AutoRai

Print

50 jaar Citroën DS: de geschiedenis van een bijzondere auto

(8-7-2005)
Op 6 oktober 1955 onthulde Citroën de DS 19 tijdens de Parijse Autosalon, 50 jaar geleden. De auto was een ware sensatie. Dit was geen auto van de toekomst; met de DS werd de toekomst het heden. De legendarische DS bleef twee decennia lang voorpagina nieuws; in 1962 kwam de DS in de Franse geschiedenisboeken na de aanslag op Generaal Charles de Gaulle bij Petit Clamart. De presidentiële DS werd doorzeefd met kogels, maar bleef op de weg.

Verder schitterde de DS in vele films en tijdens showbiz events lieten beroemdheden als Brigitte Bardot zich graag in een DS vervoeren.

In meer dan 20 jaar werden ruim 1.450.000 autoâs geproduceerd en nu zijn kenmerken van deze legendarische auto terug te vinden in de Citroën C6, de nieuwste Citroën in de traditie van limousines van het Franse merk.

Vijftig jaar na de lancering wijdt het Parijse âCité des Sciences et de lâindustrieâ, aan de Avenue Corentin Cariou, ruim 600 m2 expositieruimte aan de DS. Tot 31 oktober zijn er bijzondere DS modellen te zien en vertellen daarnaast onder andere films, fotoâs en schetsen het verhaal van deze bijzondere Citroën van designers Flaminio Bertoni en André Lefebvre. Gedurende de produktietijd lanceerde Citroën meer dan 150 verschillende versies van de DS en die zijn eveneens te zien, maar dan in miniatuur.

Maar niet alleen deze expositie staat stil bij de 50^e verjaardag van de âdéesseâ: van 6 tot 9 oktober vindt het DS Jubilé 2005 plaats. In Parijs en omgeving worden diverse activiteiten georganiseerd voor en door liefhebbers. Op 6 oktober is er in Saint-Quentin-en-Yvelines, op 20 minuten buiten Parijs, een bijeenkomst met een verwacht aantal van 1500 autoâs, waar tevens onderdelen en allerhande DS objecten aangeschaft kunnen worden.

Op zondagochtend 9 oktober is er een verjaardagsoptocht op de Champs-Elysées met Citroëns DS uit alle windstreken. Voor meer informatie www.dsjubile2005.org

Ook in Nederland zal 50 jaar Citroën DS worden gevierd. Op 10 en 11 september vindt op landgoed Nienoord te Leek het evenement âObjet de Culteâ plaats. DS modellen, groot én klein, Franse tijdgenoten, filmfragmenten en techniek, het zijn een paar van de onderwerpen die daar aan bod zullen komen.