Politiebond ACP

Daling ziekteverzuim
De Politievakorganisatie ACP is gematigd positief over de daling van het ziekteverzuim bij de Nederlandse Politie van gemiddeld 9,4 procent naar 6,7 procent. Het persbericht dat daarover vanuit de politieorganisatie is verspreid juicht echter wel wat erg hard. Het ziekteverzuim was in 2001 met 9,4% ook uitzonderlijk hoog. Op grond van ervaringen in andere sectoren was er dan ook een forse daling te verwachten zodra de werkgever hier gericht aandacht aan zou geven. De nu bereikte daling is dan natuurlijk goed, maar ook een relatief eenvoudig. Een verdere daling van het verzuim naar bijvoorbeeld 5 of zelfs 4 procent zal veel meer moeite kosten. Het blijkt namelijk dat politieregios die in 2001 en 2002 wel een laag verzuimpercentage kenden inmiddels alweer een stijging van het ziekteverzuim kennen.

Aan de rol van Arbo-convenanten moet dan ook niet te veel gewicht toegekend worden. Recente onderzoeken laten namelijk zien dat de regiokorpsen een groot deel van de uit die convenanten voortkomende adviezen en instrumenten niet hebben overgenomen in hun ziekteverzuimbeleid. Aan die vrijblijvendheid moet volgens de ACP een einde moeten komen. Alleen dan is er namelijk een kans van slagen dat de komende jaren het ziekteverzuim nog verder zal dalen. De werkgevers en de werknemers hebben samen nog wel wat inspanningen te verrichten om het ziekteverzuim tot een lager niveau terug te brengen.

De ACP zal hiervoor de komende maanden een groot aantal voorstellen doen in de richting van de minister Remkes. Over de inhoud daarvan zullen wij u ook op de hoogte houden. Wat in elk geval nu al duidelijk is, is dat wat ons betreft de rol van de werkgever veel minder vrijblijvend zal moeten worden.