van de grond komt. Dan komen er 52 woningen, waarvoor de gemeente jaarlijks OZB kan ontvangen. Pekelborg ligt nu een aantal jaren stil omdat de projectontwikkelaar het niet aandurft. De gemeente heeft nu wel het verkoopbedrag ontvangen, maar de daaropvolgende jaren niets meer behalve een beetje rente over dit geld. We moeten dus niet alleen kijken naar de korte termijn maar ook naar de langere termijn. Naast de OZB levert iedere inwoner ook weer arbeidsplaatsen op. Dat is ook de inzet van de PvdA-fractie: het moet meer zijn dan geld alleen.

Mevrouw Schoonhoven heeft ook een opmerking richting de ChristenUnie over het vrijwilligerswerk. De fractie van GroenLinks ziet met belangstelling uit naar wat er uit de offerte komt. In het najaar krijgen we concrete resultaten voorgelegd en dan zal GroenLinks bepalen of zij het nuttig vindt. GroenLinks is ervan overtuigd dat het geen weggegooid geld is.
Wethouder Lammersma gaf al aan dat energienota's voor iedereen een probleem zijn. Het valt wel op dat altijd te veel betaald wordt en nooit te weinig. GroenLinks wenst de wethouder veel sterkte om daaruit te komen.

De heer Volders beaamt dat de raad besloten heeft dat de locatie bij A100 niet geschikt is voor de skatevoorziening. Dat wil echter niet zeggen dat deze nu naar het centrum van Oude Pekela moet. Daar is niet over gesproken.

De heer Van Mannekes zegt dat de gemeente de skatevoorziening moet maken op de plek waar de jeugd is. Het aanvankelijke idee was om het te doen op de grens van Oude en Nieuwe Pekela, maar daar zit geen jeugd. Bij zo'n voorziening op een plek waar de jeugd kilometers voor moet reizen, laat de jeugd het afweten, waardoor het een nutteloze voorziening wordt. De voorziening moet dus komen op de plek waar de jeugd is en de jeugd zit in het centrum van Oude Pekela. Daarom is de voorgestelde plek ene logische.

De heer Volders zegt dat dit voor hem niet logisch is. Wethouder Lammersma gaf aan dat het maar een bescheiden baantje wordt omdat het erg duur is en er geen externe financiers zijn. De gemeente is er nu al vijf jaar mee bezig. Heeft het dan nog wel zin om deze aan te leggen? Als het toch niet veel bijzonders wordt, kan het geld veel beter anders worden gebruikt.
Een aantal sprekers heeft gereageerd op de post voor vrijwilligerswerk. Wethouder Oosterveld gaf aan dat er steeds minder vrijwilligers komen en dat het geld nodig is om vrijwilligers te werven. Als we vrijwilligers gaan betalen zijn het geen vrijwilligers meer. Dan is het betaald werk. Spreker las onlangs in het blad van de VNG dat in een bepaalde gemeente ambtenaren die met de VUT gaan een overeenkomst tekenen waarin ze beloven een bepaald percentage van hun tijd in vrijwilligerswerk te steken. De gemeente kan in het kader van de WMO ook uitkeringsgerechtigden inzetten voor vrijwilligerswerk. Die hoeft zij niet te betalen, want die krijgen er al iets voor. De gemeente kan wel overal geld voor beschikbaar stellen, maar zij zit in een financieel moeilijke situatie. Spreker is van mening dat de gemeente het zich niet meer kan permitteren om hier geld voor beschikbaar te stellen. In kerken gebeurt ook vrijwilligerswerk. Daar wordt ook niet voor betaald.

Mevrouw Schoonhoven zegt dat het gaat om ondersteuning van allerlei instanties die het vrijwilligerswerk bevorderen. Als mensen die een uitkering krijgen aan het vrijwilligerswerk gezet worden is het geen vrijwilligerswerk meer, maar verplicht werk.

De heer Volders zegt dat de gemeente ook al veel organisaties ondersteunt die zich met vrijwilligerswerk bezig houden, zoals De Badde.

De heer Van Mannekes zegt dat het destijds de bedoeling was om eens iets aardigs te doen voor de vrijwilligers, bijvoorbeeld een feest. Zoiets zou men van dit bedrag kunnen doen.

