Politie lost met aanhouding van zes jongens twintig zaken op

Eindhoven 08-07-2005 - De politie heeft in juni en juli zes jongens uit Eindhoven aangehouden. Zij worden verdacht van diverse berovingen, inbraken in bergingen en vernielingen die plaatsvonden tussen maart en juni van dit jaar. Negentien van de twintig incidenten vonden plaats in Tongelre. Eén zaak, een beroving, vond plaats op de Geldropseweg in het stadsdeel Stratum. De verdachten variëren in leeftijd van 14 tot 17 jaar. Vijf van hen werden eind juni aangehouden. Eén verdachte van 15 jaar werd op 6 juli aangehouden toen hij zich meldde op het politiebureau aan de Mathildelaan.

Berovingen

Een 14-jarige, een 16-jarige en twee 17-jarige jongens worden verdacht van een beroving op de Jacob Jordaensweg op 13 maart jl. Hier werden twee jongens van 13 jaar uit Eindhoven geslagen en geschopt en vervolgens werden een mobiele telefoon en wat muntgeld buitgemaakt. Verder vonden nog twee berovingen op de Parklaan plaats, één op de Geldropseweg en één op de Fuutlaan. Hiervan worden de 17-jarigen en een 15-jarige jongen verdacht. De slachtoffers van de berovingen waren jongens of mannen waarvan de jongste 13 jaar is en de oudste 24 jaar. De berovingen vonden meestal in de avond plaats, waarbij de daders zich regelmatig in het struikgewas verstopten. Bij de berovingen werd vaak geweld gebruikt. Slachtoffers werden geslagen, soms ook met een stok, en van de fiets afgetrapt. Bij de beroving op de Geldropseweg raakte het 23-jarige slachtoffer gewond. Zijn arm moest in het ziekenhuis in het gips worden gezet.

Inbraken bergingen en vernielingen

De 15-jarige verdachte, die 6 juli werd aangehouden, wordt samen met een andere 15-jarige jongen verdacht van het inbreken in diverse bergingen in Tongelre, waaronder aan de Jeroen Boschlaan. Ook zouden zij op het Hefveld een gestolen bromfiets in brand hebben gestoken.

De twee jongens van 17 jaar worden ook nog verdacht van het leksteken van de banden van geparkeerde autos aan de Jeroen Boschlaan, van het wegnemen van wieldoppen van een auto aan de Crabetstraat en van een poging inbraak bij een horecagelegenheid aan het Klein Tongelrepad. Eén van de 15-jarige jongens wordt eveneens verdacht van het vernielen van ruiten van een school aan de Bloemfonteinstraat en een poging tot inbraak bij een kinderdagverblijf in Tongelre.

De verdachten maakten onder meer geld, boeken, pasjes, een bromfiets, geluidsapparatuur en visgerij buit. Er werden geen gestolen goederen teruggevonden tijdens het onderzoek. De vijf verdachten die in juni werden aangehouden, zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter commissaris en in bewaring gesteld. De 15-jarige verdachte, die deze week opgepakt werd, wordt vandaag voorgeleid voor de rechter commissaris.