B EN W BERICHTEN 2005 - 24 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 5 JULI 2005

Algemene Zaken

1. (05-07) Het College heeft opdracht gegeven op grond van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding een risico inventarisatie te houden. De gegevens worden aangeleverd bij de provincie voor het maken van een provinciale risicokaart. In de loop van 2005 worden op www.rotterdam.nl via het project Rotterdam in Kaart dezelfde gegevens geplaatst en kunnen burgers hier kennis van nemen.

2. (05-07) Het College van burgemeester en wethouders heeft naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State besloten tot wijziging van de Verordening behandeling bezwaarschriften 2005. De bevoegdheid om te beslissen op bezwaarschriften in urgentie- en leerlingenzaken was tot nu toe opgedragen aan de Algemene Bezwaarschriftencommissie. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft echter bepaald dat het niet is toegestaan dat de bevoegdheid te beslissen op bezwaarschriften door een bestuursorgaan wordt gemachtigd aan een niet-ondergeschikte Bezwaarschriften-commissie. De verordening wordt op dit punt aangepast voordat deze wordt vastgesteld door de gemeenteraad. De aanpassing houdt verder in dat de aan de ABC gemachtigde bevoegdheid te beslissen op bovengenoemde bezwaarschriften wordt ingetrokken.

Beleid

1. (28-06) Het College heeft besloten de raad toestemming te vragen voor woningbouw binnen de 20 Ke-contour van het vliegveld Rotterdam Airport. Het gaat om vervangende nieuwbouw op de locatie van het Schippersinternaat aan de Berberisweg in Schiebroek. Initiatiefnemer is de Stichting Humanitas. Landelijk geldt het wettelijk kader van de 35 Ke-contour, maar in Rotterdam is binnen de 20 Ke-contour toestemming van de raad nodig, als gevolg van de motie-Beynen uit 1999. Die motie laat ruimte voor onder meer vervangende nieuwbouw.

2. (05-07) Het College heeft het jaarverslag 2004 Rotterdamse Jongerenraad en Jeugdombudsman vastgesteld. Als gevolg hiervan kan het resterend deel van de subsidie voor 2004 worden overgemaakt. De Rotterdamse Jongerenraad heeft een advies- en ombudsfunctie en voert projecten uit op het terrein van jeugdparticipatie.

3. (05-07) Het College stelt de raad voor om een motie van de heer R.M. van Middelkoop, van 14 december 2000, als afgehandeld te beschouwen. De motie vraagt om herbevestiging van de uitspraak dat uitplaatsing van de kleine luchtvaart een essentieel onderdeel dient te zijn van de aanwijzing van Rotterdam Airport als luchthaventerrein. De betrokken ministeries zijn van deze motie in kennis gesteld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarop geoordeeld dat gedwongen verplaatsing van de kleine luchtvaart juridisch niet haalbaar is. Wel zijn lokaal enkele maatregelen genomen om de overlast te beperken: lesvluchten zijn gestaakt, toestellen hebben - met subsidie van de gemeente - een geluidsdemper gekregen en de luchthaven voert door middel van hogere tarieven een ontmoedigings-beleid voor de kleine luchtvaart.

4. (05-07) Het College heeft kennis genomen van de 'Actualisatie Acties Speerpunten Milieu' en van de 'Rapportage stand van zaken Speerpunten Milieu'. Beide documenten zullen ter kennisneming worden aangeboden aan de Commissie Economie, Haven en Milieu.

5. (05-07) Het College stelt de gemeenteraad voor om het huidige budget bouwmiddelen Onderwijshuisvesting voor 2005 te verhogen naar een bedrag van E 50 miljoen. Het budget van E 26 miljoen waarover het College nu kan beschikken is al vrijwel volledig besteed.

6. (05-07) Het College heeft in het kader van het project 'E-centr@ op school' besloten om E2,0 miljoen in te zetten voor 33 E-centr@ op Nieuwe Brede Scholen.

7. (05-07) Het College heeft de schriftelijke vragen over de Raad voor Kunst en Cultuur beantwoord die raadslid de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) op 28 juni heeft gesteld.

8. (05-07) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord die het raadslid de heer M.G.J. van Muijen (PvdA) op 27 april jl. heeft gesteld over Schoon en Heel in de wijk Schiebroek - Zuid.

9. (05-07) Het College heeft besloten tot een nieuwe opzet van de sportpas voor de jaren 2006 - 2009. De nieuwe sportpas zal 'Passport' heten en heeft als doelgroep het gehele Rotterdamse basisonderwijs (64.000 leerlingen). De nieuwe sportpas wordt gratis verstrekt en gekoppeld aan het actieprogramma 'Voeding en bewegen'. Verder wordt de pas ingezet als communicatie- en marketinginstrument en om deelnemers en sportstimuleringsactiviteiten te monitoren. De contributiekorting op sportverenigingen komt te vervallen, omdat er niet door de juiste doelgroep gebruik van wordt gemaakt.

