LEI

07-07-2005

Proefschrift over natuurbeleid

Op 5 juli is dr. Martijn van der Heide in Amsterdam aan de Vrije Universiteit gepromoveerd op zijn onderzoek An economic Analysis of Nature Policy. Martijn van der Heide is sinds een jaar werkzaam op de afdeling Maatschappijvraagstukken van het LEI.

Natuur wordt vaak beschouwd als een vrij goed, gekenmerkt door vrije en onbeperkte toegang. Het gevolg is meestal overconsumptie. Hierdoor staan veel ecosystemen onder permanente druk van menselijke activiteiten en invloeden en worden veel planten en dieren met uitsterven bedreigd. In zijn proefschrift onderzoekt Martijn van der Heide met behulp van een aantal modellen hoe natuurbeleidsmaatregelen doorwerken op zowel ecologische als economische systemen. Daarnaast richt hij zich in twee casestudies op het `ontsnipperen' van de Veluwe. Er zijn daarvoor een aantal beleidsmaatregelen onderzocht, zoals het weghalen van wildkerende rasters en het aanleggen van ecoducten over snelwegen.

In de eerste casestudie wordt aan de hand van kosteneffectiviteits- en multicriteria-analyses nagegaan welke vorm van ontsnippering aan te bevelen is. Een combinatie van drie maatregelen lijkt daarbij het best te scoren: wildkerende rasters weghalen, landbouw extensiveren en verkeerssnelheid en -intensiteit op lokale wegen verminderen.

De tweede casestudie gaat in op de bereidheid van huishoudens om te betalen voor verschillende mogelijke maatregelen om de Veluwe te ontsnipperen. Hiervoor zijn interviews in het gebied gehouden, maar ook is via internet het oordeel van niet-gebruikers gevraagd. Volgens een conservatieve schatting zijn huishoudens bereid om eenmalig gemiddeld EUR 60 bij te dragen aan het herstel van de landschappelijke eenheid van het gebied.

Het proefschrift kunt u bestellen via het Tinbergen Instituut (http://tinbergen.nl/scripts/theses.pl?thesis=356.dat). Meer informatie bij dr. Martijn van der Heide (tel.: 070-3358218; martijn.vanderheide@wur.nl).