Gemeente Woerden

6 juli 2005

Woerdense monumenten krijgen eerste schildje

Zowel gemeentelijke als rijksmonumenten in Woerden zijn binnenkort herkenbaar aan een speciaal monumentenschildje op de gevel. Oud-wethouder Engering van monumentenzorg schroefde dinsdag 5 juli het eerste officiële schildje op de gevel van het woonhuis aan de Rijnkade 6.

Historie behouden
Engering refereerde aan de strijd die er ooit was tussen Woerden en Oudewater. Inzet was de spoorlijn. Woerden won, kreeg de spoorlijn en kon daarom volgens hem flink groeien. Daar staat tegenover dat Oudewater veel meer momumenten heeft dan Woerden. Daarom is het zo belangrijk om aan monumentenzorg te doen en de historie te behouden. Ook de voorzitter van de Monumentencommissie liet weten blij te zijn met de nieuwe schildjes. De monumenten zijn zo veel beter zichtbaar en herkenbaar.

Bewust
De bewoners Flip Koekkoek en Annie Schildering vertelden dat ze in 1990 best verbaasd waren over de nominatie om gemeentelijk monument te worden. Maar we zijn daardoor wel met andere ogen naar ons huis gaan kijken, veel bewuster ook. In het streekarchief vonden ze een foto van hun pand, dat in 1902 werd gebouwd. Hierop zagen we dat het huis oorspronkelijk luiken aan de voorgevel had. In overleg met de Monumentencommissie hebben we nieuwe luiken aangebracht om de oude situatie te herstellen. Dit konden we mede dankzij de monumentensubsidie doen.