De heer Volders is het hiermee eens, maar het blijkt dat het college het geld gewoon niet kwijt kan. Het is niet de bedoeling om er een bureau op te zetten om een doel voor dit geld te vinden. De raad kan het bedrag beter verlagen en een deel van het geld gebruiken voor andere dingen.

Wethouder Lammersma kan de heer Volders niet meer volgen. Enerzijds zegt hij dat de gemeente in een penibele situatie verkeert en dat bezuinigd moet worden. Daar is iedereen het over eens. Anderzijds geeft hij aan nog wel een tweede skatebaan te willen hebben in Nieuwe Pekela.

De heer Volders vraagt zich af of er überhaupt nog wel een skatevoorziening moet komen. De afspraak was dat deze ergens centraal zou komen te liggen. De heer Van Mannekes gaf al aan dat als de jeugd er kilometers voor moet fietsen men toch niet komt.

Wethouder Lammersma zegt dat hij niet gezegd heeft dat een bescheiden baan aangelegd wordt. Op dit moment 15.000,- is beschikbaar. Dat is bedoeld om te beginnen. Het ligt in de lijn der verwachting ligt dat de externe gelden er wel komen. Zodra die er zijn kan er iets goeds worden aangelegd, maar als de raad zegt dat het niet meer hoeft wil spreker dat graag horen.

De heer Volders vraagt zich af in hoeverre er nog behoefte is aan zo'n baan. De hype is al over.

Wethouder Lammersma zegt dat de heer Volders dan eens moet kijken voor het gemeentehuis en op een aantal andere locaties waar de jeugd constant bezig is. Het college krijgt bovendien regelmatig vragen van jeugd. De jeugd vraagt hier al heel lang om. De raad heeft het toegezegd en het geld is beschikbaar. Of de raad draait haar besluit terug of het college gaat ermee door.

Wethouder Oosterveld zegt dat de huidige situatie gevaarlijk is voor de jongeren en ongemak oplevert. Als we iets voor de jeugd willen doen, moet men hen een veilige skatevoorziening worden gegeven. De jongeren zijn er echt mee bezig en het is elke avond aan de orde. Ten aanzien van het vrijwilligerswerk wil spreker beide instellingen in de gelegenheid stellen om aan te geven welke ondersteuning zij zouden kunnen bieden bij het vrijwilligerswerk. Het geld wordt daar heel goed aan besteed. Met die instellingen kunnen we beleid maken. Daarbij zal ongetwijfeld ook aan de orde komen welke rol uitkeringsgerechtigden kunnen spelen.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad de begroting 2005 te wijzigen zoals in de voorjaarsnota is aangegeven, te weten:
· verwerken van de aangegeven wijzigingen tot een bedrag van 319.904,-;

· het vormen van een bestemmingsreserve WWB inkomensdeel voor een bedrag van 795.000,-;

· dit bedrag te dekken middels een onttrekking uit de Algemene Reserve;

· de financiële consequenties met betrekking tot de WWB ad. 482.338,- dekken door een onttrekking uit de gevormde bestemmingsreserve WWB inkomensdeel;

· het hierdoor ontstane voordeel van de overige wijzigingen ad. 162.434,- toevoegen aan het begrotingsresultaat 2005.


14. Het beschikbaar stellen van een krediet voor het uitvoeren van een keuring van een partij grond, gelegen aan het Flessingsterrein te Oude Pekela

Mevrouw Westers zegt dat de VVD akkoord gaat met dit voorstel. Als we echter van de wethouder horen wat de gemeente nog allemaal te wachten staat krijgt zij het gevoel dat de gemeente straks alleen nog geld uit kan geven aan dergelijke zaken.

De voorzitter zegt dat hij met veel interesse de discussie rond de smeerpijp volgt: alles wat daarmee gebeurd is, hoe dat nu wordt aangepakt en de geluiden vanuit de Staten hoe men vindt dat de provincie daar in de afgelopen jaren mee omgegaan is. Hij vreest dat veel gemeenten nu te maken zullen krijgen met een nog hardere opstelling. Waar tot nu toe het gesprek nog tot oplossingen leiden kon, daar waar de volksgezondheid niet in gevaar kwam, kunnen zaken nu wel eens heel erg onder druk komen te staan.

Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad een krediet van 25.000,- beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een keuring van een partij grond gelegen aan het Flessingsterrein in Oude Pekela.


