Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 6 juli 2005

Op 8, 9 en 10 juli muziek, films, verhalen en expositie in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Val enclave Srebrenica op bijzondere wijze herdacht

De 10-jarige herdenking van de val van de enclave Srebrenica zal ook in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork niet ongemerkt voorbij gaan. In het weekend van 8 tot en met 10 juli a.s. zijn er tal van activiteiten: een concert, verhalen van ooggetuigen, films en een expositie. Voor het basisonderwijs is een educatief pakket samengesteld dat bestaat uit een lesbrief en de komst van een ooggetuige als gastspreker op scholen.

8 juli concert Singers on a site about Srebrenica

Op vrijdagavond 8 juli vindt om 20.30 uur op het terrein van kamp Westerbork een concert plaats met muzikale bijdragen van Maarten Peters, Egbert Meijers en Srdan Kekanovic. Sefkija Hadziarapovic, vluchteling uit Srebrenica, en ex-Dutchbatter-III Wim Dijkema vertellen over hun ervaringen. Admira Fazlic leest gedichten voor van de vermoorde schrijver Nihad Nino Catic en schrijfster Alok van Loon fragmenten uit haar boek over de vluchtelingen, dat in september uitkomt. Het concert is een onderdeel van het project Artists on a site, een samenwerkingsverband van Kunst&Cultuur Drenthe, I2D, RTV Drenthe en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

9 juli films en documentaires

Op zaterdag 9 juli zijn vanaf 11.00 uur in het Herinneringscentrum films en documentaires te zien.

10 juli ooggetuigen

Ebel Dijkman vertelt op zaterdag 10 juli vanaf 14.00 uur in het Herinneringscentrum zijn persoonlijke verhaal. Hij maakte als maatschappelijk werker van Dutchbat III de val van de enclave Srebrenica mee. Om 15.00 uur vertelt Sefkija Hadziarapovic, een vluchteling uit Srebrenica, over zijn ervaringen en vlucht naar Nederland.

Voor de jonge bezoekers leest de heer Albert ten Cate vanaf 13.00 uur voor uit zijn jeugdboek Ontsnapping uit Srebrenica.

Vanaf vrijdag 8 juli tentoonstelling

In het Herinneringscentrum is vanaf vrijdag 8 juli een tentoonstelling te zien over het leven voor de val van de enclave tot en met de actuele situatie. In de tentoonstelling wordt ook aandacht gegeven aan de betrokkenheid van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork met het herinneringscentrum in Srebrenica/Potocari: het Potocari Memorial Centre.

Educatief pakket en gastsprekers

Voor het basisonderwijs is een educatief pakket samengesteld dat bestaat uit een lesbrief en de komst van een ooggetuige (Dutchbatter of vluchteling) als gastspreker op scholen.

Entree tot activiteiten

De toegang tot de activiteiten, met uitzondering van het concert op 8 juli, is bij de entree van het museum inbegrepen. Het concert op 8 juli is vrij toegankelijk. Stoelen kunnen worden gehuurd voor ¬ 5,- per stuk.



Ingezonden persbericht