Gemeente Weert

7 juli 2005

Verbouwing stap dichterbij

GEMEENTERAAD BESLUIT TOT AANBESTEDING RENOVATIE STADHUIS

De Weerter gemeenteraad heeft op woensdag 6 juli een belangrijke stap gezet op weg naar de renovatie van het stadhuis aan de Beekstraat. De gemeenteraad ging akkoord met een voorstel tot het starten van de aanbesteding voor de renovatie van het stadhuis.

Voor het oplossen van de problemen bij de dienstverlening naar de burgers en de huisvestingsproblemen van de ambtelijke organisatie heeft de gemeenteraad in december 2002 gekozen voor het uitwerken van de plannen voor renovatie van het stadhuis aan de Beekstraat. Dit omdat nieuwbouw vanwege de hoge kosten was afgevallen. Tijdens de verdere uitwerking van de renovatieplannen zijn er nog nieuwbouwplannen ingediend, onder andere het "kasteelplan" van Singel Vastgoed BV en het plan Wilhelminasingel/Wilhelminaplein van BAM Wilma/Wijnen. Ook door NS Vastgoed Ontwikkeling is een nieuwbouwoptie aangeboden op de locatie langs het spoor. Na bestudering van deze plannen heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten dat er geen nieuwbouwproject is dat een reëel alternatief biedt voor de renovatie van het stadhuis.

Oplossen problemen nodig
Net als het college van B&W, vindt de gemeenteraad dat het voortzetten van de voorbereiding van de renovatieplannen dan ook de enige mogelijkheid is die op afzienbare termijn een oplossing biedt voor de al lang bestaande huisvestingsproblematiek van de medewerkers en de bestuurlijke organisatie. Daarnaast betekent verbouwing van het stadhuis ook dat de noodzakelijke verbetering van de dienstverlening naar de burgers wordt gerealiseerd.

Mogelijkheid nieuwbouw blijft open
De gemeenteraad heeft gisteravond de mogelijkheid open gehouden om op voorstellen voor nieuwbouw van externe partijen alsnog in te gaan. Hoewel dat tot onzekerheid leidt bij alle participanten (gemeente, ambtenaren en deelnemende partijen in aanbestedingsprocedure) en het mogelijk grote financiële gevolgen kan hebben, wil de gemeenteraad toch mogelijke plannen voor nieuwbouw nog kunnen beoordelen.

Definitief besluit in december
Na de aanbesteding, die nu wordt opgestart, krijgt de gemeenteraad in de raadsvergadering van 15 december 2005 een voorstel aangeboden over het aanbestedingsresultaat en het definitieve krediet voor de verbouwing. Als het resultaat van de aanbesteding leidt tot een hoger bedrag dan het bedrag dat voor de verbouwing vrijgemaakt is (E 13,4 miljoen), kan de raad het renovatieproces alsnog stopzetten.

Tijdelijke huisvesting
De renovatie van het stadhuis is van een dergelijke omvang dat tijdelijke huisvesting van ambtenaren en bestuur nodig is. Gevolg daarvan is dat alle medewerkers en bestuurders tegelijkertijd het stadhuis verlaten en dat allen (behalve Sociale Zaken) na renovatie terugkeren in het stadhuis. De medewerkers van Sociale Zaken gaan te zijner tijd naar het nog te realiseren bedrijfsverzamelgebouw in het gebied Beekpoort. Als alles volgens planning verloopt zal de gemeentelijke organisatie rond 1 juli 2006 het stadhuis verlaten. De gemeenteraad zal een voorstel voorgelegd krijgen voor een tijdelijke locatie van bestuurlijk vergaderen (raads- en commissievergaderingen), situering van loketten voor de burgers en andere ambtelijke huisvesting. Op dit moment is nog niet duidelijk welke locatie dat zal zijn.

Europese aanbesteding
De aanbestedingsprocedure gaat nu van start. De gemeente Weert voert geen regionaal voorkeursbeleid bij aanbestedingen. Maar bedrijven uit de regio worden van harte uitgenodigd mee te doen aan de aanbesteding.

2005.117 FS


---- --