Verbond van Verzekeraars

Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden: goed jaar?

Het resultaat van de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden N.V. (NHT) over 2004 bedraagt nul. Uit het jaarverslag blijkt dat de NHT niets heeft uitgekeerd aan schaden waarvoor zij vorig jaar werd opgericht. Is het daarmee een goed jaar geweest?

Toen na 9/11 bleek dat schade door terrorisme dramatisch groter kon zijn dan tot dan toe ooit voor mogelijk was gehouden, bezonnen verzekeraars en de Nederlandse overheid zich op de vraag of en zo ja op welke manier dat soort schaden ook in ons land verzekerbaar kon blijven. De NHT is daarvan het resultaat. Daarin participeren 270 Nederlandse verzekeraars, overheid en internationale herverzekeraars ieder voor een bepaald deel. De totale verzekerde som bedraagt één miljard euro. De NHT vergoedt terrorismeschade die boven een bepaalde franchise uitkomt, aan een deelnemende verzekeraar die een claim heeft ontvangen.

Nul uitgekeerd
In 2004 heeft de NHT niets uitgekeerd. Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh zijn er wel claims ontvangen met een totale waarde van 127.000 euro. Daarnaast werden er claims ingediend naar aanleiding van een aanslag op een moskee en op een islamitische school. Ook werd een claim bekeken die het gevolg was van een brand met een schade van 1,4 miljoen euro, die was opgeëist door het dierenbevrijdingsfront. Geen van deze claims kwam echter voor vergoeding door de NHT in aanmerking vanwege de franchise.
Met een totale premie van 48,5 miljoen euro en een even grote herverzekeringspremie, bedraagt de premie eigen rekening van de NHT dus nul. Betaalde schaden: nul, en het saldo van de technische rekening is eveneens nul. Het resultaat van de NHT over 2004 is nul. Met al die nullen kan in dit geval worden gesproken van een goed jaar.

Verzekerd!, juli 2005