15. Brief d.d. 7 juni 2005 van de fractie van GroenLinks met een voorstel ex artikel 36 van het Reglement van orde tot invoering van een verordening voor een correctief raadplegend referendum

Mevrouw Schoonhoven legt uit waarom de fractie van GroenLinks dit voorstel heeft ingediend. Door het vervallen van de tijdelijke referendumwet per 1 januari 2005 is het niet meer mogelijk een referendum te houden. GroenLinks is van mening dat het mandaat dat de kiezer eens per vier jaar geeft niet betekent, dat de kiezer die veel mondiger geworden is, zich altijd vanzelfsprekend vertegenwoordigd moet voelen door zijn raadsvertegenwoordiger. Door de invoering van een correctief referendum krijgen burgers de mogelijkheid een genomen besluit dat in hun ogen verkeerd is terug te draaien.

De heer Luis zegt dat de PvdA-fractie het argument van GroenLinks kan onderschrijven en derhalve dit initiatief ondersteunt. De motivering van GroenLinks is zeer uitgebreid. Het is eigenlijk een voortzetting van de verordening die er al lag op basis van de tijdelijke referendumwet.

Mevrouw Westers merkt op dat het een bekend gegeven is dat dit land op bestuurlijk niveau in beweging is. Men zoekt naar een manier waarop een brug geslagen kan worden tussen de burgers en de diverse overheden. Onlangs is dit bewezen bij het referendum omtrent de Europese Grondwet. Of hier ook andere sentimenten hebben gespeeld is niet duidelijk. Desondanks was de opkomst groot. GroenLinks heeft nu het initiatief genomen om ook een referendum op lokaal niveau te kunnen realiseren. De VVD vraagt zich af op welk onderdeel GroenLinks een referendum wil houden. Als men artikel 2 goed leest blijkt dat er veel uitzonderingen zijn waarover men geen referendum kan houden. Daarnaast vraagt spreekster welk soort referendum de fractie van GroenLinks voorstelt. Richting het college merkt spreekster op dat het hier gaat om nieuw beleid. De raad heeft zich onlangs uitgesproken tegen nieuw beleid in verband met de financiële situatie. Wat is de mening van het college hierover?

De heer Vredeveld zegt dat we in een democratie leven. De vertegenwoordigers in deze raad worden op een democratische wijze gekozen en kunnen op hun verantwoordelijkheid aangesproken worden. De verzoekers om een referendum dragen geen verantwoordelijkheid en kunnen door niemand aangesproken worden. Bovendien kost een referendum veel geld. Spreker verwijst naar het recente referendum in Groningen, wat veel geld heeft gekost maar waar helemaal niets uitgekomen is omdat de opkomst veel te laag was. De CDA-fractie is tegen dit voorstel.

De heer Volders zegt dat ook de fractie van de ChristenUnie tegen een correctief raadplegend referendum is.
De gemeenteraad wordt door de bevolking gekozen. Iedere burger kan op basis van de partijprogramma's van de verschillende politieke partijen een keuze maken welke partij zijn standpunten het beste vertegenwoordigt. De raadsleden hebben meer achtergrondinformatie om tot een weloverwogen besluit te komen dan burgers, bijvoorbeeld op financieel, economisch, maatschappelijk en sociaal terrein. Veel referenda hebben een financiële achtergrond. Stel dat de gemeente in verband met de financiële situatie besluit een sportveld te sluiten. Burgers gaan dan stemmen om het sportveld open te houden, maar zien niet dat het financieel niet meer mogelijk is.
Bovendien is het referendum niet bindend en kan door de raad naast zich neer gelegd worden. Als dat vaak gebeurt werkt dat frustrerend voor de kiezer. Wanneer regelmatig referenda gehouden worden, wordt de opkomst steeds lager. De uitslagen geven dan geen representatief beeld meer van de mening van de doorsnee-bevolking. Dat heeft men ook in Groningen gezien. Omdat de meerderheid niet aanwezig was kon geen weloverwogen besluit genomen worden.
Een ander belangrijk argument is de kosten van het referendum. De kosten voor het organiseren van een referendum zijn dermate hoog dat men hier rekening mee zal moeten houden in de begroting. Het gaat als snel om 20.000,-. Bij onvoldoende opkomst is het bovendien weggegooid geld. Gezien de huidige financiële situatie kan de gemeente Pekela zich dit absoluut niet permitteren.

