Gemeente Halderberge


Koepels en Toscane in Halderbergse raadzaal (29 juni 2005)

Vrijdag 8 juli openen wethouder mw. A.Olsthoorn en dhr. J. de Grauw de nieuwe expositie in de raadzaal van het gemeentehuis. Ditmaal gaat het om werken van de kunstenares Lidwien Kuster.

Lidwien Kuster (Rotterdam, 1949) heeft oorspronkelijk de opleiding Textiele Werkvormen in Rotterdam gevolgd. Zij woont in Zwijndrecht en is er werkzaam als beeldend kunstenaar en als muziekdocent bij de Stichting voor Culturele Vorming ToBe in Dordrecht.

Al zon 15 jaar volgt deze kunstenares lessen in portret- en modelschilderen bij Jan de Grauw en heeft zij onder andere bij Janna Spil leren aquarelleren. Kuster laat zich graag inspireren door landschappen en stadsgezichten waarbij zij met een losse toets de voorstellingen tot een weloverwogen en speelse compositie verbeeldt. Dit laat zij zien met haar Zwijndrechtse schilderijen. In Zwijndrecht zijn veel meer interessante plekken te vinden dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Er zijn plaatsen die in het dagelijkse leven de voorbijganger niet opvallen en die de kunstenaar vanuit een ander perspectief laat zien. Het gemeentehuis, de watertoren, de brandweerkazerne, de Pietermankerk, de Kijfhoekkerk, de Bruïnelaan en de Rotterdamseweg zijn op de schilderijen te zien.

Tijdens de schilderreizen naar Italië (Marche, Venetië en Toscane) en Frankrijk

(Morvan, Provence, Picardië en Normandië) heeft Lidwien Kuster veel landschappen en stadsgezichten met de warme tinten van het zuiden weten vast te leggen, zowel in acrylverf als in de aquareltechniek. Recent heeft zij in Toscane geaquarelleerd. Van deze aquarellen is nu een deel te zien in het gemeentehuis, gecombineerd met aquarellen die zij in Oudenbosch maakte. Zo zijn de koepel van de basiliek, de kapel van Saint Louis en de theekoepel in het Arboretum op papier vastgelegd. Verder houdt de kunstenares zich ook veel bezig met portret- en modelschilderen. Zij heeft talloze musicerende mensen getekend en geschilderd in een combinatie van oliepastel en aquarel. Kuster exposeerde eerder in de gemeentebibliotheek in Dordrecht, in de Laurenskerk in Rotterdam, Galerie Kralingen in Rotterdam, in de Rabobank in Zwijndrecht, in het Zwijndrechtse gemeentehuis en in diverse locaties van de stichting ToBe. En nu is haar werk dan te zien in het Brabantse Halderberge.

theekoepel in het Arboretum in Oudenbosch

De tentoonstelling loopt van 8 juli tot 3 september en is tijdens openstellingstijden te bezichtigen in de raadzaal van het gemeentehuis te Oudenbosch. De opening, die door wethouder A. Olsthoorn en de heer J. de Grauw wordt verricht, vindt plaats op 8 juli om 20.00 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 30/06/2005