Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europese Richtlijn moet gevaarlijk speelgoed van de markt halen

(08/07/05)

Sinds 1999 bestond op EU-niveau reeds een tijdelijk verbod op zes ftalaten (weekmakers die het speelgoed flexibel maken) in kinderverzorgings- en speelgoedartikelen, bestemd om door kinderen jonger dan 3 jaar in de mond te worden gestopt. Intussen werden risicobeoordelingen doorgevoerd en adviezen gevraagd aan het Wetenschappelijk Comité voor toxiciteit en milieu.

Drie ftalaten (DEHP, DBP en BBP) werden onderkend als reproductietoxicologische stoffen en worden dus helemaal verboden. Gezien voor de drie andere ftalaten (DINP, DIDP en DNOP) het risico niet met voldoende zekerheid kon worden bepaald op grond van wetenschappelijke evaluatie, moet het voorzorgsbeginsel worden toegepast, zonder evenwel het evenredigheidsbeginsel uit het oog te verliezen.
Vermits kinderen als organismen in ontwikkeling bijzonder kwetsbaar zijn voor reproductietoxicologische stoffen, moet gebruik ervan in kinderverzorgings- en speelgoedartikelen die door kinderen in de mond gestoken kunnen worden, verboden worden, ongeacht de leeftijd van de kinderen.

Het heeft niet minder dan 6 jaar geduurd vooraleer de lidstaten op één lijn kwamen en een gemeenschappelijk standpunt formuleerden in de Raad.

Gisteren stemde het Europees Parlement deze richtlijn met veel overtuiging, omdat het een betere bescherming biedt voor jonge kinderen. Uit vele tests en onderzoeken blijkt immers dat kinderspeelgoed niet steeds veilig is. Vorig jaar nog publiceerde Test Aankoop een onderzoek waaruit bleek dat slechts een klein deel van het geteste speelgoed een bevredigend resultaat gaf. De gebreken hadden vooral te maken met labelling, maar ook werden vaak ftalaten teruggevonden.

"Deze gebreken moeten binnenkort tot het verleden horen, en daar zijn wij zeer verheugd over", zegt N-VA-Europarlementslid Brepoels.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be