Internationale conferentie over braindrain in zorgsector


07.07.2005 / 13:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Op donderdag 7 juli start er in het vakbondsmuseum in Amsterdam een driedaagse internationale conferentie over arbeidsmigratie in de zorgsector. De conferentie is georganiseerd door ABVAKABO FNV, de grootste vakbond in de publieke sector en PSI, de internationale vakbondskoepel voor de publieke sector.

In de zorgsector is in de afgelopen decennia de werving van verpleegkundigen en verzorgenden uit het buitenland toegenomen. Steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden zijn afkomstig uit nieuwe EU-lidstaten als Polen of uit landen als de Filippijnen, Indonesië en Zuid-Afrika. Voor verpleegkundigen met niet-Nederlandse kwalificaties heeft het werken in Nederland gevolgen. Bij (potentiële) tewerkstelling lopen zij tegen barrières op, zoals de erkenning van diploma's, verblijf- en tewerkstellingsvergunningen, het Nederlandse belasting- en sociale zekerheidstelsel en beheersing van de Nederlandse taal. Naast deze hobbels heeft het vertrek van goedopgeleide verpleegkundigen en verzorgenden naar Nederland of andere West-Europese landen ook gevolgen voor de zorg in de landen van herkomst. Er ontstaat niet alleen een 'brain drain' maar ook een 'care drain'.

De conferentie bespreekt met een keur aan vertegenwoordigers van internationale vakbonden de gevolgen van arbeidsmigratie in de zorgsector. Centraal staat daarbij de manier waarop de rechten van de migranten en de belangen van de herkomstlanden gewaarborgd kunnen worden.


---

De conferentie vindt plaats in het vakbondsmuseum in Amsterdam, Henri Polaklaan 9. Voor meer informatie of het opvragen van het programma:

Ingeborg van Kints, communicatieadviseur / persvoorlichter (079) 35 36 319 of (06) 5336 2330 Marco Borsboom, beleidsmedewerker ABVAKABO FNV (06) 2053 9215

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.