Gemeente Albrandswaard


Tevredenheid burgers over politie Rotterdam-Rijnmond stijgt

logo_politie.gif

De landelijke politiemonitor 2005, gehouden op basis van 1000 telefonische interviews, is positief over de veiligheidsontwikkeling in de regio Rotterdam - Rijnmond. De tevredenheid van de burgers zit duidelijk in de lift. Het percentage (zeer) tevreden burgers bij het laatste contact met de politie stijgt van 59,1 in 2004 naar 60,6 in 2005. De politie Rotterdam - Rijnmond is daarmee één van de vier korpsen waar de publiekstevredenheid is gestegen. Ook het aantal mensen dat zegt zich wel eens of vaak onveilig te voelen is behoorlijk afgenomen, respectievelijk met 12 en 15 procent ten opzichte van 2004. Dit beeld komt overeen met de uitkomsten van de Veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam.

Positief beeld

Het resultaat van de landelijke politiemonitor 2005 ziet er over het algemeen positief uit voor Rotterdam - Rijnmond. De resultaatgerichte aanpak en de aandacht voor de korpsspeerpunten geweld, drugs en jeugdproblematiek werpt zn vruchten af.

Deze resultaten liggen in lijn met de successen die het korps Rotterdam - Rijnmond de afgelopen jaren bekend heeft gemaakt. Veel meer verdachten naar het Openbaar Ministerie en een daling van het totaal aantal aangiften. Het is zowel objectief als subjectief veiliger geworden in de regio.

Stijging aangiften huiselijk geweld

De politiemonitor geeft aan dat bedreiging en mishandeling stijgt. Ook andere "veiligheidsmeters" geven dit aan.

Uit een onderzoek naar de achtergronden van dit verschijnsel is duidelijk geworden dat die stijging voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan het stringente beleid dat inmiddels al weer enige tijd geleden is ingezet ten opzichte van geweld achter de voordeur.

Werd er vroeger meer bemiddeld bij huiselijke problemen, nu dringt de politie aan op het doen van aangifte en in de meeste gevallen gebeurt dat nu ook.

Het resterende deel van de stijging komt met name doordat toezichthouders (b.v. werkzaam in het openbaar vervoer), volgens afspraak van ieder strafbaar feit aangifte te doen, onder andere van bedreiging. Deze afspraken zijn vastgelegd in convenanten.

Door dit strakke beleid is het aantal aangiften van bedreiging en mishandeling gestegen en heeft de politie meer inzicht gekregen in de omvang van huiselijk geweld. Het is een belangrijk maatschappelijk probleem dat veel aandacht verdient en dat maar zeer moeizaam te beïnvloeden is.

Minder mensen slachtoffer

In Rotterdam - Rijnmond zijn substantieel minder mensen het slachtoffer geworden van een misdrijf. Ten opzichte van 2004 zijn woninginbraken met 14 procent, autocriminaliteit met 10 procent en fietsendiefstal met 17 procent gedaald. De beschikbaarheid van de politie in de woonbuurt is gegroeid, ook haar optreden, functioneren en zichtbaarheid wordt hoger gewaardeerd.

Aandachtspunten

De mensen die geïnterviewd zijn voor de politiemonitor geven aan dat bepaalde onderdelen op het gebied van verkeer verbeterd kunnen worden. Zo is het aantal mensen dat overlast ondervindt van te hard rijden en aanrijdingen respectievelijk gestegen met 11,2 en 12,8 procent in 2005.

Ook de bestrijding van geluidsoverlast en vernieling van straatmeubilair blijft de aandacht vragen. Het percentage van de ondervraagden dat hier in toenemende mate last van heeft, is respectievelijk gestegen met 27 en 14,3 procent.

Campagne gestart

Op maandag 13 juni jl. is de landelijke campagne gestart om mensen te stimuleren om aangifte te doen als ze het slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit. Op 20 juni startte de regionale campagne. Ook uit de politiemonitor blijkt dat aangiftebereidheid een continu aandachtspunt voor de politie moet zijn..