Gemeente Nijmegen

Nieuwe vondst wijst op steentijdboeren bij Nijmegen-Oosterhout

Bij opgravingen in het werkgebied van de Ovatonde, het nieuwe verkeersknooppunt in het Betuwse deel van gemeente Nijmegen, zijn sporen aangetroffen van boeren die hier al rond 3600 voor Chr. leefden. Deze bewoners uit de late steentijd zijn daarmee de vroegste landbouwers die uit de oostelijke Betuwe bekend zijn.

Jagers en boeren

De vondsten bestaan voornamelijk uit aardewerk, slachtafval en stukken bewerkt vuursteen. Van deze steensoort zijn onder meer bijlen, huidenkrabbers en pijlpunten gemaakt. Het merendeel van het aardewerk is kenmerkend voor de zogenoemde Hazendonk-groep, vroege boeren die in Midden-Nederland het aloude jagen, vissen en verzamelen combineerden met akkerbouw en veeteelt. Analyse van de gevonden dierenbotten en plantaardige resten zal moeten uitwijzen in hoeverre de bewoners zich al tot de agrarische leefwijze hadden bekeerd. De vindplaats was geschikt als leefgebied voor jagers, maar ook voor boeren: men woonde op een langwerpige natuurlijke rug van zand en vruchtbare lichte klei, omgeven door een drassig gebied met natuurlijke voedselbronnen.

Aantrekkelijk vestingspunt

De locatie bleef ook in later tijd een aantrekkelijk vestigingspunt. Daarvan getuigen vondsten en grondsporen onder andere waterputten en de plattegrond van een schuurtje uit de ijzertijd, de Romeinse tijd en de Merovingische periode. In de nabije omgeving zijn bovendien bewoningssporen uit de late bronstijd (1100-800 v.Chr.) aangetroffen.

De ontdekkingen zijn gedaan bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van de Ovatonde, tussen Oosterhout en Ressen. De ovatonde is de ongelijkvloerse kruising die nu wordt aangelegd voor een goede bereikbaarheid van de nieuwe wijken in de Waalsprong. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen.

Overige informatie omtrent de vondsten is te verkrijgen op www.nijmegen.nl/archeologie en bij archeoloog drs. Peter van den Broeke van de gemeente Nijmegen, tel. 024-3293074.

Desgewenst is digitaal fotomateriaal beschikbaar, aan te vragen bij Rob Mols, tel. 024-3293083; e-mail R.Mols@nijmegen.nl.