Stadsdeel Amsterdam Centrum

Begroting in één oogopslag 2006

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft donderdag 7 juli de voorstellen gepresenteerd voor de begroting 2006. Het is de laatste begroting van het eerste Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. In totaal zijn er in deze ambtsperiode vier begrotingen vastgesteld, waarin de hoofdlijnen stonden weergegeven van het beleid. De begroting 2006 is bij uitstek het moment om terug te kijken op de afgelopen jaren.

Wat is er bereikt?

Ondanks de verslechterde economische situatie van de afgelopen jaren, veroorzaakt door onder andere de rijksombuigingen, de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet en de kwakkelende economie, is het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel er toch in geslaagd om:
* het programakkoord nagenoeg volledig uit te voeren: de veiligheid in het stadsdeel is verbeterd, door de nieuwe inrichting van de straten en pleinen is er een zichtbare verbetering (schoon en heel) van de kwaliteit en de leefbaarheid van de stad en de burgers zijn aantoonbaar tevreden over de verbeterde dienstverlening

* de tekorten waarmee het Dagelijks Bestuur te maken kreeg bij de start, op te lossen. De financiën zijn op orde en de meerjarenraming is nu sluitend. Bij het terugdringen van de tekorten is vooral de efficiency vergroot: de organisatie is tegen het licht gehouden en het aantal ambtenaren is teruggebracht.

Verder zijn de burgers en bedrijven niet extra belast, behalve wanneer er meer dienstverlening tegenover stond.

Vooruitblik

In 2006 zal verder worden gegaan op de ingeslagen weg: het bevorderen van een veilige, schone en mooie binnenstad. Een greep uit de voornemens voor extra aandacht in 2006:

Veiligheid

Het huidige cameraproject op de Wallen is tot en met 2006 gefinancierd. Hoewel het DB van mening is dat de centrale stad de kosten voor haar rekening moet nemen, is er ruimte gemaakt in de meerjarenbegroting om dit project ook na 2006 voort te zetten.

Schoon

Er komt een proef met een ondergrondse afvalcontainer voor de bedrijven op en rond het Leidseplein.

Oostelijke binnenstad, Wallen en Leidsebuurt

Er is 0,8 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in de oostelijke binnenstad. Met diverse projecten wordt een impuls gegevens aan toerisme, economie en functiemenging, zo worden bijvoorbeeld de parels (musea, werven, Artis) van de oostelijke binnenstad zichtbaar gemaakt.

Stedelijke Ontwikkeling

Er blijft een flink budget beschikbaar voor behoud en herstel en er is subsidie voor woningen boven bedrijven.

Openbare Ruimte: er is geld vrijgemaakt voor een aantal belangrijke herprofileringen, zoals de Muiderstraat, een deel van de Marnixkade, het Mr. Visserplein, een deel van de Reguliersdwarsstraat, het Eerste Marnixplantsoen en een gedeelte van de Amstel.

Onderwijs en Jeugd

Er is geld vrijgemaakt voor een Tweede Ouder-Kind Centrum in de binnenstad.

Culturele evenementen: er is in totaal 260.000 euro uitgetrokken voor evenementen in de binnenstad. Hiervan is 180.000 euro beschikbaar voor het stimuleren van evenementen die bijdragen aan de economie en de kwaliteit van het toerisme en 80.000 euro voor het ondersteunen van culturele evenementen en concerten.

Lokale economie

Het komend jaar wordt er geïnvesteerd in markten door het aanbrengen van elektra-voorzieningen op de Nieuwmarkt, Lindengracht en Noordermarkt. De Negen Straatjes krijgen door de herprofilering een extra economische impuls.

Sport

In 2006 gaat het geheel nieuwe sportcentrum Marnix open. Met moderne zwembaden, een drenkeling-detectiesysteem, een sporthal, wellness, horeca en een fietsenstalling, hebben de bewoners en ondernemers van het stadsdeel er een uitstekende voorziening bij.

Raadscommissies

De begroting zal in oktober en november worden besproken in de diverse raadscommissies. Op 20 oktober zijn de algemeen financiële beschouwingen en

op 24 november worden de slotbeschouwingen gehouden.

Meer informatie?

De volledige tekst van de Begroting in één oogopslag 2006 (pdf-bestand, 78 kb) kunt u downloaden van deze website.

De bijlagen op deze website worden aangeboden in de vorm van Pdf-bestanden. Als u dit bestandsformaat niet kunt openen, kunt u hier Acrobat Reader downloaden. getacro.gif