Gemeente Arnhem

Gemeente doet aangifte van diefstal en verduistering Na een half jaar van intensief intern onderzoek is gebleken, dat er gedurende een periode van vermoedelijk twee jaar mogelijk diefstal en verduistering in dienstbetrekking is gepleegd. Het gaat om het tussentijds en ongeregistreerd ledigen van parkeerautomaten van de gemeente Arnhem. De gemeente Arnhem heeft het ledigen van de automaten uitbesteed aan de Holding Parkeervoorzieningen. De medewerkers van de Holding Parkeervoorzieningen die het vermoedelijk betreffen, zijn op staande voet ontslagen. Het intern onderzoek en de verklaringen van de betrokken medewerkers geven aan dat het vermoedelijk om een bedrag van enkele tienduizenden Euros gaat. Nader politieonderzoek moet uitwijzen welk bedrag hier uiteindelijk mee gemoeid is.

Een aanleiding voor het instellen van een onderzoek was het gegeven dat een aantal automaten soms langere tijd niet in verbinding stond met het centrale registratiesysteem, terwijl daar geen verklaring voor was. Uit nader onderzoek door het Parkeerbedrijf bleek dat bij sommige off line situaties een storing of melding de oorzaak was, maar dat voor een aantal andere geen verklaring te geven viel.

Dit eerste onderzoek vormde de aanleiding tot het instellen van uitgebreider onderzoek. In dat kader zijn alle 8500 ledigingen uit de periode 1 januari 2003 tot heden onderzocht. In diezelfde periode zijn 1200 storingen door het publiek gemeld. Van al deze storingen is onderzocht of deze een technische oorzaak hadden of niet. De betrokken medewerkers van de Holding zijn geconfronteerd met hun handelen en zijn na het toegeven daarvan op staande voet ontslagen. Het gaat hier met nadruk niet om ambtenaren van de gemeente Arnhem. De gemeente Arnhem doet aangifte van diefstal en verduistering bij de politie Gelderland-midden. Hangende het politieonderzoek worden geen nadere mededelingen over deze zaak gedaan.
Arnhem, 8 juli 2005