Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-487       |
|                                            |Arnhem|29 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
UITNODIGING PERS GOEDKEURING RECONSTRUCTIEPLAN VELUWE

ONDERTEKENING GOEDKEURING RECONSTRUCTIEPLAN VELUWE

Op dinsdag 5 juli a.s. zal minister C. Veerman (LNV) namens de betrokken ministeries (ook VROM en Verkeer en Waterstaat) de goedkeuring komen ondertekenen voor het reconstructieplan Veluwe. Daarmee is de procedure voor de totstandkoming van het laatste reconstructieplan voor Gelderland geheel afgerond en kan met de uitvoering worden begonnen.

Ter gelegenheid van deze goedkeuring organiseert de provincie Gelderland een feestelijke bijeenkomst op het landgoed Staverden in de Agrarische Enclave. U wordt van harte uitgenodigd bij deze ondertekening aanwezig te zijn.

Verantwoordelijk gedeputeerde H. Keereweer zal kort stilstaan bij het proces dat tot de vaststelling van het reconstructieplan Veluwe heeft geleid, waarna wethouder M. van der Tas van de gemeente Apeldoorn als voorzitter van de Veluwecommissie in zal gaan op de rol van de Veluwe-commissie bij de planvorming en uitvoering. Minister Veerman zal ten slotte ingaan op het goedkeuringsbesluit van de ministeriese van LNV, VROM en V&W. Aansluitend is er gelegenheid voor een persgesprek met de aanwezige bestuurders.

Programma

9.15 uur Ontvangst met koffie in het kasteel van het landgoed Staverden, Staverdenseweg 283 te Ermelo 9.30 uur Inleidingen gedeputeerde Keereweer, wethouder Van der Tas en minister Veerman 9.45 uur Ondertekening goedkeuringsbrief 9.50 - 10.15 uur Persgesprek

Reconstructieplan
De Veluwe is naast de Gelderse Vallei/Utrecht-oost en Achterhoek/Liemers een van de drie reconstructiegebieden in Gelderland. Met de reconstructie wil de rijksoverheid de gestapelde problematiek in het landelijk gebied aanpakken; de plannen moeten een goede ruimtelijke structuur bevorderen, in het bijzonder voor landbouw, natuur, bos, landschap, recreatie, water, milieu en infrastructuur. Daarnaast moet de reconstructie het woon-, werk- en leefklimaat en de economische structuur in het landelijk gebied verbeteren. Aanleiding voor de Reconstructiewet en -plannen was de varkenspest in 1997 die duidelijk maakte dat er oplossingen moesten komen voor de hoge concentratie vee en de hiermee verbonden milieubelasting in de zandgebieden. In het reconstructiegebied wordt onderscheid gemaakt tussen extensiveringsgebieden waarbij het primaat bij de natuur ligt en intensieve veebedrijven geen groeimogelijkheden hebben. Daarnaast komen er verwevingsgebieden waarbij verweving van landbouw, wonen en natuur mogelijk is. Uitbreiding of hervestiging van intensieve veehouderij is hier onder voorwaarden mogelijk, nieuwvestiging niet. In landbouwontwikkelingsgebieden daarentegen ligt het primaat juist bij de landbouw en is uitbreiding, hervestiging en nieuwvestiging van deze bedrijven wel mogelijk.