Luchtverkeersleiding Nederland


PERSBERICHT

WIJZIGING BAANPREFENTIE SCHIPHOL PER 8 JULI

Met ingang van vrijdag 8 juli a.s. wordt het baangebruik op Schiphol gewijzigd. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten zal vanaf die datum zowel overdag als gedurende de nacht bij voorkeur gestart en geland worden in noordelijke richting. Sinds 25 maart jl. heeft landen en starten in zuidelijke richting de eerste voorkeur. De aanstaande wijziging heeft tot gevolg dat de Polderbaan, al dan niet in combinatie met de Zwanenburgbaan weer als eerste wordt gebruikt voor startend verkeer in noordelijke richting en de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan voor landend verkeer vanuit het zuiden.

Met deze wijziging van de zogenoemde preferentievolgorde wordt de verdeling van de geluidbelasting door het jaar heen in balans gehouden. Zo moet worden voorkomen dat de toegestane geluidbelasting in de handhavingspunten rond Schiphol wordt overschreden.

De weersomstandigheden gedurende het gebruiksjaar 2005 tot nu toe in combinatie met de huidige procedure voor het gelijktijdig starten van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan maken de aanstaande wijziging in het baangebruik noodzakelijk. Bovendien biedt de gewijzigde preferentievolgorde de luchtvaartmaatschappijen in de komende drukke zomermaanden meer mogelijkheden de gewenste punctualiteit voor binnenkomende vluchten te bereiken. Naar verwachting zal voor het einde van dit gebruiksjaar, op 31 oktober a.s., nog een wijziging van de preferentievolgorde plaatsvinden.

Schiphol-Oost, 7 juli 2005
PR, 05/06/MW

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / PUBLIC RELATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl