All star bezetting Bird Session o.l.v. Zawinul tijdens NSJ


07.07.2005 / 12:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mojo concerts

All star line up bij 30th Anniversary Bird Session o.l.v. Joe Zawinul en Barry Harris

De 50e sterfdag van de legendarische bop-saxofonist Charlie Parker wordt op de 30e editie van het North Sea Jazz Festival op grootse wijze herdacht. Onder leiding van toetsenisten Joe Zawinul en Barry Harris wordt vrijdag 8 juli in de Jan Steenzaal een speciale Bird Session gehouden met een unieke all-star bezetting van nationale en internationale artiesten, waaronder John Scofield, Jean Toots Thielemans, Christian McBride, Piet Noordijk en Greetje Kauffeld.

Zowel Joe Zawinul als Barry Harris zijn in het verleden onderscheiden met een Bird Award, de prijs die jaarlijks in verschillende categorieën tijdens North Sea Jazz uitgereikt wordt en die vernoemd is naar Charlie Yardbird Parker. Ook het merendeel van de deelnemende artiesten - die allen persoonlijk door Zawinul en Harris geselecteerd zijn - hebben in het verleden een Bird Award gewonnen: Jean Toots Thielemans (mondharmonica), Rita Reys (zang), Piet Noordijk (sax), Toon Roos (tenor sax), Hein van de Geyn (bas) en John Engels (drums). Dit selecte gezelschap wordt voor de Bird Session aangevuld met grote namen als John Scofield (gitaar), Ravi Coltrane (tenor sax), Christian McBride (bas) en Bill Stewart (drums).

Joe Zawinul, die in 1958 vanuit Oostenrijk naar de VS emigreerde, brak begin jaren zestig internationaal door als pianist in het kwintet van Cannonball Adderley. Gedurende de negen jaar dat hij deel uitmaakte van de band, ontwikkelde hij zich van een hard bop-pianist tot soul-jazz musicus. Vanaf het begin van de jaren 70 bevond hij zich als pionier van de jazzrock echter in het centrum van de elektronische jazz. Zo maakte hij met Miles Davis enkele baanbrekende fusion-albums, waaronder In a Silent Way. Het mag dan ook uniek genoemd worden dat deze toetsenist, die al decennia lang uitsluitend elektronische muziek maakt, nu een akoestische sessie gaat leiden.

De muzikale loopbaan van de Amerikaanse Barry Harris vindt zijn oorsprong in de jaren 40, toen hij als tiener speelde met musici als Miles Davis, Max Roach en Cannonball Adderley. Vandaag de dag geldt hij nog steeds als een van de meest vooraanstaande bebop pianisten.

30th Anniversary Bird Session
vrijdag 8 juli, 00.30 uur
Jan Steenzaal
Nederlands Congres Centrum, Den Haag

NORTHSEAJAZZ.COM

Het North Sea Jazz Festival wordt gesponsord door JVC, Grolsch, Orange en SNS Bank.