Mevrouw Schoonhoven is blij met de instemming van de PvdA. De VVD had een aantal vragen, onder andere over het soort referendum. Het gaat om een correctief raadplegend referendum. De raad neemt eerst een besluit. Als er mensen zijn die het niet met dit besluit eens zijn kan 1% van de kiesgerechtigden een verzoek indienen voor een referendum. Het is vervolgens aan de raad om te besluiten of het onderwerp zich leent voor een referendum. Als de raad instemt met een referendum moet 10% van de kiesgerechtigden een handtekening zetten en daarna wordt het referendum pas gehouden.
Het referendum kan in principe over ieder besluit genomen worden, maar er zijn een aantal uitzonderingen. De raad heeft altijd het laatste woord, dus als de raad een dringende reden heeft om geen referendum te houden wordt er geen referendum gehouden. Men moet dan uiteraard wel goede argumenten hebben.
GroenLinks vindt dit geen ondergraving van de democratie, maar denkt juist dat het de kloof tussen de burgers en de politiek kan dichten. Als de raad het goed doet zou men altijd besluiten nemen waar de meerderheid van de bevolking achter staat. In dat geval zal er misschien nooit een referendum gehouden worden. De mogelijkheid moet er echter wel zijn. Die mogelijkheid was er ook tijdens de tijdelijke referendumwet. Op de begroting was toen een PM-post opgenomen, want als er geen referendum gehouden wordt is er ook geen geld voor nodig. Men kan een referendum soms combineren met bijvoorbeeld een gemeenteraadsverkiezing, dat scheelt in de kosten. Het financiële argument is geen goed argument om hier tegen te zijn. Een democratie kost altijd geld.

De heer Luis zegt dat dit aangeeft hoe conservatief de beide christelijke partijen in deze raad zijn waar het bestuurlijke vernieuwing betreft. Ze voeren hele principiële bezwaren aan tegen het referendum. De verordening heeft al gegolden op basis van de Tijdelijke Referendumwet. Toen hebben ze die principiële bezwaren nooit gemaakt. Bij haar laatste congres in Groningen stond bij de VVD bestuurlijke vernieuwing hoog op de agenda. Spreker hoort dat nu niet en vindt dat heel jammer.

Mevrouw Westers vraagt het college hoe deze denkt over nieuw beleid en het feit dat dit geld gaat kosten.
Spreekster vraagt mevrouw Schoonhoven over welke onderwerpen zij een referendum zou willen houden. Dit is een normale gemeente waar zich geen calamiteiten voordoen. Ze wil van GroenLinks weten aan welke onderwerpen zij denkt voor een referendum.

Mevrouw Schoonhoven zegt dat het erom gaat dat mensen zelf vinden dat ze ergens een referendum over zouden moeten houden. De gemeenteraad besluit gewoon wat zij wil besluiten, en als er mensen zijn die daar een heel andere mening over hebben kan een referendum gehouden worden. Het is niet de bedoeling dat de raad een referendum houdt om de bevolking te vragen hoe men ergens over denkt.

Mevrouw Westers zegt dat mevrouw Schoonhoven terecht opmerkt dat de bevolking uitmaakt wanneer een referendum gehouden wordt. Omdat GroenLinks echter de initiatiefnemer is vraagt zij of GroenLinks aan een bepaald onderwerp denkt, maar dat de bevolking het initiatief moet nemen is volkomen duidelijk.

De heer Vredeveld noemt als voorbeeld de straatnaamwijzigingen in Nieuwe Pekela. De bevolking was hier tegen, en er was helemaal geen referendum nodig om dit te regelen. De bevolking heeft dit opgepakt en de straatnaamwijziging is van de baan, zonder dat het iets gekost heeft. Zo loopt dat in een kleine gemeente. Daar is absoluut geen referendum voor nodig. Dat is ondergraving van de democratie.

De heer Volders zegt dat de christelijke partijen misschien wel een beetje conservatief of behoudend zijn, maar dat dat misschien wel een goede zaak is. Mevrouw Schoonhoven zei dat het modern is om constant te wisselen van partij. Spreker is het daar helemaal mee eens. Als een partij een besluit neemt is deze daar zelf verantwoordelijk voor. Als de burger het daar niet mee eens is moet hij niet weer op deze partij stemmen. Als men nu een referendumverordening aanneemt zal daar ook geld voor gereserveerd moeten worden in de begroting. Dat geld is er op dit moment niet. Dat is dus volkomen zinloos. Waar wil men het geld vandaan halen als nu een referendum gehouden moet worden?

