Gemeente Alphen aan den Rijn


persbericht 45 Opening parkeergarage Castellum

7 juli 2005

Officiële opening van parkeergarage Castellum in Stadshart Ingebruikname parkeerverwijssysteem bevordert doorstroming

Met de officiële opening van het tweede deel van parkeergarage Castellum, zijn er ruim 600 extra parkeerplaatsen onder het Stadshart bijgekomen voor bezoekers en bewoners. Het totale aantal ondergrondse parkeerplaatsen komt daarmee op circa 850. Op 7 juli werd de garage officieel in gebruik genomen door wethouder Groen in 't Wout. In een ronkende mini race-auto (kart) werden het parkeerverwijssysteem en de parkeergarage in gebruik genomen. Met het verwijssysteem wordt de beschikbaarheid van parkeerlocaties in de centrumring zichtbaar.

De nieuwe parkeergarage onder het Stadshart zorgt voor een aanzienlijke toename van het totale aantal parkeerplaatsen. De uitbreiding maakt het voor nog meer bezoekers aantrekkelijk en mogelijk onder het Stadshart te parkeren. Het Stadshart heeft niet alleen aantrekkingskracht op Alphenaren, maar ook op bezoekers uit de regio.

Masterplan Stadshart
Parkeergarage Castellum was zo'n tien jaar geleden onderdeel van het Masterplan Stadshart. Een ambitieus plan, waarbij het Stadshart van Alphen aan den Rijn is aangepakt. Het Stadshart moest voor de hele regio een aantrekkelijk winkel- en uitgaansgebied worden. Horecagelegenheden, een bioscoop/theater, nieuwe winkels en voldoende ondergrondse parkeergelegenheid zijn inmiddels gerealiseerd. De oplevering is aanleiding voor verschillende feestelijke openingsactiviteiten tot eind september.

Parkeerverwijssysteem
Naast de opening van de parkeergarage, is ook het parkeerverwijssysteem in gebruik genomen. Het parkeerverwijssysteem zorgt voor een vlotte doorstroming naar grote parkeerlocaties in het centrum en voorkomt daarmee zogenaamd zoekverkeer. Het centrum blijft zo goed bereikbaar. De borden staan op strategische plekken langs de centrumparkeerring en geven een vol/vrij signalering.

Samenwerking
De gemeente werkt in dit project nauw samen met de ANWB. Op die manier is het mogelijk het verwijssysteem te integreren in het bestaande ANWB bewegwijzeringssysteem. Met de nieuwe parkeergarage en het parkeerverwijssysteem, heeft de gemeente een goede aanzet gegeven de parkeeroverlast op te lossen en de doorstroming in het centrum van Alphen aan den Rijn te bevorderen. Projectontwikkelaar MAB heeft de bouw van parkeergarage Castellum voor zijn rekening genomen. Ontwerpburo Hans Pilon heeft in opdracht van de gemeente de inrichting van de garage verzorgd. Het beheer en de exploitatie voor onder meer de Castellum garage ligt bij Parkeercombinatie Holland (PCH).

Openingstijden en kosten parkeergarage Castellum: maandag en dinsdag 07.00 - 22.00 uur
woensdag t/m zaterdag 07.00 - 24.00 uur
zondag van 12.00 - 24.00 uur *


* Met een geldig parkeerkaartje is het mogelijk ook na sluitingstijd de garage te verlaten.
Het tarief in de parkeergarage is gelijk aan dat in andere parkeergarages in de stad;

1,00 per uur. Na 18.00 uur geldt een tarief van 0,50 per uur.
---

PORTEFEUILLEHOUDER: J.M.C.M. Groen in 't Wout
Contactpersoon afdeling communicatie: Lemmy Koskamp, telefoon 0172 - 465 514