Technische Universiteit Eindhoven

8 juli 2005

PERSBERICHT

Officieel groen licht voor kunstproject States of Nature TU Eindhoven

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt het kunstproject States of Nature gerealiseerd. Na de zomervakantie gaat de eerste spade de grond in en komend voorjaar is het kunstwerk gereed. Het kunstwerk is bedacht door een groep natuurkundestudenten die vanuit de Stichting Natuurkunst ook verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het project. De basis van het kunstwerk wordt gevormd door een vijver met een oppervlakte van 1800 m2 met daarin 88 drijvende eieren, elk uitgerust met een zonnepaneel (zie bijgesloten foto). De totale projectkosten bedragen ruim vierhonderdduizend euro. States of Nature is ontworpen door kunstenaar Alex Vermeulen.

Het is uitzonderlijk dat een project van dergelijke omvang door studenten wordt gerealiseerd. Zon vijftien studenten Technische Natuurkunde van de TU/e zetten zich al enkele jaren in voor dit project. Inmiddels is bijna 90% van de financiering rond en de campagne Adopteer een ei loopt zo goed dat het College van Bestuur van de Eindhovense universiteit het licht op groen heeft gezet voor de uitvoering van het kunstproject. Zo lang de voorraad strekt kunnen sponsors voor een bedrag van 2.500 euro een ei adopteren.

Het College van Bestuur van de TU/e heeft haar vertrouwen uitgesproken in de financiële haalbaarheid van het project. De universiteit stelt werkkapitaal ter beschikking om Stichting Natuurkunst in staat te stellen de grote kunststofeieren te bestellen. De studenten zullen in september starten met de aanleg van de vijver. Komend voorjaar, wanneer de Technische Universiteit Eindhoven haar 50jarig bestaan viert, wordt het kunstwerk onthuld.

Zonlicht zet kunstproject in beweging
Het kunstproject States of Nature is ontworpen door Alex Vermeulen naar een idee van een groep natuurkundestudenten. Het kunstwerk legt de verbinding tussen natuur en techniek en maakt daarbij gebruik van duurzame energie geleverd door zonlicht. States of Nature bestaat uit een grote vijver met daarin 88 zwarte, drijvende eieren. Elk ei is voorzien van een zonnepaneel. In het midden van de vijver zweeft een mensvormige sculptuur in een magneetveld dat wordt opgewekt met energie van de zonnepanelen. Het opgewekte elektrische vermogen is afhankelijk van de seizoenen, de bewolking en de wind, en bepaalt hoe hoog de centrale sculptuur boven de waterspiegel zweeft. States of Nature vormt zo een krachtig beeld van de dynamische relatie tussen de natuurlijke elementen, techniek en kunst. Het kunstwerk wordt gerealiseerd op een prominente plaats op de campus van de TU/e, tussen het riviertje De Dommel en de gebouwen Vertigo en Kennispoort.