Gemeente Den Haag

juli 2005
Regio Den Haag in trek bij buitenlandse bedrijven (7 juli)

In 2004 hebben zich 40 nieuwe buitenlandse bedrijven in de regio Den Haag gevestigd, waarvan 20 in de stad Den Haag. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Met hun komst zorgden zij voor ruim 300 nieuwe arbeidsplaatsen in de regio.

Wethouder Economie van Den Haag en voorzitter van de WFIA, Pieter van Woensel is blij met de nieuwe bedrijven: "Niet alleen brengen zij met hun komst al meteen meer dan 300 arbeidsplaatsen met mee, daarna profiteren wij ook van de groei die deze bedrijven doormaken. Deze buitenlandse bedrijven starten in Nederland vaak een kleine vooruitgeschoven post, die vervolgens snel groeit".

De stijging ten opzichte van de voorgaande jaren is fors; in 2003 ging het om 27 bedrijven en in 2002 om 33. Een groot deel van de 40 bedrijven (13) komt uit de VS, gevolgd door Engeland (7) en China (6). Een en ander blijkt uit het jaarverslag over 2004 van de WFIA (West Holland Foreign Investment Agency).

De WFIA werd in 2000 opgericht door de steden Leiden, Den Haag, Delft, Zoetermeer, Stadsgewest Haaglanden, en de Kamers van Koophandel van Leiden en Den Haag, met als doel de gezamenlijke acquisitie van buitenlandse bedrijven. Vanaf de oprichting tot en met 2004 heeft de WFIA 135 bedrijven naar Den Haag en omstreken Haag gehaald. In totaal heeft dit tot bijna 3000 arbeidsplaatsen geleid.