Gemeente Baarn

Ondergrondse vuilopslag stemt tevreden

Flats Sonnevelt & Eemborg vrijgesteld van GFT-inzameling

Een ruime meerderheid van de bewoners van de flats Sonnevelt en Eemborg is tevreden over het systeem van ondergrondse vuilopslag dat de gemeente in mei 2004 heeft ingesteld. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête onder de bewoners van de flats. 70% van de respondenten is tevreden tot zeer tevreden met het systeem. Dit is reden voor het College van B&W om te gaan onderzoeken of het systeem ook bij andere hoogbouw- en nieuwbouwprojecten kan worden ingezet. Punt van kritiek is nog wel de gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT), die vaak niet goed blijkt te gaan en daardoor overlast geeft voor zowel gemeente als bewoners. Diezelfde klacht komt ook van de flats aan de Oosterstraat en de Schaepmanlaan. De klachten hebben B&W doen besluiten om vrijstelling te verlenen voor de inzameling van GFT-afval bij deze flats .

Het ondergrondse systeem voor vuilopslag bij de flats blijkt momenteel goed te werken. In de eerste maanden waren er enkele storingen, maar die zijn nu verholpen.

Een probleem is nog wel de gescheiden verwerking van GFT-afval. Doordat sommige bewoners, ondanks alle voorlichting, in plaats van groente-, fruit- en tuinafval hun restafval in en rondom de GFT-containers blijven plaatsen, moet de gemeente extra kosten maken voor de vuilverwerking. Ook de milieubewust Naar aanleiding van de evaluatie, die samen met woningbouwcorporatie Eemland Wonen is voorbereid, is nu besloten om de aparte inzameling van GFT-afval voor de Sonneveltflats, Eemborg en de flats aan de Schaepmanlaan en Oosterstraat op te heffen. Aan bewoners kan desgewenst een eigen groene GFT-container beschikbaar worden gesteld, tegen de hiervoor geldende tarieven.

Burgemeester en wethouders gaan de komende tijd onderzoeken of ondergrondse vuilinzameling ook bij andere hoogbouw- en nieuwbouwprojecten kan worden ingezet.