Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 6 juli 2005

Kamper jongeren nemen deel aan jongerenuitwisseling in Polen

Op vrijdag 8 juli a.s. vertrekt een groep van 15 jongeren (15-17 jaar) naar Polen om daar deel te nemen aan een jongerenuitwisseling. Deze uitwisseling vindt plaats in het kader van het programma `Jeugd voor Europa' van de Europese Commissie, duurt van 9 tot 20 juli a.s. en is bedoeld om jongeren tussen 15 en 25 jaar uit verschillende landen de kans te bieden elkaar en de culturen te leren kennen. Onze partnerstad Soest organiseert al een aantal jaren een jongerenuitwisseling in samenwerking met haar partnerstad Strzelce Opolskie (Polen) en een partnerstad van Strzelce Opolskie: Druskieninkai (Litouwen). Op de vraag van Soest of Kampen zich aan wilde sluiten bij deze jongerenuitwisseling, heeft de gemeente Kampen positief gereageerd.

De vijftien jongeren en twee begeleiders uit Kampen zullen in Polen deelnemen aan allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten. Er worden workshops, sportactiviteiten en uitstapjes georganiseerd. Op deze manier leren de jongeren op informele wijze de verschillende culturen kennen en raken ze meer bij het Europa van het derde millennium betrokken. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere: het vergemakkelijken van de integratie van jongeren in de maatschappij in het algemeen en hun ondernemerszin, het bevorderen van een groter inzicht in de verscheidenheid van onze gemeenschappelijke Europese cultuur en ons gemeenschappelijk erfgoed.

Met de Duitse collega's is er afgesproken dat de groep jongeren eerst naar Duitsland reist om vervolgens samen met de Duitse groep naar Polen te gaan. Zodoende maken Duitse en Nederlandse jongeren alvast kennis met elkaar.

Het ontvangende land verzorgt steeds het thema en het programma voor de deelnemers uit elk land. Dit jaar is het thema `Legends from medieval Europe-differences and similarities'. De Stichting Jongerenwerk Kampen heeft een oproep gedaan aan de jongeren via de website www.jongkampen.nl en al snel waren er jongeren die zich spontaan aanmeldden. Degenen die meegaan, hebben van tevoren opdrachten voorbereid over het thema `legenden en kastelen' in eigen land.

De coördinatie van het gehele project is in handen van de gemeente Kampen. Onlangs is een medewerkster van de gemeente naar Strzelce Opolskie geweest om de praktische voorbereidingen voor de uitwisseling te treffen.

De groep jongeren vertrekt op 8 juli om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van het stadhuis. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.