Ingezonden persbericht

Het nieuwe product Ecologic® AAD bestrijdt bijwerkingen antibiotica

AMSTERDAM, 20050705 -- Het probiotische voedingssupplement Ecologic® AAD vermindert bijverschijnselen van antibioticumgebruik, zoals diarree en indirect antibioticaresistentie. De bacteriën in Ecologic® AAD zijn onder andere ook specifiek geselecteerd op de remming van Clostridium, een bacterie van dezelfde familie die momenteel problemen veroorzaakt in Nederlandse ziekenhuizen (CDAD uitbraken in Amersfoort en Harderwijk).


Ter bestrijding van de bijwerkingen van antibiotica ontwikkelde Winclove Bio Industries Ecologic® AAD (www.ecologic.eu.com). Ecologic® AAD is een biologisch voedingsmiddel in poedervorm met gevriesdroogde levende bacteriën. Dit probiotische voedingssupplement herstelt de gezonde darmflora en de natuurlijke balans in de darm. Dat blijkt uit dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek bij gezonde vrijwilligers. In het onderzoek is onder andere gekeken naar de remming van Clostridium. 15-25% van de AAD-gevallen worden veroorzaakt door deze bacterie. Vooral verzwakte mensen die bepaalde antibiotica krijgen zijn hiervoor gevoelig. Daarnaast is bij de selectie van de stammen ook gekeken naar de gevoeligheid voor antibiotica, synergetische werking tussen de verschillende bacteriën en overleving in het maagdarmkanaal. De afdeling Gastro-entrologie in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht doet momenteel onderzoek onder gebruikers van Ecologic® AAD voor, na en tijdens gebruik van een antibioticumkuur.

De resistentie van bepaalde bacteriën tegen een aantal antibiotica neemt toe. Dat blijkt uit NethMap 2005, het derde jaarrapport van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De bruikbaarheid van deze middelen wordt daarmee beduidend minder.
Bovendien kampt 5-25 procent van de patiënten tijdens of na een antibioticumkuur met 'Antibiotic Associated Diarrhoea' (AAD). De symptomen bij AAD variëren van milde stoornissen tot pseudomembraneuze colitis. Bepaalde bijwerkingen worden bestreden met andere antibiotica. Dit kan de ontwikkeling van resistentie in de hand werken. Naast de risico's en ongemakken voor de patiënt leidt deze tendens tot substantiële toename in kosten voor de landelijke gezondheidszorg. De positieve effecten van suppletie met probiotica zijn daarmee niet gering. Denk aan minder bijwerkingen voor de patiënt, reductie van ziekenhuisopname en opnameduur, en een afname van de werkdruk bij verpleegkundigen. Bovendien nemen de risico's op complicaties, morbiditeit en sterfte aanzienlijk af.

Goede bacteriën
Probiotica zijn goede bacteriën, die tot nu toe met name worden toegepast in speciale voeding, zoals bij koemelkallergie. Probiotica helpen onder andere bij het remmen van diarree, het verhelpen en verminderen van de lactose-intolerantie. Bovendien zorgen ze voor een verbeterde stoelgang en het voorkomen van Candida-infecties.
Bacteriën zoals aanwezig in Ecologic® AAD worden al jaren gebruikt bij de bereiding van zeer veel voedingsmiddelen, zoals salami, bier, yoghurt, kaas en soja. De consumptie van deze bacteriën levert dan ook geen gevaar op voor de gezondheid. Meer achtergrondinformatie over Ecologic® AAD, probiotica en onderzoeksgegevens leest u op: www.ecologic.eu.com.

Winclove Bio Industries BV is ontwikkelaar van B2B-probiotica en producent voor farma- en orthomoleculaire marketingbedrijven in de Europese Unie. Voor meer informatie, kijk op: www.winclove.com




Ingezonden persbericht