Gemeente Zwolle

Aanmeerplek De Streng heropend

In het noordelijkste puntje van Zwolle, daar waar de Vecht en het Zwarte Water samen komen, bevindt zich de kolk 'De Streng'. De gemeente heeft in deze kolk twee plekken aangewezen waar boten mogen afmeren. Eén daarvan is onlangs aangepast. Op donderdag 7 juli 2005 wordt deze afmeerplek in De Streng officieel geopend door wethouders Janco Cnossen (Recreatie) en Peter Pot (wethouder Groen alsmede voorzitter Coördinatie Commissie Hasselt-Zwolle).

De oever van deze afmeerplek kalfde af, waardoor boten niet meer bij de wal konden komen. Boten meerden vervolgens elders in de plas af waar dat vanuit landschappelijk oogpunt niet wenselijk was. Er verdween steeds meer van het aangrenzende terrein met waardevol kievietsbloemen in het water. Daarnaast is de Streng aangewezen als Vogelrichtlijngebied en Habitatrichtlijngebied waar veel vogels in het voorjaar broeden. Dit alles heeft de gemeenteraad in 2001 doen besluiten de oever van de afmeerplek in de kolk te voorzien van een rechtopstaande wand (beschoeiing) met een lengte van 150 meter.

Dit is in twee fasen gebeurd. In mei 2002 is de eerste 75 meter aangelegd, de laatste 75 meter in juni 2005. Om te voorkomen dat recreanten het gebied (kievitbloemterrein) ingaan, is naast de afmeervoorziening een sloot gegraven en een hek geplaatst.
Voor het aanbrengen van de beschoeiing heeft de gemeente een vergunning verleend in het kader van de Natuurbeschermingswet. De aanleg van de beschoeiing is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV), verstrekt in het kader van gebiedsgericht beleid Vecht-Regge. De Coördinatie Commissie Hasselt-Zwolle heeft de uitwerking van dit Vecht-Regge-project begeleid.

Recreatie & groen
De openingstijden van De Streng zijn afgestemd op de natuurwaarden. De kolk is voor de recreatievaart toegankelijk van 1 juni tot 31 oktober. Op de twee afmeerlocaties mogen boten maximaal 3 x 24 uur liggen. De gemeente, Staatsbosbeheer (mede-eigenaar van de kolk en het aangrenzende gebied) en de Zwolse Zeilvereniging (sinds jaar en dag gebruikers van deze 'buiten thuishaven') maken afspraken over het plaatsen van borden met 'verblijfs- en gebruiksregels'. De afmeerlocaties in De Streng zijn alleen vanaf het water toegankelijk; mede om de omringende waardevolle terreinen te beschermen.


---