AutoRai

Print

Nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse 200 Turbo levert topprestaties

(8-7-2005)
De tweede generatie van de Mercedes-Benz A-Klasse wordt uitgebreid met een extra sportieve variant in de vorm van de A 200 Turbo. Dit model onderscheidt zich door indrukwekkende prestaties: een vermogen van 142 kW/193 pk en een topsnelheid van niet minder dan 228 km/u. De nieuwe Mercedes-Benz A 200 Turbo wordt in Nederland verkocht voor een prijs vanaf ⬠30.400,- inclusief BTW en BPM. Het nieuwe model staat vanaf oktober in de showroom van de Mercedes-Benz dealers.

De Mercedes-Benz A 200 Turbo is het nieuwe topmodel van de compacte A-Klasse reeks. De nieuwe lichtgewicht motor met turbocompressor en sodium-gekoelde uitlaatkleppen behoort tot de krachtigste motoren in zijn klasse. Naast het flinke vermogen van 142 kW/193 pk biedt de krachtbron een maximum koppel van 280 Nm, dat al constant blijft vanaf een toerental van 1800 omw./min. Hierdoor kan uitermate soepel worden gereden. Ook de prestaties van de viercilinder benzinemotor mogen er zijn: voor de acceleratie van 0-100 km/u heeft de A 200 Turbo slechts 7,5 seconden nodig. Toch is het brandstofverbruik naar verhouding gunstig met 7,9 liter per 100 km.

Zoals alle uitvoeringen van de A-Klasse is de nieuwe A 200 Turbo leverbaar in een veelzijdige vijfdeurs uitvoering en als driedeurs coupé met een extra sportieve en jonge uitstraling. In beide carrosserievarianten kan zonder meerprijs worden gekozen uit de design- en uitrustingslijnen Avantgarde en Elegance.

Verder beschikt het topmodel standaard over 16 inch lichtmetalen velgen, de nieuw ontwikkelde sportieve zesversnellingsbak, een multifunctioneel stuurwiel, snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en ESP. De dubbele uitlaatpijp aan de achterkant is een opvallend en karakteristiek kenmerk van de nieuwe A 200 Turbo.

Op de weg onderscheidt de A-Klasse zich door een veilig en tegelijkertijd dynamisch rijgedrag in combinatie met volop comfort. Dit is vooral te danken aan de nieuwe sferisch-parabolische achteras en het dempersysteem, dat de afstelling van de schokdempers aanpast aan de actuele rijomstandigheden. Zelfventilerende remschijven met een diameter van 288 millimeter zorgen ervoor dat de A 200 Turbo een remwerking heeft die past bij zijn prestaties.

Dankzij het unieke sandwichconcept biedt de A 200 Turbo dezelfde voordelen als de overige uitvoeringen van de A-Klasse. Naast de veiligheid, die werd gewaardeerd met de maximale score van vijf sterren in de Euro-NCAP-test, biedt de auto een optimaal gebruik van de ruimte en is enorm veelzijdig en flexibel. Zo kan de laadruimte worden vergroot tot een lengte van 2,75 meter een een inhoud van 1995 liter. Ideaal voor het meenemen van veel bagage of artikelen voor sport en vrije tijd.

De nieuwe A 200 Turbo kost in Nederland ⬠30.400,- voor de driedeurs coupé-uitvoering en ⬠31.850,- voor de vijfdeurs versie. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en BPM.

Daarnaast levert Mercedes-Benz een aantrekkelijk sportpakket voor alle versies van de A-Klasse. Dit pakket bestaat uit een sportonderstel met 17 inch lichtmetalen velgen, een geperforeerde matzilveren grille, sportpedalen met rubber noppen, een sportstuurwiel met geperforeerd leder en een zilverkleurige achtergrond voor de meters op het dashboard.