ABP


ABP en Hermes bundelen corporate governance Japanse aandelen

Heerlen/Londen, 8 juli 2005
Pensioenfonds ABP heeft Equity Ownership Services (EOS) van de Britse vermogensbeheerder Hermes aangesteld om het corporate governance beleid voor de aandelenportefeuille Japan uit te voeren. Deze portefeuille heeft een omvang van 4,9 miljard euro (ultimo 2004). In combinatie met de Japan-portefeuille van Hermes gaat het om een aandelenpakket met een waarde van 8,3 miljard euro. De service die EOS aan ABP biedt behelst onder andere de uitoefening van het stemrecht, communicatie met de bedrijven ingeval tegen de wensen van de ondernemingsleiding wordt gestemd en een volledige engagementservice.

EOS zal namens ABP binnen Japan ook reageren op consultatierondes van het bedrijfsleven, de overheid en overigen ter bevordering van best practice en toepasselijke beleidsontwikkelingen. Daarnaast zal EOS ABP adviseren over de kwaliteit van de corporate governance en van het bestuur van Japanse bedrijven. ABP heeft Hermes gekozen vanwege haar gevestigde positie en relaties in Japen en de kwaliteit van de research.
Hermes heeft een unieke deskundigheid en bedrijfsmiddelen in corporate governance ontwikkeld waarmee het haar eigenaar, het BT Pensioenfonds (Britsh Telecom), het grootste pensioenfonds van het Verenigd Koninkrijk, voorziet van een geïntegreerde service die zowel interne als externe vermogensmanagers dekt.

Roderick Munsters, directeur Vermogensbeheer van ABP: "Als institutionele belegger zijn wij van mening dat corporate governance beleid een integraal onderdeel vormt van zorgvuldig vermogensbeheer. Hierdoor kan aandeelhouderswaarde worden toegevoegd. Een paar jaar geleden zijn we gestart met de uitvoering van een corporate governance beleid om wereldwijd gebruik te maken van onze rechten als aandeelhouder. Vooral de Japanse markt is interessant voor een actief stem- en engagementbeleid, aangezien de corporate governance van Japanse bedrijven achterblijft bij die van hun Amerikaanse en Europese collega's. De specifieke situatie op de Japanse aandelenmarkt maakt het ons echter vrijwel onmogelijk om zelf van onze rechten als aandeelhouder gebruik te maken. De unieke service van Hermes in combinatie met het omvangrijke aandelenbezit in Japan zorgen ervoor dat wij op een consequente en effectieve manier onze rechten en plichten als aandeelhouder in Japanse bedrijven kunnen uitoefenen. Door onze krachten te bundelen met die van Hermes hebben wij meer invloed op de corporate governance van de bedrijven waarin we beleggen".

Naar aanleiding van de aankondiging van vandaag zei Charlie Metcalfe, vice-president van Hermes: "Hermes is er trots op dat het door ABP is uitgekozen om deze engagement- en stemservice te leveren, die het pensioenfonds in staat stelt waarde aan haar beleggingen in Japan toe te voegen voor zijn haar 2,6 miljoen pensioenklanten. EOS heeft de laatste jaren een goede staat van dienst opgebouwd wat betreft het toevoegen van waarde voor haar cliënten, en we beschikken over een schat aan bedrijfsmiddelen waardoor we met succes kunnen leveren. De combinatie van onze beleggingen via de index en het Hermes Focus Fonds maken EOS tot een sleutel in onze overall aanpak om ervoor te zorgen dat bedrijven worden geleid in het belang van de aandeelhouders en aldus het rendement op de lange termijn waarborgen. Het is ons een waar genoegen dat het grootste pensioenfonds van Europa zich bij BTPS en het British Coal Staff Superannuation Fund (bedrijfspensioenfonds van British Coal) aansluit om de verantwoordelijkheden die bij aandelenbezit komen kijken op een hoger niveau te brengen."

Hermes Pensioenbeheer (Hermes) - Hermes is een toonaangevende vermogensbeheerder voor pensioenfondsen, onafhankelijk van bredere financiële dienstverleningorganisaties. De vooraanstaande beleggingsstrategie van Hermes wordt al jaren gebaseerd op de `index/specialist approach' , die steeds vaker door andere grote pensioenfondsen wordt overgenomen. Momenteel belegt Hermes circa £52 miljard (per 31/03/05) namens meer dan 200 cliënten, waaronder pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, overheids- en financiële instellingen, alsmede liefdadigheidsinstellingen. De grootste klant van Hermes is echter het BT Pensioenfonds (BTPS), dat als eigenaar van Hermes haar vermogensbeheer perspectief een uniek inzicht biedt alsmede een nauwe aansluiting op de behoeften van andere lange termijn beleggers en pensioenfondsen. Een aantal andere grote cliënten van Hermes zijn onder andere de pensioenfondsen van Royal Mail, RailPen, Sainsburys, Unilever, Nippon Life (Japan), CalPERS (VS), PGGM (Nederland), OTPP (Canada) en meer dan 30 lokale overheden in het Verenigd Koninkrijk.

Hermes legt grote nadruk op de uitoefening van zeggenschap in alle bedrijven waarin zij belegt, vooral omdat het langetermijndeelnemingen in indexaandelen heeft en daardoor wordt blootgesteld aan slecht presterende beleggingen. Dientengevolge staat het vooraan in de corporate governance beweging in het Verenigd Koninkrijk. Hermes is `s werelds eerste grote beleggingsinstituut dat zowel Britse en Europese engagementfondsen voor aandeelhouders heeft opgezet - de Focusfondsen. Nadat het de bedrijven heeft geïdentificeerd die onder de relevante indices presteren, tracht de tussenkomst van Hermes en haar betrokkenheid als langetermijnaandeelhouder de latente waarde binnen de bedrijven waarin het investeert te ontsluiten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ABP: mr. René Maatman, 0455798100
Hermes: Charlie Metcalfe, Deputy Chief Executive, of Colin Melvin, Director - Corporate Governance: 0044207 702 0888 Nick Denton: 0044207 357 9477 ndenton@hogarthpr.co.uk

Datum: 08-07-2005