10. (05-07) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van mevrouw M.J. van Ravesteyn-Kramer (D66) over de betekenis van de resultaten van het onderzoek naar het voorkomen van HIV bij prostituees in relatie tot de voorgenomen sluiting van de tippelzone aan de Keileweg.

11. (05-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van mevrouw J. Kriens (PvdA) van 26 mei 2005 over huiselijk geweld beantwoord.

12. (05-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft de schriftelijke vragen van mevrouw M.J. van Ravesteyn-Kramer (D66) over de voorlichtingscampagne Intensief Beschermd Wonen beantwoord.

13. (05-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een ontwerpvariant met roeibaan in de Eendragtspolder uit te laten werken. De Eendragtpolder wordt ontwikkeld als groen- en recreatiegebied met waterberging en een roeibaan. In het najaar beoordeelt het College het ontwerp.

14. (05-07) Het College heeft besloten tot een 'pilot agendaposten'. Onderzocht wordt of de bemoeienis van de Bestuursdienst bij het opstellen, beoordelen en indienen van agendaposten voor de collegevergaderingen verminderd kan worden. Hierdoor moet er meer tijd beschikbaar komen voor de meer regisserende en kaderstellende functie die de Bestuursdienst na de reorganisatie heeft gekregen.

15. (05-07) Het College heeft kennis genomen van de nota "Accommodaties voor Rotterdam Sportstad" en heeft naar aanleiding hiervan opdracht gegeven haalbaarheidstudies te verrichten voor de uitbreiding van het Topsportcentrum, de ontwikkeling van een 400-meter kunstijsbaan en een 200-meter indoor atletiekbaan. In het voorjaar van 2006 zal op basis van deze onderzoeken een besluit genomen worden.

16. (05-07) Het College heeft besloten het gewijzigde ontwerpbestemmings-plan 'Reijeroord' ter inzage te leggen, als voorbereiding op de vaststelling door de gemeenteraad. Naar aanleiding van inspraak en vooroverleg met diverse betrokken (overheids)instanties is het ontwerpbestemmingsplan op een tweetal punten aangepast.

17. (05-07) Het College heeft besloten om per 1 juli 2005 de inkomens- en huurprijscriteria voor de huisvestigingsvergunning aan te passen aan de ontwikkeling van de Ziekenfondsgrens en de huurprijsgrenzen voor huursubsidie die per 1 juli 2005 gelden.

18. (05-07) Het College heeft besloten de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor horeca aan de Nieuwe Binnenweg 160a gegrond te verklaren en de procedure niet voort te zetten.

19. (05-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft de voortgangsrapportage van het Bouw- en Investeringsprogramma Stallen en Parkeren vastgesteld. Uitgangspunt van het programma, dat op 23 november 2004 werd vastgesteld, is dat het geld dat met betaald parkeren wordt verdiend weer in de sector wordt geïnvesteerd.

20. (05-07) Het College stelt, na goedkeuring door de Raad, E 21 mln. ter beschikking voor het project 3-in-1. Met deze bijdrage wordt onder andere de Tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland gefinancierd. Het College stuurt hierover een brief aan Gedeputeerde Staten van de Provincie.

21. (05-07) Het College heeft de status 'uitvoering' toegekend aan de grondexploitatie Schieveen. Het plan Schieveen omvat de aanleg van een groot aaneengesloten natuurgebied (minimaal 200 ha.). In het gebied is een zogenoemde piekwaterberging opgenomen om bij extreem veel regen wateroverlast tegen te gaan. Daarnaast is in polder Schieveen de ontwikkeling voorzien van een hoogwaardig businesspark (75 ha.) en woningbouw. Het plan wordt uitgevoerd in de periode 2006-2030.

22. ( (05-07) Het College heeft kennis genomen van de Startnotitie Museum Boijmans Van Beuningen. De directeur van het museum heeft de opdracht gekregen om het concept Bedrijfsplan Museum Boijmans Van Beuningen 2006-2009 op te stellen en aan het College voor te leggen.

23. (05-07) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer J. Soyer (LR), van 17 juni 2005 over een wijziging in het aanbod aan tv-zenders op de Rotterdamse kabel.

Middelen en Control

1. (05-07) Het College heeft besloten om de instructie van de klachtenbehandeling Rotterdam zowel op papier als via intranet te verspreiden onder medewerkers van de gemeentelijke diensten en instellingen.

Bestuursdienst Algemeen

1. (05-07) Het College gaat akkoord met het verzoek van de Raad, bij monde van het Presidium, om de koffiekamer van de raadzaal in te richten als rookruimte. Het gebruik van de koffiekamer als vergaderruimte komt daarmee te vervallen, omdat de Tabakswet geen ander gebruik van rookruimtes toestaat. De huidige leeskamer van de Raad wordt daarom aangepast om deze ook te kunnen gebruiken als algemene vergaderruimte voor het stadhuis. De kosten van deze aanpassingen worden geraamd op circa 50.000 euro.


---- --