Mevrouw Knevelman noemt als voorbeeld het openhouden van de dierenweide. Stel dat de raad had besloten de dierenweides te sluiten. Dat zou een besluit kunnen zijn wat door de bevolking teruggedraaid kan worden. Terwijl de gemeenteraad een besluit heeft genomen op financiële gronden kan de bevolking aangeven het toch heel belangrijk te vinden.

Mevrouw Westers zegt dat een dergelijk besluit om dierenweides te sluiten uitsluitend genomen zou worden in verband met bezuinigingen. Bezuinigingen zijn een verantwoordelijkheid van de raad. De raad kent de hele begroting en weet dat er bezuinigd moet worden. Dergelijke besluiten zullen door de bevolking niet gedragen worden. De VVD-fractie heeft er geen behoefte aan om op dergelijke onderdelen een referendum te houden.

Mevrouw Knevelman zegt dat er in de stad Groningen ook heel veel geld gemoeid is met de Grote Markt. Dat geld is er wel voor uitgetrokken. Veel mensen stemmen juist tegen omdat het zoveel kost. Het is belangrijk dat mensen op zo'n gebied hun stem kunnen laten horen. Er moet een behoorlijke drempel overschreden worden voordat er daadwerkelijk een referendum komt, dus dat geeft wel aan dat het betreffende onderwerp voor de betrokken burgers een belangrijke zaak is.

De voorzitter zegt dat het college aangegeven heeft dat in principe geen nieuwe investeringen meer gedaan worden. Dat is echter ook beleid. Het referendum kan van toepassing verklaard worden op de beslissingen van deze raad. Er zullen binnen deze gemeente ooit weer besluiten genomen worden en er zullen voorstellen gedaan worden binnen de begroting. Ook hopen we over niet al te lange tijd weer in een betere financiële positie te komen. Iedere beslissing - of het nu de teugels aantrekken is of juist de teugels laten vieren - is in principe beleid en zijn besluiten van de raad en zouden in principe in aanmerking kunnen komen voor een referendum.

Mevrouw Schoonhoven merkt op dat er behoorlijk hoge drempels in dit referendumvoorstel zitten. Als het om iets gaat wat slechts een kleine groep in de gemeente betreft krijgt men dat niet voor elkaar. Als er al een referendum gehouden wordt, zal het dus gaan over een onderwerp dat mensen in heel Pekela aangaat of bezighoudt. De raad heeft als taak om de bevolking goed uit te leggen waarom hij een bepaald besluit neemt. Met betrekking tot de financiën: er was al een tijdelijke referendumverordening. Daarvoor stond een PM-post in de begroting. Daar is al een aantal jaren geen gebruik van gemaakt. Er hoeft dus nu ook geen bedrag voor op de begroting opgenomen te worden.

Er wordt een stemming gehouden over het voorstel. De uitslag van de stemming is als volgt: Tegen: de heren Vredeveld, Klungel, Beikes, Volders en Buitenhuis.
Voor: mevrouw Westers, de heer Boneschansker, Mevrouw Mulder, de heren Freerks, Luis, Hoiting en Van Mannekes, de dames Schoonhoven en Knevelman en de heer Kootstra.

De voorzitter constateert dat het voorstel aangenomen is met 10 stemmen voor en 5 stemmen tegen. Hij feliciteert de fractie van GroenLinks met dit resultaat. In het kader van het dualisme heeft het college aangegeven te hopen dat er ook vanuit de raad initiatieven komen. GroenLinks heeft nu een initiatief genomen. Dit is ook nog een onderwerp dat niet zo eenvoudig is. Dit vergt de nodige voorbereiding. Het is in dit geval gelukt om vanuit leden van de raad goed voorbereid een voorstel hier neer te leggen en uiteindelijk een meerderheid te behalen. Dit is een felicitatie waard in de richting van de fractie van GroenLinks.


16. Overzicht onvoorziene / incidentele bestedingen

Het overzicht wordt voor kennisgeving aangenomen.


17. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23:40 uur.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Pekela
op 20 september 2005.

voorzitter griffier