Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --


---

5/6/05: Ultieme demonstratie tegen softwarepatenten in Straatsburg
---

Vanuit heel Europa komen aanstaande dinsdag (5 juli) tegenstanders van softwarepatenten naar het Europees Parlement in Straatsburg. Daar zullen ze met de demonstratie van de laatste kans de Europarlementariërs vragen om een Europese richtlijn die softwarepatenten zou legaliseren sterk aan te passen. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Maastricht worden rechtstreekse bussen ingezet naar Straatsburg.

http://noepatents.eu.org/index.php/StbDemo050604

De actie zal plaats vinden op 5 juli vanaf 07:30 aan het EP in Straatsburg (Allée du Printemps). Demonstranten zullen er de Europarlentariërs opwachten aan de ingang van het Europees Parlement. Daar zal die dag, om 09:00, het debat gehouden worden over de softwarepatent-richtlijn. Een dag later, om 12:00, volgt de eigenlijke stemming. Iedereen is het erover eens dat die zeer spannend zal worden; niemand durft zich dan ook aan een voorspelling van de uitslag wagen.

De richtlijn wordt intussen al vele jaren scherp gekritiseerd door kleine en middelgrote bedrijven, individuele software-ontwikkelaars, vakbonden, consumentenorganisaties en vooraanstaande wetenschappers. Zij vrezen dat de patenten alleen in het voordeel van enkele grote bedrijven (IBM, Philips, Microsoft,...) uitwerken.

Om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven hun ongenoegen te laten horen aan de leden van het Europees Parlement zorgt FFII voor een aantal gratis bussen die naar Straatsburg rijden. Details daarover zijn te vinden op:

http://wiki.noepatents.eu.org/index.php/StbDemoCoaches

Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van Vrijschrift, doet een ultieme oproep:

Dit is de allerlaatste kans om softwarepatenten tegen te houden. Als het Europees Parlement nu geen aanpassingen doorvoert krijgen we voor software een patentsysteem dat verdacht veel op het Amerikaanse lijkt. Daarom roepen we iedereen op om massaal naar Straatsburg te komen, het is erop of eronder nu!


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +32 (0)499 16 70 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.org

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 500 leden, 1400 bedrijven en 80.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

_______________________________________________
News mailing list
News@vrijschrift.nl
http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/news